Logitech G810 Orion Spectrum

20.08.2016

Mekaanisia näppäimistöjä tulee nykyään markkinoille pilvin pimein. Iso osa näistä kuitenkin on joko ulkonäöltään tai ominaisuuksiltaan enemmän tai vähemmän miellyttäviä. Oheislaitteiden isoisä Logitech julkaisi jälleen oman visionsa pelikäyttöön soveltuvasta mekaanisesta näppäimistöstä. G810 Orion Spectrum on lippulaivamallin G910 Orionin yksinkertaistetumpi ja elegantimpi pikkuveli, joka ei turhaan pröystäile futuristisella ulkonäöllä tai väkinäisillä erikoisominaisuuksilla.

G810 on ulkomuodoltaan kuin mikä tahansa näppäimistö. Musta, neliskanttinen ja suhteellisen pieni. Kaikin puolin siis juuri omaan makuuni sopiva. Näppäimistön asettelu on kuitenkin niin sanotusti täysi, eli kaikki oleellinen löytyy sieltä mistä sen kuuluukin, mukaan lukien numeronäppäimistö.

g810-orion-spectrum-rgb-mechanical-keyboardLisäpainikkeita on muutama sijoitettu oikeaan yläreunaan. Näihin sisältyvät soitinkontrollit eli play/pause, mute, stop, eteen ja taakse skippaus, sekä erinomainen leveähkö rulla jolla voi säätää äänenvoimakkuutta. Lisäksi löytyy erillinen nappi näppäimistön valojen kytkemiseen päälle tai pois ja nappi jolla Windows-näppäimet saa kätevästi kytkettyä pois käytöstä esimerkiksi pelaamisen ajaksi. Erikoinäppäimet ovat mukavan isoja ja selkeitä ja pitävät kivan napsahduksen painettaessa. Erillisiä makronäppäimiä ei ole, mutta kaikki näppäimet ovat täysin ohjelmoitavissa Logitechin ohjelmiston kautta. Näin ollen makrojenkin tekeminen onnistuu vaivatta.

Romero, G-Romero

Itse varsinaiset näppäimet ovat varustettu Logitechin omilla Romero-G kytkimillä, joissa on cherry-kytkimiä lyhyempi painallusmatka. Yllätyin Logitechin omista kytkimistä erittäin positiivisesti. Tuntuma on varsin kevyt, mutta kuitenkin tarpeeksi jämäkkä, eikä virhepainalluksia juuri tule. Kirjoittaminen sujuu tällä näppäimistöllä g810-orion-spectrum-rgb-mechanical-keyboardhuomattavasti mukavammin kuin esimerkiksi cherry red -kytkimillä varustetuilla, ja pelatessa herkät kytkimet tuntuvat erinomaisilta. Jokaisella varmasti on oma makunsa kytkinten suhteen, mutta mielestäni Logitech on onnistunut niiden suhteen tällä kertaa todella hyvin. Myös näppäimistöstä lähtevä ääni on yllättäen huomattavasti hiljaisempi kuin edellisessä näppäimistössäni, joskin mekaanisille näppäimistöille ominainen napsutus tästäkin lähtee. Näppäimet on perinteisesti muotoiltu ja hieman mattapintaiset, kuten näppäimistön päällisosa muutenkin. Sivuilta pinta on kiiltävän musta, mikä antaa kivaa pientä kontrastia. Sormenjälkien näkymistä ei tarvitse pelätä, eikä pölykään kovin pahasti pinnalta erotu.

