Lennon – Rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema

Monitahoisen tähden elämä ja teot

23.03.2021
Teksti:

John Lennonin kuolemasta tuli vuonna 2020 kuluneeksi 40 vuotta. John joutui tavallaan John Lennonin uhriksi, sillä hänet murhasi ampumalla skitsofreeninen ja voimakkaista harhoista kärsinyt Mark David Chapman, joka tarinan mukaan oli itse mielestään oikea John Lennon. Oli niin tai näin, legendaarisen tähden ja lahjakkaan muusikon elämä päättyi äkisti New Yorkissa joulukuussa 1980 Lennonin oman kodin ovella. Lesley-Ann Jones antaa kuitenkin kirjassaan Lennon – Rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema ymmärtää, että Johnin tie oli joka tapauksessa viemässä vääjäämättä kohti loppuaan.

Kuuluisa rock-toimittaja sekä musiikkielämäkertojen tekijä Lesley-Ann Jones on kirjoittanut monien legendoiksi nousseiden tähtien elämäkerrat; esimerkiksi Freddie Mercuryn ja David Bowien elämäkerrat kuuluvat hänen vaikuttavaan teosportfolioonsa, ja hän on kirjoittanut myös omankin elämäkertansa.

Jones ruotii erittäin tarkasti lävitse John Lennonin taustat ajalta ennen The Beatlesia, hänen henkilökohtaisen elämänsä ja uransa, sekä syitä mitkä johtivat Lennonin kuolemaan. Oman osansa saavat myös murhan jälkeiset tapahtumat. Jonesin päätavoite on ollut tuoda esiin uutta tietoa John Lennonista, ja sitä lukija tulee saamaankin. Itsekin useamman Lennon-elämäkerran lukeneena voin todeta, että kirja on mitä kattavin elämäkerta Lennonista, hyvässä ja pahassa. Mutta tästä lisää myöhemmin.

Itse rakentamiensa muurien vanki

Lennon oli Beatles-jäsenistä varmasti mielenkiintoisin persoona, ja hänessä tuntui olevan Jekyll-Hyde-tyyppisesti kuin kaksi eri persoonaa: ”Yhtenä hetkenä hän oli riemastuttava keppostelija, seuraavana katkera pelle. Ensin säälimätön raakimus, sitten vetistelevä vauva. Ylen itsevarma, moukka, flegmaatikko, vainoharhainen. Hän pystyi olemaan sekä hillittömän riehakas että yllättävän varautunut. Pahansuopa ja lempeä. Saita mutta antelias.”

John Lennonin lapsuus ja nuoruus jättivät häneen omat syvät haavansa, joita hän paranteli lopun elämäänsä vaihtelevin metodein; huumeilla, naisilla, terapialla, uskonnolla ja kaikella, mikä vain vaikutti hänestä kulloinkin lupaavalta tavalta päästä eroon hylkäämisistä ja muista menneisyyden taakoistaan. Lennon oli itse rakentamiensa muurien vanki. Mutta vapaus pilkahteli muurin välistä ainakin silloin kun hän kirjoitti lauluja, sillä monet niistä kertoivat hänen omasta elämästään, kuten esimerkiksi Beatles-hitti Help!. Se että The Beatlesistä tuli ”suurempi kuin Jeesus”, ei kuitenkaan tehnyt Lennonin elämästä onnellista. Ehkä juuri siksi hän aikanaan yllättäen jätti yhtyeen ja aktivoitui esimerkiksi rauhan puolustajana. Viimeisinä elinvuosinaan Lennon erakoitui, mutta hänen kuolemansa osui hetkeen jolloin Lennon oli valmistelemassa paluuta estradeille ja julkisuuteen.

Lukijalle kerrotaan liikaa?

Lennon – Rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema -teoksessa on paljon aiemmin julkaisematonta kuvamateriaalia, mitä itse arvostan aina suuresti elämäkerroissa. Lennonin tunteneiden tähtien haastatteluja on viljalti, ja ne rakentavat hyvin monipuolisesti kuvaa John Lennonista henkilönä. Jotenkin kirjan lukeminen oli minulle välillä äärimmäisen raskasta, ja tuntui kuin loukkaisin Lennonin muistoa lukemalla hänestä niinkin intiimejä asioita. Kirja on erinomainen lajissaan, mutta ajoittain lukiessani iski tunne, että ihan kaikkea ei edes haluaisi tietää. Niin paljas näkymä John Lennoniin ja hänen elämäänsä ja kuolemaansa tämän kirjan myötä avautuu. Onneksi on paljon hersyviä kohtia ja väläyksiä Johnin upeasta sarkastisesta huumorintajusta. Rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema on tunteikas lukuelämys, ja varmasti mitä kiehtovin kaikille John Lennonin ja The Beatlesin ystäville.

Lennon – Rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema
Lesley-Ann Jones

Aula & Co
Sivuja: 506
Suomentanut Juha Ahokas


LISÄÄ JUTTUJA:

Syysprinssi Ghostrock