Lights Out

80 minuutin pettymys

29.07.2016
Teksti:
FIILIS : PETTYNYT

Lights Outelokuvan kolmen minuutin mittainen lyhytversio pyöri Youtubessa kovaan tahtiin vuonna 2013 ja katsojia sille kertyi yli neljä miljoonaa. Elokuvan on käsikirjoittanut Eric Heisserer, joka on aiemmin tunnettu esimerkiksi elokuvasta The Thing. Ohjaajan roolissa toimii ruotsalainen David F. Sandberg  ja tuottajana mies Saw-elokuvien takaa, James Wan.

Jo omillaan asuva Rebecca (Teresa Palmer) päätyy lapsuudenkotiinsa huolehtimaan pikkuveljestään (Gabriel Bateman) sekä henkisesti erittäin epätasapainoisesta äidistään (Maria Bello).  Lapsuuden pelot palaavat vainoamaan Rebeccaa, kun ala-asteella oleva pikkuveli nukahtelee koulussa, koska ei enää uskalla nukkua kotona, ja äiti taas jutustelee mielikuvitusystävälleen, joka tuntuu olevan paikalla aina silloin, kun valot ovat pois päältä. Rebecca on aikoinaan muuttanut pois kotoaan jo nuorena, koska lapsuudenkodin valojen sammuttua tapahtui asioita, joista hän ei edelleenkään tiedä, mitkä olivat totta ja mitkä eivät. Elokuvan edetessä käy ilmi, että pimeässä väijyvä demoni on nimeltään Diana (Alicia Vela-Bailey).  Elokuvan aikana vain hämäränä hahmona esiintyvä Diana hyökkäilee pääasiassa Rebeccan sekä hänen pikkuveljensä kimppuun, jättäen taustalla haahuilevan äidin suurimmaksi osaksi rauhaan. Elokuvassa esiintyy huikea klisee: mikäli perhe vain puhaltaisi yhteen hiileen, voisivat he selviytyä. Lopulta perhe osaa luottaa toisiinsa, pelaa yhteen ja näin demoni saadaan karkoitettua.

Pettymysten vuoristorata

Lights Outin alku on lupaava ja antaa katsojalle tuntumaa siitä, että tiedossa on jotain erilaista ja ihan kunnon kauhua. Sitten tulee loppumaton syöksylasku. Elokuvalla olisi ollut kunnon ainekset hyvään kauhupätkälle, mutta se on pilattu tekemällä siitä aivan liian monimutkainen. Lights Out toistaa monien muiden huonojen kauhuelokuvien latteita kohtauksia lähes identtisesti. Muutamaa hassua aitoa säikähdystä lukuun ottamatta, elokuva on kiinnostusta herättävän lyhytversionsa jälkeen erittäin laimea ja tylsä. Pääpiirteittäin elokuvassa räpsytellään valoja, käydään takaumia menneisyyteen sekä selitellään tapahtumia ja demonin olemassaoloa aivan liikaa, eikä elokuvassa ole mitään tarttumapintaa. Demonien riivaama perhe kauhuelokuvassa ei ole mikään uusi keksintö, eikä sitä tässäkään ole saatu tuota esille mitenkään erityisestä näkökulmasta. Elokuvassa on myöskin epäkohtia: miksi Dianaa voi satuttaa taskulampun valolla, mutta tavallisen valon syttyessä hän vain katoaa? Entä miksi hän voi vain ajoittain teleporttailla itseään miten huvittaa?

Ainoa joka pitää tämän elokuvan nipinnapin vedenpinnan yläpuolella, on Teresa Palmerin huikean vahva roolisuoritus, sekä kohtalaiset visuaaliset tehosteet.  Kaikkein parasta Lights Outissa kuitenkin on se, että jatkoa tuskin on tiedossa.

Lights Out
Ohjaus: David F. Sandberg

SF Film Finland Oy
Formaatti: Elokuva


LISÄÄ JUTTUJA:

Naamat