The Long Journey Home

Tuskaisa matka kotiin

The Long Journey Home on Daedalic Entertainmentin luoma indiepeli, joka painottuu avaruuden tutkimiseen ja selviytymiseen. Ainoastaan yksinpelin tarjoava avaruusseikkailu tukeutuu lähivuosina suosituksi tulleeseen teemaan lähestyen sitä hieman yksinkertaisemmasta, mutta enemmän taitoon perustuvasta näkökulmasta.

Peli alkaa siitä kun tutkimusalus miehistöineen linkoutuu läpi avaruuden useiden valovuosien päähän maasta ilman mitään varusteita. Pelaajan tehtävänä on ohjata alus miehistöineen kotiin keräämällä resursseja, tutkimalla vieraita planeettoja ja selviämällä avaruuden eteen tuomista vaaroista.

Loputonta resurssimanagerointia

Pelin voisi genreltään luokitella rogue liteksi siinä mielessä, että maailma on proseduraalisesti generoituva ja jokainen pelikerta on hieman erilainen. Alussa pelaaja voi valita miehistönsä ja aluksensa muutamista erilaisista vaihtoehdoista. Kaikilla miehistön jäsenillä on omat erikoisuutensa ja mahdollisuutensa vaikuttaa tarinaan. Myös aluksen ominaisuudet vaikuttavat pelityyliin. Siinä missä toiseen mahtuu enemmän resursseja, toinen voi esimerkiksi liikkua ketterämmin. Alukseen voi myöhemmin saada uusia aseita ja pieniä päivityksiä, mutta mitään mikromanagerointia ja monimutkaisempaa kehityskaarta ei valitettavasti ole. Lopulta kaikki keskittyy polttoaineen keräämiseen, rungon korjaamiseen ja taitoon olla runnomatta alustaan käyttökelvottomaksi.

Avaruudessa liikutaan tähtien välillä jonkinlaisella poimuajolla, johon tarvitaan polttoainetta, kuten myös kaikkeen muuhunkin aluksen toimintoihin. Kriittisimpiä resursseja pitää käydä säännöllisesti keräämässä planeetoilta, kuilta tai tähdistä, joista viimeisin on riskialttein ja yleensä viimeinen vaihtoehto. Planeetoilta voi myös löytää pieniä sivutehtäviä tai muiden rotujen edustajia, jotka voivat olla auttavaisia tai pahimmassa tapauksessa ottaa tunkeilijan vangikseen.

Haastetta vai huonoa suunnittelua

Pelin varmasti eniten mielipiteitä jakava asia on kontrollit. Painovoima on mallinnettu kaikkiin objekteihin avaruudessa ja planeetoilla, jonka vuoksi kiertoradat ja pakopisteet tulevat nopeasti tutuksi. Erityisesti avaruudessa lentäminen ja painovoimakenttien vaikutusten välissä liikkuminen sekä planeetalle laskeutuminen ovat alussa turhauttavan hankalia. Kyllästymistä lisää se, kun hajotat heti alussa laskeutumisaluksen. niin peli on sama melkeinpä lopettaa siihen, koska resurssit ovat todella rajalliset. Jos haluaa säästää hermojaan niin ehdottomasti kannattaa pelata ohjaimella. Näppäimistöllä alusten kontrollointi on suorastaan tuskallista. Muilta osin pelin käyttöliittymä ajaa asiansa hyvin.

Pelin graafinen ulkoasu on miellyttävän indie-tyylinen ja sopii teemaan onnistuneesti. Ulkoasuun on selvästi panostettu ja jälki on sulavaa. Mitään valtavan hienoa grafiikkaa on turha odottaa, mutta samalla vaihtokaupalla peli pyörii takuulla vanhemmallakin laitteistolla. Mitään takkuilua tai ongelmia ei ilmennyt missään vaiheessa.

Useamman pelikerran jälkeen The Long Journey Home jaksaa edelleen viehättää, mutta sisällön puute alkaa hieman vaivaamaan. Samat tehtävät ja hahmot tulevat vastaan jokakerralla ja uutuudenviehätys katoaa nopeasti. Ja valitettavasti pelikertoja tuntui ainakin allekirjoittaneella kertyvän paljon, sillä pelin anteeksiantamattomuus kontrollien osalta koitui kohtaloksi vähän turhankin usein. Heikkohermoisimmat voivat siis varautua ostamaan uuden näppäimistön tai ohjaimen itse pelin lisäksi.

The Long Journey Home onnistuu kaikessa yksinkertaisuudessaan kohtalaisen hyvin tarjoten kuitenkin hyvin rajallisen rogue lite -tyylisen kokemuksen, joka jää kaipaamaan syvempää pelimekaniikkaa. Uudelleenpelausarvoa pelissä on, mutta rajallinen sisältö käy muutaman kerran jälkeen turhan tutuksi, eikä kontrollien tuskallinen haastavuus tarjoa sinänsä mitään lisäarvoa pelikokemukseen. Suosittelen siis odottelemaan tarjouksia jos peli kiinnostaa.

The Long Journey Home

Genre: Action Adventure / Roguelite
Ikäraja: 12
Testattu: PC
Saatavilla: PC
Pelattu: Kertaalleen läpi useiden turhauttavien yritysten jälkeen.


LISÄÄ JUTTUJA:

Tryer IIK!