Lonkero: Suomalaisten long drink -juomien historia

01.09.2016
Teksti:
Fiilis: samea

Oululainen toimittaja ja vapaa kirjailija Jonna Pulkkinen kirjoittaa suomalaisille rakkaasta asiasta, viinasta. Pulkkinen on viime vuosina kirjoittanut kirjat muun muassa jallusta ja kossusta, ja nyt historian kirjoja raotetaan long drinkien osalta. Luvassa on siis lähes 200 sivua lonkeronharmaata historiaa.

Lonkero-kirjassa avataan juoman historiaa pääasiassa vuoden 1952 olympialaisista lähtien tähän päivään saakka. Kuitenkin myös jo paljon aiempia aikoja käydään läpi kirjan alkukappaleissa, ja lukija pääsee tutustumaan 1800- ja 1900-lukujen alkoholipolitiikkaan Suomessa.

Kieltolaki, olutpanimoiden synty ja kehittyminen, sekä lopulta alkoholijuomien vapautuminen käydään kirjassa tarkasti läpi. Vaikka pääosassa ovat long drinkit, polveilee kerronta eri suuntiin ja pääosan esittäjä jää paikoin täysin sivuun kun kirjassa paasataan alkoholiverosta ja olutteollisuudesta.

Kirja etenee kronologisessa järjestyksessä ja kun ensimmäiset sata sivua jaksaa kahlata läpi, lukija lopulta palkitaan ja kirjailija tuntuu pääsevän itse asiaan. Eri valmistajat ja valmistustavat käydään läpi, ja lisäksi kirjassa sivutaan pienpanimoita ja niiden pyristelyä suurempien panimoiden ikeessä. Long drinkien tulevaisuudennäkymiä ei juuri valoteta, mutta kirjassa todetaan Original Long Drinkin olleen 2010-luvulla Alkon suosituin juoma viisi vuotta peräkkäin, ja 2000-luvulla long drinkit ovat onnistuneet saamaan jalansijaa myös ulkomailla.

Kirja on hyvin tietokirjamainen ja sisältää pääosin tiukkaa faktaa. Kirjan kohderyhmää on kovin hankala hahmottaa. Vaikka pidän lonkerosta ja lukemisesta, en oikein löydä hyviä syitä miksi haluaisin lukea lähes 200 sivua kuivahkoa historiaa kyseisestä juomasta ja sitä ympäröivistä aihepiireistä. Pienen piristyksen kirjaan tuo sen kuvitus, joka sekin voisi kuitenkin olla vielä hieman monipuolisempaa. Esimerkiksi kuvia vanhoista juomamainoksista, lehtileikkeistä ja vaikkapa oheistuotteista olisi ollut mukava nähdä.

Ilmestymisaika teokselle oli sinänsä otollinen toukokuussa 2016, juuri kesän kynnyksellä ja ennen syksyn olympialaisia, jolloin lonkero on jälleen ollut kirjaimellisesti ihmisten huulilla. Opus ei kuitenkaan ole kevyttä kesäluettavaa. Lonkeron ystävän kirjahyllyyn kirja toki sopii.

Lonkero: Suomalaisten long drink -juomien historia
Jonna Pulkkinen

Minerva Kustannus


LISÄÄ JUTTUJA:

Tom of Finland Dead Cells