Logitech G413

17.08.2017

Pelilaitteistojen valmistukseen siirtynyt Logitech pitää yllä hyvää laatua uudella G413-pelinäppäimistöllään, joka ei kuitenkaan yritä olla liian hieno tai monimutkainen vempele.

Ensivaikutelma näppäimistöstä on hyvin positiivinen. Se tuntuu tukevalta käsissä ja sillä on tarpeeksi raskas, ettei se liu’u aivan liian helposti pöydällä pelisessioiden aikana. Arvostelemani versio näppäimistöstä oli hopean alumiininvärinen versio, mutta tarjolla on myös hiilenmusta punaisella taustavalolla varustettu versio.

G413 on varustettu mekaanisilla Romer-G -kytkimillä, jotka nopeuttavat valmistajan mukaan näppäinpainalluksia 25 % normaaleihin mekaanisiin kytkimiin verrattuna. Tätä väitettä nyt oli tietenkin omissa testailuissa hieman hankala varmentaa, mutta aikaisempaan Cherryn kytkimillä varustettuun pelinäppikseeni verrattuna painallustuntuma oli kyllä pikkaisen miellyttävämpi. Mekaaniset kytkimet toki pitävät ääntä, mutta eivät häiritsevästi ja olen käyttänyt myös äänekkäämpiä pelinäppäimistöjä.

 

Mukana toimitetaan myös työkalu näppäinhattujen irrottamiselle ja vaihdettavat näppäinhatut muutamille pelailun kannalta kriittisemmille näppäimille, kuten WASD-napeille. Tämä mahdollistaa tärkeiden nappien löytymisen näppäimistöltä ilman että sitä tarvitsee vilkuilla kesken toiminnan, mutta omaan makuuni napeissa olisi voinut olla vielä enemmän eroa tai vaikkapa toisenlaiselta tuntuva pintamateriaali.

Näppäimistö pystyy tunnistamaan yhteensä 26 erillistä painallusta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos et ole moniraajainen mutanttimustekala tai käytä näppäimistöä sormiesi lisäksi myös varpailla, ei ole huolta jonkun painalluksista jäävän rekisteröitymättä. Tämä on toki hyvä ominaisuus jos vaikkapa pelataan samalla näppäimistöllä useamman pelaajan peliä.

Näppäinten sijoittelu on hyvin standardi ja sen ansiosta G413 käyttämään siirtyminen onnistuikin täysin vaivattomasti, eikä yleensä uuden näppäimistön kanssa tarvittavaa “totuttelua” tarvinnut tehdä ollenkaan. Yksi vähemmän kriittinen, mutta tarpeellinen ominaisuus on yhden portin USB-läpivienti siltä varalta, että työpöydällä ei ole tarpeeksi USB-portteja käytettäväksi.

Ylimääräisiä nappeja laitteeseen ei olekkaan juuri ahdettu, vaan ainoat ylimääräiset ovat ainoastaan FN-nappi ja hiiren toista painiketta simuloiva painike, joka tosin tuntui hieman turhalta. Nämä painikkeet ovat näppärästi sijoitettu oikeanpuoleisten ALT- ja CTRL-painikkeiden väliin. Näppäimistöstä voi kytkeä päälle erillisen pelitilan FN + F8:lla, joka estää esimerkiksi Windows-painikkeen vahinkopainallukset.

G413 tukee Logitech Gaming Softwarea, joka tarjoaakin hyviä lisäominaisuuksia ja näppäimistön kontrollointia, jos ohjelma on vain asennettuna tietokoneelle. Pakko sitä ei kuitenkaan ole asentaa, vaan näppäimistö toimii ilmankin. Ohjelmiston avulla näppäimistölle saa ladattua esimerkiksi erilaisia peliprofiileja, kytkettyä painikkeita pois sekä ohjelmoitua makroja F-painikkeisiin.

Sadan euron hintaluokassa Logitech G413 on hemmetin hyvä näppäimistö, eikä siitä oikeastaan löydy mitään pahaa sanottavaa. Se näyttää hyvältä ja on luotettava käyttää, mitä muuta oikeastaan näppämistöltä voi toivoa?

Logitech G413

Valmistaja: Logitech
Tyyppi: Näppäimistö
Malli: G413
Hinta: 100 EUR
Testijakso: 8 vkk


LISÄÄ JUTTUJA:

Syyskuun nousut Naamat