Logitech G900 Chaos Spectrum

13.08.2016

Langattomia hiiriä on pidetty pitkään vähemmän hyvänä vaihtoehtona pelaamiselle, varsinkin jos pelaaminen keskittyy nopeaan reagointiin ja tarkkuuteen. Ongelmana on ollut lähinnä lagi, joka on vaivannut langattomia laitteita. Nyt Logitech on tuonut markkinoille uuden lippulaivansa G900 Chaos Spectrumin, langattoman hiiren jonka pitäisi toimia yhtä tehokkaasti kuin langallisten kilpailijoidensa. Kuukauden kovan testijakson jälkeen on aika selvittää asia paperille.

Logitech G900 Chaos SpectrumMateriaaliltaan hiiri on kauttaaltaan mustaa muovia, miellyttävällä mattapinnalla. Ensisilmäyksellä hiiri näyttää aika heppoiselta, mutta pidemmän testijakson jälkeen laatua voi vain kehua. Verrattuna edellisen hiireni alumiiniseen runkoon, eron toki huomaa, mutta hiiren keveys ja jämäkkyys muovista huolimatta vievät silti voiton.

Hiiressä on kaksi rgb-valaistua osaa. Toinen on Logitechin logo kämmenosassa ja toinen hiiren keskelle asetettu kolme juovaa, jotka toimivat samalla dpi-asteikkona. Värit voi asettaa mieleisekseen Logitechin ohjelmistossa. Värien lisäksi mukaan voi lisätä efektiä, kuten värin vaihtumisen ja sykkimisen. Sinänsä valaistus on hiiressä aika simppeli, mutta itselleni riittää, että näen nopeasti pimeässäkin huoneessa, missä hiireni makoilee. Jos omistaa myös yhteensopivan Logitechin näppäimistön, voi valot synkata samanvärisiksi ja vaikka sykkimään samaan tahtiin. Valot saa myös kokonaan pois päältä, joka varsinkin langattomassa moodissa antaa vielä pidemmän varoajan akulle.

g900-chaos-spectrum-mouse (4)Johdot boikottiin

Langaton ominaisuus toimii täysin moitteetta ja mainospuheet todellakin pitävät tällä kertaa paikkansa. Testatessani hiirtä nopeatempoisemmissa peleissä, en huomannut viivettä lainkaan. Yksi iso plussa irtoaa kuitenkin mahdollisuudesta käyttää hiirtä myös langallisena. Vaihto onnistuu nopeasti, johto vain irti langattomasta vastaanottimesta ja hiireen kiinni. Erillistä latausyksikköä mukana ei tule, mutta mielestäni sille ei ole tarvetta, sillä hiiri lataa itsensä langallisessa moodissa – erittäin yksinkertaista ja käytännöllistä. Itse johto on nykystantardin mukaisesi punottu, joten sen hajoamistakaan ei tarvinne pelätä hetkeen.

Hiiri on yllättävän kevyt langattomaksi, huomattavasti kevyempi kuin monet langalliset mitä olen omistanut, ja on varsin mukava liikuttaa varsinkin liukkaammalla hiirimatolla. Omaan käteeni hiiri myös istuu kokonsa puolesta täydellisesti. Verrattuna esimerkiksi edelliseen Corsairin pelihiireeni, se on hieman kapeampi ja huomattavasti pidempi, ellipsin muotoinen ja tukee koko kämmentäni miellyttävästi.

Logitech G900 Chaos SpectrumNappituntuma on miellyttävän kevyt, mutta ei kuitenkaan liian herkkä, ja päästää mukavan hiljaisen naksahduksen.  Erilliset sivunapit on asetettu melko hyvin sivuille ja niitä on helppo käyttää. Napit saa myös irti joko toiselta tai molemmilta puolilta ja tilalle voi napsauttaa magneeteilla kiinnittyvän suojuksen. Näin hiirestä saa siis myös vasenkätisen niin halutessaan. Hiiren rulla oli todella positiivinen yllätys. Normimoodissa se on asteittain liikkuva, mutta rullan alla on pieni napp, jota painamalla sen saa vapaasti rullaavaksi, jos haluaa vaikka nopeasti päästä selaamansa sivun loppuun. Kevyellä keskisormen pyöräytyksellä sain rullan pyörimään itsestään jopa kymmenen sekuntia, joten sen pitäisi kyllä riittää pidempienkin tekstien selaamiseen. Hiiren rullassa on myös horisontaalinen aktivointi, joten sivuja voi halutessaan liikuttaa myös vaakatasossa näppärästi.

