Lubricant – Swallow This: Years 1991–1993

Paluu juurille

14.03.2017
Teksti:
Fiilis: Tyrmäkkä

Rock-vivahteita death metaliin yhdistelevä kotimainen Lubricant edusti 1990-luvun alkupuoliskolla marginaalimpaa metallikenttää. Bändiltä ilmestyi olemassa olonsa aikana vain kaksi äänitettä, jotka levisivät mukavasti ympäri maailmaa saaden osakseen paljon positiivisia kommentteja. Svart Records laittoi Lubricantin tuotannon yhteen ja julkaisi sen kokoelmalevynä nyt lähes 25 vuotta myöhemmin.

Elettiin aikaa jolloin death metal oli kokenut jonkinlaisen aallonpohjan. Ensin syntyi suuri joukko toinen toistaan aggressiivisempia, brutaalimpia ja nopeampia bändejä. Sitten yhä useampi raakaan ilmaisuun suuntautunut bändi alkoi lisätä musiikkiinsa melodioita, puhdasta laulua ja rockviitteitä. Turkulainen Xysma lienee tämän osaston ensimmäisiä tienraivaajia Suomessa. Perässä tuli pian joukko muita bändejä, kuten vaikkapa sellaiset nimet kuin Amorphis, Sentenced, Convulse, Disgrace, Charon ja Lubricant.

Vielä ennen death metalin suosion kasvua vallassa olivat enemmän speed- ja thrash metal -yhtyeet. Monen myöhemmin maineeseen singahtaneen ryhmän elinkaari kulkikin speed metalista death metaliin ja sitten rokkaavampiin tunnelmiin. Lubricant aloitti myös speed metalilla ja nimenä oli OVD. Pian se ei enää ollutkaan genrepoliisien mielestä rankkaa ja bändien nimet ja tyylit vaihdettiin äkkiä ärhäkämpiin.

Lubricant soitti lyhyen elinhistoriansa aikana paljon tuohon aikaan suosittuja nuorisotalokeikkoja, joihin saapui aina viidestä kymmeneen kovaa undergroundissa operoivaa metallibändiä ja kaikki Suomen pitkätukat raahautuivat paikalle, matka ei ollut useimmiten este, eikä edes hidaste. Skene eli voimakasta, asenteikasta ja innostavaa aikaa. Tämä oli aikakautta, jolloin lyötiin monen vielä tänä päivänäkin toimivan bändin perustukset multiin.

Lubricant julkaisi vuonna 1991 laadukkaasti painetun demokasetin Swallow the Symmetric Swab, joka levisi perinteisen kirjepostin mukana ympäri maailmaa. Tällä Lubricant nousi undergroundissa suosituksi nimeksi. Musiikillisesti bändi soitti äärimetalliksi luokiteltavaa kamaa, josta ei vauhtia ja vaarantunnetta puuttunut. Seuraavana vuonna julkaistu bändin ainoaksi viralliseksi julkaisuksi jäänyt kuuden kipaleen minialbumi Nookleptia puolestaan ammensi jo monisävyisempää metalliroisketta.

Siinä missä Swallow the Symmetric Swab on musiikillisesti suoraviivainen, ärhäkkä ja grindaavan rumputulen ryydittämä paketti, on Nookleptia myös sitä, mutta hieman monitahoisempi tuotos. Levyn alkupään biiseissä vedetään mutkat suoriksi helvetinmoisella vauhdilla, mutta keskivaiheille tultaessa esimerkiksi simppelisti nimetyssä Laceration of Vasoconstrictive Emotion löytyy jo hitaampaakin suvantokohtaa sekä lähes puhdasta laulua.

Lubricant saattoi olla aikoinaan musiikillisesti jopa aikaansa edellä. Pitkälle viety omaperäisyys oli usein enemmän kirosana kuin arvostettava piirre, joksi se muuttui kuitenkin genressä vuosia myöhemmin. Sitä on joskus miettinyt, millaista kamaa Lubricantin myöhempi diskografia sisältäisi, jos bändi olisi jatkanut musisointia. Se kuitenkin hajosi Nookleptia-levyn jälkeen – nuoria kun olivat – jätkiä kutsui puolustusvoimat, opiskelut ja elämä. Huhu kertoo uutta musiikkia olevan luvassa viimein nyt reilut 20 vuotta edellisen julkaisun jälkeen. Mutta ennen sitä on aika palauttaa mieliin miltä bändi kuulosti varhaisajoilla nyt uudelleen masteroituna, samalla kiekolle yksiin kansiin paketoina vuonna 2017.

Vaikka vuosia on kulunut bändin poissaollessa, musiikki kuulostaa silti edelleen varsin tuoreelta ja voisi sen kuvitella olevan peräisin tältä vuosituhannelta. Soundissa on ärhäkkyyttä ja tylyyttä ja biisit potkivat samaan malliin kuin silloin aikoinaan. Siispä Svartin nyt julkituoma kokoelma on täysin oikeutettu ja ajankohtainen edelleen – voisi sanoa jopa pienimuodoinen kulttuuriteko vanhalla underground-metallille.

Swallow This: Years 1991–1993
Lubricant

Svart Records
Formaatti: CD / LP


LISÄÄ JUTTUJA:

The House That Jack Built