Les Revenants – Kuolleista palanneet

12.12.2015
Teksti:

Mystisen ranskalaisen kulttisarjan Kuolleista palanneet toisenkin kauden jaksot ovat nyt katsottavissa Netflixissä. Ensimmäisen kauden katsoneet jäivät suu auki ihmettelemään, että mistä oikein oli kysymys. Toinen kausi valaisee tapahtumia lisää ja oikeastaan toimii peilinä ensimmäiselle. Tyhjentäviä vastauksia ei ole kuitenkaan luvassa.

Lähtökohta on kiehtova. Pienessä idyllisessä ranskalaiskylässä on sattunut vakavia onnettomuuksia ja rikoksia. Pato on rikkoutunut ja vesi on haudannut koteja asukkaineen alleen. Koulubussi syöksyy alas kalliolta ja kaikki kuolevat. Kylää piinaa myös sarjamurhaaja, joka syö tappamiensa naisten lihaa.

Vuosia traumaattisten tapahtumien jälkeen bussiturmassa kuollut tyttö palaa kotiinsa, ja käyttäytyy täysin normaalisti – niin kuin olisi palaamassa koulusta kotiin. Katsoja hämmentyy, ei tämän näin kuulu mennä! Kaikkihan tietävät, että palanneen pitäisi laahustaa ja öristä. Hänen pitäisi kaikin keinoin yrittää syödä ihmislihaa – mutta ei, tämä on Les Revenants.

Suomalaisessa kulttuurissa ja kielessä ei ole suoraa vastinetta alkukieliselle otsikolle, mutta paljon parjattu suomennettu nimi Kuolleista palanneet on ihan hyvä. ’Revenantit’ ovat heitä, joilla on joku asia jäänyt eläessään selvittämättä ja he tulevat kuoleman jälkeen korjaamaan asian.

Tässä sarjassa kuolleista palaavat eivät kuitenkaan aluksi tiedä olevansa kuolleita. He näyttävät vahingoittumattomilta ja saman ikäisiltä, kuin ennen hyvinkin väkivaltaista kuolemaansa. Suurimmat jännitteet syntyvät palanneiden, heidän läheistensä ja elossa olevien kyläläisten välillä. Tunnelma on hyytävä.

Sarjan esittelemä maailma on täysin omanlaisensa. Kauniit kuvat ja äänimaailma tiivistävät yliluonnollisen ja hyvin inhimillisen kerronnan hienoksi kokemukseksi. Pitää olla valmis ottamaan vastaan nämä kiehtovat henkilöt ja heidän tarinansa. Paras aika antaa itsensä alttiiksi kuolleiden kylän tunnelmalle on illalla, kun lapset nukkuvat ja aistit ovat herkimmillään.

Eurooppalaista laatudraamaa, peilejä ja symboliikkaa

Sarjan näyttelijät ovat persoonallisia ja uskottavan aitoja. Tämä on eurooppalaisten sarjojen vahvuus. Aina ei tarvitse olla kauneimmillaan eikä jokaisen kuvan kiiltää. Sarjasta on tehty myös amerikkalainen uusioversio, jota en halua nähdä. Eurooppalaiset sarjat ovat nyt erityisen arvostettuja uudellakin mantereella. Nordic noir on jo käsite. Silta, Lisbeth Salander ja Wallander ovat hyviä esimerkkejä uudesta lajityypistä. Mitenhän käy tämän ranskalaisen mystisen tummasävyisen sarjan toisen tuotantokauden jälkeen?
Ensimmäisen kauden intensiteettiä ei ole saatu täysin siirrettyä toiselle. Kyse ei ole ainoastaan siitä, että yllätysmomentti on luonnollisesti menetetty. Kausien välillä ollut kaksi vuotta on pitkä aika sarjabisneksessä, mutta fanit ja innostuneet katsojat jaksoivat odottaa. Toinen kausi ei vastannut odotuksia. Kausi ei ollut kuitenkaan huonoa viihdettä, ehkä odotin vaan liikaa.

Mainitsin alussa, että toinen kausi toimii peilinä edelliselle. Peilistä nähdään sama asia, mutta peilikuvana. Jos ei lähdetä filosofiseen saivarteluun, peilistä nähty on totta, mutta toisinpäin. Toinen kausi ei väännä rautalangasta, mitä ensimmäisessä tapahtui. Tapahtumat saavat uusia näkökulmia. Sarjan henkilöhahmoilla – kuolleilla ja elävillä on myös vastinparinsa, joiden yhteys tiivistyy toisella kaudella.

Toinen kausi ei anna vastauksia sarjan perimmäisiin kysymyksiin. Monipuolista symboliikkaa on valtavasti ja katsoja on ymmällään. Mitä todella tapahtui? Pitääkö tämä katsoa heti uudestaan, että ymmärtää edes jotakin? Mieleeni tulee mestariohjaaja Andrei Tarkovskyn Peili (1975). Elokuvan Peili tai Kuolleista palanneet – sarjan analyysit eivät voi kuulua tähän juttuun. Peili on rikkoontunut – mennyt ja tuleva vaikuttavat tähän hetkeen.

Ihan yhtä vaikeaa tajunnanvirtaa tämä ei ole kuin Tarkovskyn Peili. Palanneiden asiat eivät kuitenkaan ole selkeitä, ja tuskin tulevat sitä olemaankaan. Käsikirjoitus on kuitenkin kirjoitettu loppuun ennen kuvauksia, joten kummallisia cliffhangereita kömpelöine jatkoineen ei tarvitse odottaa. Tämäkin on niitä vahvuuksia, joita eurooppalaisessa tavassa käsikirjoittaa on.

Kolmatta kautta Les Revenantsiin on ehkä turha odottaa. Toisen kauden lopussa on täysin nerokkaita oivalluksia ja tarinaa kokoavia elementtejä. Toisaalta yliluonnollista ja arkista ei malteta pitää tarpeeksi mystisinä ja yksinkertaisina. Avoimia kysymyksiä jää aivan liikaa.
Les_Revenants_Cast

Populaarikulttuurin- ja etenkin mytologian tuntijoille ja -rakastajille sarja tarjoaa varmasti paljon iloa tietoiselle mielelle. Etenkin toisen kauden viittaukset – esimerkiksi tärkeän veden ylittäminen ja luola väylänä todelliseen – tai sitten ei niin todelliseen maailmaan voivat saada aikaan ahaa-elämyksiä.

Tiedostamattomalle, ehkä vähän päivän rasituksista väsyneelle mielelle, toinenkin kausi on niin kummallinen, että se kannattaa katsoa. Pitää kuitenkin muistaa, mistä on kysymys. Kuolleista palanneet on sarja, joka esittää kysymyksiä enemmän, kuin vastaa niihin. Sarjan vahvuus on aistittava sydänten syke, rakkauden ja sen menettämisen tuska!

Emmy – palkitun Kuolleista palanneet -sarjan kaikki  jaksot voit katsoa nyt Netflixistä.

Sarjan luoja: Fabrice Gobert. Pääosissa: Anne Consigny, Clotilde Hesme, Celine Sallette, Guillaume Gouix, Frederick Pierrot, Samir Guesmi. Tuotanto: Haut et Court TV, Canal+

Mystinen toinen kausi kiehtoo ja hämmentääLISÄÄ JUTTUJA:

Myyntimies Mynttinen 40 vuotta Judas Priestiä