Säätämisen iloa

Asetuksista hiireen saa päälle niin sanotun angle snapping -ominaisuuden, joka auttaa piirtämään suoria viivoja. Lisäksi ohjelmiston avulla hiiren voi kalibroida omalleg900-chaos-spectrum-mouse hiirimatolleen optimaaliseksi. Erilliset alustat voi tallentaa ja vaihtaa tarpeen mukaan näppärästi, jos tarve tulee vaikka napata hiiri sohvalle mukaan. Tarkkuutta hiiren sensorissa riittää 12000 dpi:n asti, joka varmasti riittää vaativammallekin pelaajalle. Itse tykkään pitää hiirtä todella herkällä, mutta G900:n isoimmat asetukset olivat jo liikaa minulle.

Logitechin ohjelmisto on hyvin monipuolinen, mutta myös osin hieman sekava. Kaikki tarvittava kyllä pienen kokeilun ja erehdyksen kautta selvisi, mutta jonkinlaista johdonmukaisuutta ohjelmistoon olisi toivonut enemmän verrattuna esimerkiksi Corsairin vastaavaan. Yksi turha ominaisuus on key press heat map, joka päälle kytkettynä näyttää mitä nappeja olet kyseisellä ajanjaksolla painanut eniten. En keksi kenelle tuosta ominaisuudesta voisi olla jotain hyötyä, pelkän kuriositeetin lisäksi. Kaikkiin hiiren nappeihin voi luonnollisesti vaihtaa haluamansa funktiot ja dpi-asetuksen välit voi säätää vapaasti 200 ja 12000 välillä. Pykäliä dpi:n säädölle saa asetettua 1–5 ja niiden vaihtaminen onnistuu helposti lennosta erillisten nappien ansiosta. Myös hiiren osoittimen päivitysnopeutta sekunnissa voi säätää 125 ja 1000 välillä.

g900-chaos-spectrum-mouse (2)Ohjelmisto näyttää myös akun lataustilan ja arvioidun käyttöajan perustuen käytössä oleviin asetuksiin. Esimerkiksi kaikki valot päällä, dpi 7100 ja päivitysnopeudella 500 ohjelma antaa täydellä latauksella akun kestoksi 28 tuntia. Omien testieni mukaan arvio piti aika hyvin paikkaansa. Sammuttamalla hiiren yöksi, sain käytettyä hiirtä noin kaksi vuorokautta ilman latausta. Sammuttamalla kaikki valot ja säätämällä asetuksia akusta saisi varmasti paljon enemmänkin irti. Langallisessa moodissa ainut outo asia oli, että vaikka sammutin hiiren ja koneen niin hiireen jäi silti valoja vilkkumaan, ilmeisesti latauksen merkiksi. Itseäni tämä ei sinänsä haittaa, mutta joku joka nukkuu samassa huoneessa koneensa kanssa, saattaa ärsyyntyä vilkkuvista valoista.

Ahkeran testaamisen jälkeen Logitech G900 Chaos Spectrum todellakin ansaitsee mitalinsa. Se on suoriutunut niin pelaamisesta kuin yleisestä näpyttelystä vaivatta. Langaton ominaisuus toimii erinomaisesti ja akkukesto on loistava. Lisäksi hiiri tuntuu ainakin omassa kädessäni todella miellyttävältä ja hieman erikoisesta ulkonäöstään huolimatta alkaa näyttää työpöydällä varsin hyvältä. Ainoastaan hiiren hieman muovinen fiilis jäi vaivaamaan, mutta siitä valittaminen tuntuu aika turhalta kun kaikki muu on lähes täydellistä. Hiireksi sen hinta on kova, mutta parempaa langatonta hiirtä on tällä hetkellä markkinoilta vaikea löytää.

Logitech G900 Chaos Spectrum

Valmistaja: Logitech
Tyyppi: Hiiri
Malli: G900 Chaos Spectrum
Hinta: 199€
Testijakso: Kuukausi


LISÄÄ JUTTUJA:

Qstock 2018 Musta lipas Sirkus Finlandia