Lokakuun nousut 1/2

Sävelten voimin synkkää syksyä vastaan

Nousun toimituksen lokakuun singlenostoissa on tarjolla raskasta ja kevyttä – mielenkiintoista ja viihdyttävää musiikkia.

Lady Gaga & Bradley Cooper – Shallow (A Star Is Born)

Lady Gaga on musiikin monilahjakkuus ja maailmanlaajuinen supertähti, ja nyt myös elokuvatähti. Gaga tähdittää yhdessä Bradley Cooperin kanssa elokuvaa A Star Is Born, joka on 19. lokakuuta Suomessa ensi-iltansa saava romanttinen musikaalielokuva. Kyseessä on alun perin vuonna 1937 julkaistun elokuvan järjestyksessään kolmas uudelleenfilmatisointi. Elokuvan virallinen soundtrack julkaistiin 5. lokakuuta, ja sen esittävät kokonaisuudessaan päänäyttelijäkaksikko. A Star Is Born -soundtrack koostuu 19 kappaleesta ja 15 dialogista. Albumilta julkaistiin etukäteen hyvät arvostelut saanut single Shallow.

Shallow on herkän kaunis ja romanttinen, jopa lajityypillinen musikaalisävelmä, mikä ei kuitenkaan missään nimessä vähennä kappaleen hienoutta. Alun vähäeleisyydestä suureksi stadionluokan anthemiksi kasvavan sävellyksen ytimeksi nousevat akustinen kitara sekä Bradley Cooperin ja Lady Gagan tunteikas tulkinta. Kuunneltavaksi myöhäisen syksyn romanttisiin hetkiin kynttilöiden lepattavassa valossa. (TK)

Christian Kjellvander – Faux Guernica

Tässä on mainio välipala lokakuun 23. päivä julkaistavalta Wild Hxmans -levyltä. Kjellvander onnistuu taas kerran luomaan painostavaa nordic noir -tunnelmaa rauhallisella toteavalla äänellään. Hidas ja raskas kuvaavat herran viimeaikaisia tuotoksia ja tällä linjalla jatketaan totutusti. Madridin Reina Sofiassa sijaitseva jättiläismäinen Guernica on pysäyttävä kokemus fyysisesti että henkisesti paikan päällä. Tämä Kjellvanderin musiikillinen tulkinta nostattaa myös kylmiä väreitä, kiitos etenkin kuuluu kauniille ja hypnoottiselle bassokuviolle biisin loppupuolella. (MC)

Stam1na – Gaian lapsi

Kuvitteliko joku että Stam1nassa olisi joskus naislaulaja? Näin kuitenkin on viime perjantaina julksiatulla kahdeksannella Stam1na-abumillla Taival, singlenä hieman ennen levyä julkaistulla kappaleellaan Gaian lapsi. Laulaja ei ole kuka tahansa vaan kotimaisen iskelmän suurnimi Anna Eriksson. Jos rehellisiä ollaan, niin Anna voisi liittyä Stam1naan ihan pysyväksi jäseneksi, sen verran osuvalta yhdistelmä kuulostaa. Raskas metalli vs. Annan heleä ääni on mielenkiintoinen yhdistelmä. Tällä kombolla hakattaisiin suurinosa naislauluvetoisista metallibändeistä. (PK)

Alasin –Kuori

Suomeksi laulavia raskaan rockin bändejä on aina tykätty verrata muun muassa CMX:ään, Timo Rautiaiseen & Trio Niskalaukaukseen, Mokomaan, Viikatteeseen, YUP:hen ja moneen muuhun. Turkulaista Alasin-orkesteria ja sen marraskuussa julkaistavaa debyyttialbumia Harharetket on ehditty verrata jo kaikkiin edellä mainittuihin. Aiemmin julkaistu single ja video Ääripäät oli tiukkaa thrash metalia, kun taas tämä tässä kuussa julkaistu Kuori rokkailee rennoissa tunnelmissa aiheuttaen kivasti menojalkaan vipatusta. Alasin on monipuolinen yhdistelmä eri tyylejä ja ehdottomasti ansainnut täyspitkän levynsä. (PK)

Danny – Nousevan auringon talo

Koko kansan tuntema iskelmämies Danny eli Ilkka Lipsanen poseeraa singlen kansikuvassa vanhoilla päivillään lesosti Motörhead-paita päällään. Dannystä tulee jälleen esiin rokimpi puoli, monitoimi musiikkimies kun on. Yksi maailman eniten ”coveroitu” ralli on alun perin yhdysvaltalainen kansanlaulu, sittemmin brittiläisen The Animals -yhtyeen tunnetuksi tekemä, vuonna 1964 julkaisema The House of the Rising Sun, joka kääntyy Dannyn käsittelyssä tietysti suomeksi. Mitä uutta sitten Danny tuo biisiin? No ei välttämättä mitään muuta kuin oman äänensä. Biisi toimii silti kuten aina. Tässäkään versiossa ei ole laulukieltä lukuunottamatta lähdetty liikaa muuttamaan oikeastaan mitään. Danny rocks! (PK)

Astrid S – Emotion

Norjalainen Astrid S julkaisi perjantaina 12. lokakuuta uuden singlensä Emotion. Kappaleen tuotannosta vastaa ruotsalainen Ali Payami, jonka portfoliossa ovat yhteistyöt muun muassa The Weekndin, Ariana Granden sekä Taylor Swiftin kanssa. Astrid S teki läpimurtonsa vuonna 2016 Hurts So Good -singlellään, joka on saanut jo lähes 200 miljoonaa toistoa Spotifyssa, mutta uransa alkutahdit Astrid S lauloi Norjan Idolsissa.

Emotion on taidokkaasti tuotettu, tyylikäs ja varsin tarttuva pop-biisi, joka kertoo kuluttavan ystävyyssuhteen lopettamisesta. Astridin ääni on tyttömäisen kuulas, ja biisi jää heti korvamadoksi soimaan. Kappaleesta on julkaistu lyriikkavideo, joka on tulvillaan kauniita (norjalaisia?) maisemia. (TK)

Kuukauden nousut -soittolistan löydät totutusti Spotifysta.

Teksti: Tanja Kyngäs, Petri Klemetti & Marcus Caselius
LISÄÄ JUTTUJA:

Time Recoil 2 yötä aamuun