Logitech G433

Surround ääntä laadusta tinkimättä

02.11.2017

Headsetit ja erityisesti pelikäyttöön tarkoitetut sellaiset ovat nykyään aivan oma markkinansa. Pelaajille suunnatuissa tuotteissa jo pitkään kärkipaikoilla heilunut Logitech on myös ottanut oman osansa näistä markkinoista. Nyt julkaistut G433 kuulokkeet osuvat hintaluokassaan langallisten headsettien premium luokkaan varustelussaan ja toiminnoissaan. Perinteisesti on tuntunut olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että headseteissä tingitään äänenlaadusta muiden ominaisuuksien hyväksi. Tällä kertaa yllätys oli kuitenkin positiivinen.

Kuulokkeiden pakkaus ja varustelu on hyvää tasoa. Mukana tulee kuulokkeiden ja irroitettavan mikrofonin lisäksi toinen setti eri materiaalilla päällystettyä korvakuppien suojuksia, kuljetuspussi, USB-dongle, säädinjohto PC:lle ja konsoleille, säädinjohto mobiililaitteille, adapteri analogiselle liitännälle ja ohjekirja.

Rakenteeltaan kuulokkeet tuntuvat todella laadukkailta ja jämäköiltä muovisesta rakenteestaan huolimatta. Sanka on jykevä ja istuu päähän mukavan napakasti. Kankaalla päällystetyt kuulokeosat ovat mukavan näköiset ja tuntuiset, sekä antavat laadukkaan vaikutelman. Värivaihtoehtoja löytyy musta, punainen, sininen ja sininen camo eli hieman jokaiselle jotakin. Punottu kaapeli tuntuu kestävältä, joskin testijakson aikana huomasin sen alkavan kiertyä ikävästi.

Äänenlaatu kuulokkeissa on yllättävänkin hyvä. Keskiääni kuulostaa toisinaan hieman ahtaalle ja kokonaisuus ei ole niin tarkka ja laaja kuin vastaavan hintaisissa studiokuulokkeissa, mutta ottaen huomioon kuulokkeiden muut ominaisuudet, on ääni hintaluokassaan varsin erinomainen. Basso ei ole ylikorostettu ja korkeat äänet tulevat sopivan kirkkaina. Surround-asetuksilla ääni kärsii hieman mikä on ymmärrettävää, mutta koska ominaisuus on pääasiassa pelaamiseen suunniteltu ja toimii siinä parhaiten, ei tämä haittaa kokemusta juurikaan.

Itse surround toimii juuri niin kuin kuulokkeista voisi odottaakin. Kaiutinjärjestelmiin surround-ääntä ei kuulokkeissa kannata lähteä edes vertailemaan varsinkaan kun tilaääni on toteuttu digitaalisesti, mutta nykytekniikalla ihmisaivoja pystytään hämäämään jo yllättävän hyvin. Peleissä jotka tukevat tilaääntä voi esimerkiksi vihollisen askeleet paikallistaa varsin helposti, mikä voi parhaassa tapauksessa luoda isonkin edun pelaajalle. Myös pelien ambienssi avautuu aivan eri tavalla ja tilan tuntu todellakin yllättää. Myös elokuvien katseluun ominaisuus sopii erinomaisesti mikäli mukana on surround-ääniraita. Musiikkia kuunnellessa tai vaikkapa Youtubea katsellessa ominaisuus kannattaa kuitenkin kytkeä pois, sillä se lähinnä aiheuttaa kaikuvan ja metallisen efektin ääneen.

Kuulokkeet toimivat ilman erillistä ohjelmistoa, mutta tilaäänen käyttöönotto vaatii Logitechin ohjelman asennusta. Ohjelma on selkeä sekä helppokäyttöinen ja jos sattuu omistamaan esimerkiksi Logitechin hiiren ja näppäimistön, voi kaikkia säätää  näppärästi samalla ohjelmalla. Asia mitä jäin kuitenkin kaipaamaan olisi nopeampi tapa kytkeä tilaääni päälle ja pois kuten pikanäppäin tai nappi johdossa. Nyt asetuksen joutuu vaihtamaan joka kerta ohjelmiston kautta. Ei sinänsä iso homma, mutta käy pidemmän päälle rasittavaksi jos tapana on esimerkiksi vaihdella usein pelaamisen ja musiikin kuuntelun välillä.

Pitkissä pelisessioissa kuulokkeet pysyvät mukavasti päässä, eivätkä hiosta tai paina ikävästi. Sanka voisi kuitenkin olla vielä hieman jämäkämpi, mutta jos tapana ei ole moshata musiikin tahdissa niin ei myöskään tarvitse huolehtia kuulokkeiden putoamisesta. Tästä huolimatta kuulokkeista on tullut testin aikana osa vakituista striimauskokoonpanoani ja suht tuoreet studiokuulokkeeni ovat siirtyneet pelkästään musiikin kuuntelua varten.

Pelikäyttöön tarkoitetut headsetit harvoin tarjoavat äänenlaatua ja kaikkia ominaisuuksia mitä etsin kuulokkeilta, mutta G433 pääsee jo hyvin lähelle. Erinomainen varustelu ja yhteensopivuus konsoleiden kanssa kuitenkin nostavat tämän headsetin ykkösvalinnaksi pelaajalle. Jo pelkästään kuulokkeiden laadukas ja kestävän tuntuinen rakenne antaa hyvän vaikutelman, mutta ennen kaikkea äänenlaatu ja käyttömukavuus vievät lopulta pisteet kotiin.

Logitech G433

Valmistaja: Logitech
Tyyppi: Headset
Malli: G433
Hinta: 149€
Testijakso: 3kk


LISÄÄ JUTTUJA:

rock