The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

Synkeä Zelda teräväpiirtona

Twilight Princess HD on jo toinen teräväpiirron saanut uusiozelda Wii U -konsolille. Alkuperäinen Twilight Princess onkin jäänyt aikoinaan monien mieliin juuri sinä “synkkänä zeldana”, joka erottuu sieltä pelien joukosta juuri synkän asetelmansa takia. Vaan, onko peli yhä ajankohtainen, nyt kun on jo kulunut kymmenen vuotta sen alkuperäisestä julkaisusta? Lumoaako teräväpiirtoon päivitetty Iltahämärä vielä vuonna 2016?


Tunnustetaan: olen pelannut viimeksi Twilight Princessiä silloin kun Nintendon edellinen konsoli, Wii, oli vasta julkaistu ja se oli tuore niin sanotusti kuuma peruna. Olin myytyä miestä, siinä vasta peli. Se onkin mielestäni näistä “uusista Zeldoista” se suosikkini. Twilight Princess on lähimpänä sitä, mihin sarjan fanit ovat voineet – niin sanottua aikuisten Zeldaa – päästä.

The Legend of Zelda : Twilight Princess HDSuhtautumiseni vanhojen pelien uudelleen julkaisuihin on yleisesti ottaen ollut aina melko nuiva, ne kun usein tuntuvat melko tarpeettomilta. Uusimman Zeldan tapauksessa julkaisun puolesta puhuvat kuitenkin jo pelin ikä ja tietysti sen klassikkostatus, vaikka se julkaistiinkin edelliselle konsolisukupolvelle.

Kehitys kehittyy

Suurin ja huomattavin muutos pelissä on tietysti sen siirtyminen teräväpiirtoresoluutioon. Tämän siirtymisen ohella on myös pelin tekstuureita luonnollisesti ehostettu, jotta ne näyttäisivät myös paremmalta korkeammalla resoluutiolla. Tämän lisäksi pelin valaistukseen on myös tehty parannuksia.

Täysin uudestaan grafiikoita ei ole kuitenkaan lähdetty tekemään, vaan esimerkiksi 3D-mallit ovat säilyttäneet pääasiassa alkuperäiset polygonimääränsä. Kenttien geometrioita ei ole myöskään käyty muuttelemassa, vaan ne ovat entisensä, joten nykypäiväläisen silmistä katsottuna maailma näyttää melko kulmikkaalta ja autiolta. Tämä ei kuitenkaan tunnu mitenkään häiritsevältä ja sen pystyy kyllä hyväksymään, sillä pelataanhan tässä kuitenkin ehostettua versiota jo melkoisen vanhasta pelistä.

Luonnollisesti peliin on tehty myös liuta muita isompia ja pienempiä muutoksia. Peliä on virtaviivaistettu hieman ja siitä on myös poistettu joitakin turhia typeryyksiä kokonaan. Huomasin kuitenkin, että suurin osa muutoksista olivat sellaisia, joita ei ainakaan omien muistikuvien perusteella edes tajunnut, ennen kuin etsin käsiini netistä jonkinlaista listaa tehdyistä muutoksista ja sitten sen avulla huomasin, että niinpä tosiaan on tätäkin muutettu.

The Legend of Zelda : Twilight Princess HDMuutamia esimerkkejä mainitakseni: lompakkojen kokoa on muutettu, sekä Tears of Lighteja ei alussa tarvitse kerätä enää kuin kaksitoista, aiemman kuudentoista sijaan. Tällä on varmaankin pyritty hieman nopeuttamaan verkkaista alkua. Niille, jotka repivät aikoinaan pelihousunsa kerätessään Poe-kummitusten sieluja, on hyviä uutisia, sillä HD-versiossa on tarjolla uusi kummituslyhty, joka syttyy palamaan silloin, kun alueella on vielä keräämättömiä sieluja. Tämän lisäksi kartassa näkyy nyt myös provinssista kerättyjen ja keräämättömien sielujen määrät, nämäkin pikkumuutokset tekevät projektista huomattavasti siedettävämmän.

