Loppukesän valitut

Kotimaisen musiikin satoa

05.09.2020
Teksti:

On aika koota yhteen elokuun noteerauksemme.

Antti Railio – Mun sydän palaa sulle

Antti Railio on yhtä kuin mies ja ääni. Railion edellinen albumi Mielenrauhaa meni suoraan Suomen virallisen fyysisen albumilistan ykköseksi viime vuonna. Uusi albumi on jo tekeillä, ja siitä saimme nautittavaksemme 13. elokuuta maistiaisena sinkun nimeltään Mun sydän palaa sulle. Railio kuvailee itse kappaletta seuraavasti:

– Tässä biisissä kerrotaan kauniisti tarina siitä, kuinka palava rakkaus tarvitsee sopivasti tilaa palaakseen kirkkaasti ja vahvasti, ja siitä kuinka tärkeää on parisuhteessa luottaa toiseen ja tukea kumppaniaan.

Myös keikkoja on luvassa tälle syksylle.

– Mulla on tulossa kiertue rakkaan ystäväni JP Leppäluodon kanssa. Ja kaiken kruunaa vielä se, että minusta tulee kolmatta kertaa isä. Eli tää vuosi on todellakin mulle hedelmällistä aikaa! Paljon musiikkia ja paljon rakkautta, Railio summaa.

Mun sydän palaa sulle on äärimmäisen tarttuva hyvän mielen kappale. Tätä on mukava kuunnella aamukahvin kera, oman kullan kainalossa kirpeän kuulaana syysaamuna kun ei ole kiirettä mihinkään. (TK)

Samuli Putro – Kesän tyynet hetket

Samuli Putro on julkaissut 14. elokuuta uuden singlen Kesän tyynet hetket, jonka tuotannosta vastasi tuottaja-legenda Riku Mattila. Sinkku on odotettu ensijulkaisu Putron järjestyksessään seitsemänneltä sooloalbumilta, joka julkaistaan ensi vuoden alussa.

Jousisoitinten saattelema, sydäntä riipaisevan haikea kappale kertoo pariskunnasta kesän loppumisen hetkellä. He eivät tiedä, millaiseen kaupunkiin, arkeen ja tulevaisuuteen ovat kesän päätyttyä palaamassa. ”Muutokset ovat pelottavien mahdollisuuksien summa”, kuvailee Putro itse kappaleen tematiikkaa. Kappale vie kuulijansa syksyn ja luopumisen tunnelmiin, mutta ilmaan jää kaihoisan kaunis toivonkipinä; ”nähdään vuoden päästä”. (TK)

Lähiöbotox – Soittakaa kytät

Nytpä tuli vastaan pirun kova ryhmä, jonka musa on metallin ja rapin sekamelskaa. Toki nimi Lähiöbotox on tullut vastaan aiemminkin ja olen tiennyt bändillä olevan nousukiito päällä. Soittakaa kytät on ensimmäinen sinkku juuri julkaistulta debyyttialbumilta Rikkinäinen Suomi. Lähiöbotoxissa vaikuttaa kovia tekijämiehiä monesta tutusta bändistä. On herroja levyttäneistä kokoonpanoista kuten Heaven´N´Hellistä sekä Lighthouse Projectista. Kaiken lisäksi riimittelijän paikalla rap-artisti Seksikäs Suklaa.

Äijien meiningissä on aitoa vaarantunnetta, sekä myös kantaa otetaan voimakkasti vaikkapa rasismiin Suomessa. Musiikillisesti seilataan jossain thrash metalin, hardcoren ja rapin tuntumassaa. Mikäli mielesi tekee jotain missä on uutta ja vanhaa kampetta samassa, valitse Lähiöbotox! (PK)

Reckless Love – Loaded

Kalifornian auringonpaisteisen hardrockin sanansaattaja Reckless Love on tehnyt paluun neljän vuoden tauon jälkeen. Uunituore sinkku Loaded julkaistiin 21. elokuuta ja se sai ensiesityksensä televisiossa kun yhtye avasi tulevan sunnuntain Tähdet, tähdet -ohjelman, jossa Olli Herman oli mukana vierailevana tuomarina. Single juhlistaa myös komeasti Reckless Loven kymmenvuotisvuotisjuhlaa.

Loaded esittelee nimensä mukaisesti patoutunutta ja häpeilemättömästi vapautuvaa energiaa. Olli Herman kertoo kappaleesta: ”…Koimme, että tässä maailmantilanteessa synkistelyn sijaan tarvitaan toivoa, iloa ja rakkautta. Ne elementit on aina sisältyneet Reckless Loven musiikkiin. Uusi biisi Loaded on aivan ääliömäisen hauska rakkausralli ja siten kuvaa koko orkesteriakin täydellisesti.” Eipä siihen ole paljon lisättävää, Loaded on juuri niin spandexin kiiltoinen ja hiuslakan tuoksuinen kuin pitääkin, ja entiselle kasariteinille kuten allekirjoittanut biisi on ihan täyttä timanttia. (TK)

MyGrain – Haunted Hearts

Vuonna 2013 kotimainen metallijyrä myGRAIN oli huipullaan, oli neljäs pitkäsoitto Planetary Breathing ilmestynyt hetkeä aiemmin ja keikkalavat suurentuneet ja niillä väkeä riitti. Silti jotain elämästä puuttui tai ei ollut aikaa. Bändi päätettiin laittaa tauolle. Mikäpä siinä. Huipulla on hyvä lopettaa.

Nyt vuosia myöhemmin kantautuu tieto bändin paluusta. Tukat ovat lyhentyneet, kokoonpanosta pudotettu kosketinsoittaja pois ja uutta virtaa on jostain löydetty. Viides levy (ytimekkäästi V nimetty) ilmestyy lokakuussa. Siltä ensimmäinen näyte kuulostaa ja näyttää videossa hyvältä. Haunted Hearts -kipaleen perusteella ei kehtaa johtopäätöksiä tehdä, mutta ainakin tämä kyseinen ralli on varsin tanakka näyte nykysoundista. Biisissä ei kaahailla entiseen malliin, vaan ennemminkin tyyli olisi rauhoittumaan päin ja kyseessä melodinen ja tarttuva biisi. Mutta tosiaan, emme yhden näytteen perusteella lopullista sanaa sano. Tsekkaa itse. (PK)

Teksti: Tanja Kyngäs & Petri Klemetti
LISÄÄ JUTTUJA:

Wrestling