Lemmy: The Ace of Spades

11.10.2016
Teksti:
Fiilis: Tunteikas

Motörhead-yhtyeen legendaarinen basisti-laulaja Lemmy eli Ian Fraser Kilmister siirtyi 70-vuotiaana, 28. joulukuuta 2015 sinne jonnekin, missä basso on aina vireessä, Jack Daniels kolalla on juuri sopivan kylmää ja naiset jumalaisen kauniita. Lemmyn poismeno merkitsi myös Motörheadin monikymmenvuotisen taipaleen väistämätöntä päätöstä. Motörheadin musiikki ja Lemmyn ikoninen asema viimeisenä rockin todellisena kapinallisena ja lukuisien bändien esikuvana jäivät kuitenkin elämään. Mick Wall kertoo kirjassaan Lemmy, The Ace Of Spades suorasukaisesti ja mitään salailematta Lemmyn ja samalla Motörheadin urasta, ja bändin vaiherikkaasta historiikista monien vuosikymmenien aikana tehtyjen haastatteluiden ja tapaamisten pohjalta.

Kirjan tekijä, brittiläinen Mick Wall, aloitti uransa jo 1970-luvun lopulla musiikkilehti Soundsin kirjoittajana, mutta hänen uransa varsinainen nousukiito lähti siitä hetkestä kun Wall alkoi kirjoittaa Kerrang-heavymetal-lehteen. Kahdeksassa vuodessa lehdestä tuli suurin viikottainen musiikilehti briteissä; lehdellä oli jopa oma tv- ja radio-kanava, ja tämä kaikki Wallin ansiosta, josta oli tullut julkaisun kuuluisin kirjoittaja. Nykyään Wall on tunnettu best-seller-musiikkikirjojen kirjailijana ja median monitoimimiehenä.

Lemmy: Ace of Spades -kirjassa on pääosin paljon Motörhead- ja Lemmy-faneille tuttua tarinaa; Lemmyn oma ”saaga” joka on jo osa rock’n rollin historiaa. Wall tuo kuitenkin noihin tuttuihin tarinoihin mielenkiintoisia lisätietoja ja anekdootteja asioista ja tapahtumista, joista ei julkisuudessa ole aiemmin puhuttu eikä uutisoitu. Jo 1960-luvulla muusikon uransa aloittaneen Lemmyn aikalaiskuvaukset menneiltä vuosikymmeniltä ovat hykerryttäviä. Lemmy kertoi lähes kaikissa haastatteluissa aina avoimesti huumekokeiluistaan, mustalla huumorilla höystettynä, mutta yksityiselämästään hän Wallin mukaan kuitenkin visusti salasi monia asioita, tai ohitti kysymykset nokkelilla tokaisuilla ja vastakysymyksillä. Wall kertaa kirjassaan Lemmyn ja bänditovereiden kertomana Motörheadin legendaarista syntyhistoriaa, joka paljastaa lukijalle bändin olleen hajoamispisteessä monta kertaa uransa alkuvaiheella. Takkuisesta alusta huolimatta bändin suunta oli ylöspäin, hitaasti mutta varmasti, tuottaen samalla monta monituista jo klassikoksi noussutta albumia. Kirjan 346 sivua sisältävät koukuttavan sisältönsä lisäksi myös hienot kuvaliitteet, joista on nähtävissä Motörheadin monet vaiheet ja miehistönvaihdokset, ja tietysti ajan armoton kuluminen tiimalasissa.

Eniten syvyyttä ja lisäarvoa Lemmyn värikkäisiin tarinointeihin tuovat erityisesti lukuisten ystävien, bändikaverien ja managementin edustajien muistelut siitä, millaista oli todella työskennellä Lemmyn kanssa, joka oli Motörheadin vankkumaton johtaja ja myös omanarvonsa tunteva muusikko. Hyviä ja hauskoja hetkiä muistellaan, mutta myös niitä huonompiakin. Kirjan loppua kohden valitettavasti jälkimmäisten osuus kasvaa, Lemmyn terveydentilan yhä heikentyessä ja heittäessä varjonsa bändin tulevaisuuden näkymien ylle. On todellinen ihme että Motörhead pystyi tekemään vielä keikkoja vain vähän ennen Lemmyn poismenoa, vaikkakin kiertämistä rasittivat toistuvat keikkojen peruutukset ja jopa keskeytykset. Helppoa se ei kenellekään Motörheadissa tai bändin taustalla työskennelleelle ollut, kuten kirjastakin käy ilmi. Kaikesta huolimatta Lemmy halusi jatkaa työskentelyä jääräpäisesti aivan hamaan loppuun asti.

Lemmy oli kovan ulkokuorensa alla hyvin sydämellinen ja ajattelevainen, ja piti hyviä käytöstapoja suuressa arvossa. Hänellä oli monista asioista erittäin tarkkanäköisiä mielipiteitä ja havaintoja, ja hän teki usein suorasukaisia kannanottoja maailmanpolitiikkaan tai muuhun ajankohtaiseen liittyen. Kun Lemmyltä kysyttiin mitä hän ajattelee kuolemasta ja omasta elämäntyöstään, hän kertoi sen minkä valitettavasti jo tiedämmekin tänä päivänä:

– Kun Motörhead jättää tämän maailman, se tulee jättämään aukon, jota ei voi yksinkertaisesti täyttää. Se on minusta ihan okei. Se tarkoittaa silloin sitä, että saavutin tavoitteeni – eli onnistuin kasaamaan unohtumattoman rockbändin.

Lemmy: The Ace of Spades
Mick Wall

Johnny Kniga
Sivuja: 343
Suomentanut: Petri Silas


LISÄÄ JUTTUJA:

Valokuva. Taiteilija Vuha Vuorma seisoo maalauksensa edessä. Remu Aaltonen, Vapriikki, Hurriganes Miseria ultima