Näppäimistön ulkonäkö on omaan silmääni juuri täydellinen. Ei mitään turhaa futuristista muotoilua tai muuta ylimääräistä. Oma työpöytäni on myös melko pieni joten G810:n miellyttävän kompakti koko on juuri täydellinen. Näppäimistö on RGB-valaistu ja halutessaan voi vaikka jokaisen näppäimen asettaa eriväriseksi. Myös erilaisia efektejä sateenkaarista hitaasti häipyvään painallusjälkeen löytyy. Valaistuksen voi myös synkronoida hiiren kanssa, mikäli omistaa yhteensopivan Logitechin hiiren.

g810-orion-spectrum-rgb-mechanical-keyboard (3)Valaistus ei ole perinteisesti näppäinten alla vaan sisällä kytkimessä, joten valoa ei niin sanotusti vuoda näppäinten välistä vaan se keskittyy näppäinten läpinäkyviin kirjainosiin. Jotkut pitävät enemmän nimenomaan taustavalaistuista näppäimistä, mutta omaan silmääni G810:n valaistut näppäimet näyttävät paremmalta. Täysin pimeässä huoneessa näppäimistö ei loista kuin auton ajovalot, vaan erottuu elegantisti pöydältä. Ledit ovat mukavan kirkkaat ja värintoistossa ei juuri ole valittamista. Valkean toisto ei tosin ole paras mahdollinen ja täysin valkeaksi asetettaessa väri näyttää hieman punertavalta, mutta muuten värit ovat erittäin kirkkaat ja elävät.

Elegantti moniosaaja

Logitehcin ohjelmisto on monipuolinen ja toimiva, joskin hieman sekava alkuun. Kaikki kuitenkin löytyy pienen perehtymisen jälkeen ja näppäimistön pystyy kustomoimaan omaan makuunsa sopivaksi. Erillisiä valmiita profiileita löytyy erinäisiin peleihin valmiiksi ja niitä voi myös luoda lisää. Profiilit ovat pelikohtaisia, joten jokaiseen voi tehdä omat makronsa, näppäinasettelunsa ja valaistuksensa. Kuten jo aiemmin mainitsin, voi myös Windows-näppäimet poistaa käytöstä napin painalluksella ja ohjelmiston kautta voi määrittää myös muitakin näppäimiä deaktivoitavaksi saman painalluksen taakse. Ohjelmistosta löytyy myös niin sanottu heat map -ominaisuus, jolla voi tarkkailla mitä näppäimiä painaa ja kuinka paljon. Koen tämän ominaisuuden hyödyllisyyden hieman kyseenalaiseksi, mutta eipä tuosta toki haittaakaan ole.

g810-orion-spectrum-rgb-mechanical-keyboard (1)Näppäimistön johto on kiinteä, mutta onneksi punotulla suojakuorella, joten sen hajoamista lienee turha pelätä hetkeen. Pieni miinus joillekin on varmasti, ettei näppäimistössä ole usb-portteja työpöydän muita laitteita varten. Mukana ei tule myöskään niin sanottua oheiskrääsää, eikä myöskään rannetukea mistä täytyy antaa miinusta, vaikka en itse sellaista käytäkään. Muovinen rannetuki tuskin tämän hintaisessa näppäimistössä olisi paljoa tuntunut. Kulman säätö Orionissa on kolmiasteinen, joten sopiva säätö löytyy todennäköisesti jokaiselle.

Logitech G810 Orion on hyvin onnistunut kokonaisuus. Uskoisin sen vetoavan niin vaativampiinkin pelaajiin, jotka haluavat kompaktin, mutta monipuolisen ja toimivan näppäimistön kuin myös kasuaalisempiin näppäilijöihin, joille massiiviset avaruusmuotoillut makrohirviöt aiheuttavat puistatuksia. Itse putoan johonkin tuohon väliin ja voin sanoa tämän olevan paras omistamani näppäimistö tähän mennessä niin pelaamisen kuin kirjoittamisenkin puolesta. Logitehcin ohjehinta näppäimistölle on 199 euroa, mutta halvimmillaan löysin sen noin 145 euron hintaan. Jos vaikkapa kuvitellaan, että rosvo veisi kaiken, myös näppäimistöni, niin hyvin todennäköisesti G810 olisi ensimmäisiä vaihtoehtoja korvaavan näppäimistön listalla.

Logitech G810 Orion Spectrum

Valmistaja: Logitech
Tyyppi: Mekaaninen näppäimistö
Malli: G810 Orion Spectrum
Hinta: 199€
Testijakso: Noin 6 viikkoa.


LISÄÄ JUTTUJA:

The House That Jack Built Reunalla