Wii U:n Gamepadia hyödynnetään monista muista Wii U -peleistä tuttuun tapaan myös tavaroiden hallinnoinnissa ja karttoja tutkiessa. Molemmat näkymät voi siirtää halutessaan myös isolle ruudulle, mutta mielestäni niitä on kuitenkin pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta kätevämpi käyttää pienemmän peliohjaimen ruudulta. Tietysti, jos sitä Gamepadin ruutua toljottaa liian intensiivisesti, niin se voi olla kohtalokasta siinä kaiken tohinan aikana, sillä se helposti jättää pelaajan avoimeksi vihollisten hyökkäyksille.

Muutos jota jäin vähän kaipailemaan tähän uuteen versioon, olisi ollut sellainen, että kun Link siirtyy alueelta toiselle, niin latausruuduista olisi päästy jo tässä vaiheessa eroon. Tauot eivät onneksi ole mitenkään mahdottoman pitkiä, mutta etenkin niissä tapauksissa, joissa ei käytetä warppausta, olisi dataa varmasti voinut jo etukäteenkin alkaa lataamaan siinä vaiheessa muistiin, kun Link lähestyy pistettä, josta toiselle alueelle siirrytään. Tämä on tosin pieni juttu, joka ei varsinaisesti mitenkään pelikokemusta häirinnyt, mutta pisti kuitenkin silmään pienenä rikkeenä immersiossa.

Hyrulen houkutus

Tarina Twilight Princessissä on tyypillinen The Legend of Zelda -sarjalle, jossa nuori ja viaton pelaajan ohjastama hahmo joutuu keskelle ikiaikaista hyvän ja pahan taistelua, osoittautuen lopulta legendojen sankariksi. Tässä vaiheessa hieman peräänkuuluttaisin Hyrulen ihmisten moraalisen selkärangan perään, koska heidän mielestä on ”ihan ok” lähettää joku keskenkasvuinen pojankloppi maailmalle:

1. Pelasta kylästä kidnapatut mukulat
2. Pelasta samalla koko muu tunnettu maailma
3. ?
4. Tuotto

Tai sitten kyseessä on joku hyvin ovela juoni, jolla halutaan päästä eroon kaikista kylän meluisista lapsista yhdellä kertaa. Jos näin on, niin sitten kyllä nostan Ordon kylän asukkaille mielikuvituksellista hattuani. Tämä on kaikin puolin hyvin ovelaa ja katalaa.

The Legend of Zelda : Twilight Princess HDMutta eipä nyt vitsailla sen enempää. Link siis lähtee pelastamaan kylästä kaapattuja nuorukaisia, kuten yllä jo todettu, hän ajautuu myös varsinaisten koko valtakuntaa uhkaavien ongelmien äärelle. Pelissä on Zelda- sarjan peliksi mielestäni melko paljon keskustelua ja ylipäänsä juonenkuljetusta, joka on tavallaan ihan mielenkiintoista ja maailmaa syventävää. Mielestäni tässä kuitenkin ammutaan itseään samalla polveen sillä, näitä ei ole ääninäytelty, vaan näissä kohdissa äännähdellään peleistä aiemmin totuttuun tapaan. Ainakin minun kohdalla tämä ratkaisu latistaa tunnelmaa ja olisi ollut aivan sama käyttää pelkkää tekstiä, sillä nuo äännähdykset lähinnä häiritsevät.

Hyrulen valtakunta on pienikokoinen hiekkalaatikko, joka avautuu tarinan puitteissa sen verran verkkaisesti, ettei se missään vaiheessa ala tuntumaan liian isolta. Tämä ratkaisu on hyvä, sillä nyt ei kovinkaan monta kertaa tule sellaista sormi suuhun -tilannetta, ettei tietäisi mitä tehdä ja minne mennä. Hiekkalaatikon koko on myös sopiva, sillä missään vaiheessa pelaaja ei harhaudu kovin pahasti myöskään raiteiltaan, kuten itsellä ainakin kävi aikoinaan esimerkiksi Wind Wakerin kanssa aivan jatkuvasti, puhumattakaan muista avoimen maailman hiekkalaatikkopeleistä.

The Legend of Zelda : Twilight Princess HD

Etsittävää ja kerättävää on pelissä kuitenkin aika paljon. Kerättävät on kuitenkin suunniteltu sen verran mukavasti, että suurimman osan asioista voi löytää pelaamisen ohella, jos vain on silmät tarkkana. Se onkin sitten varmaan jokaisesta pelaajasta itsestään kiinni, että millä asteella haluaa itsensä sitoa kiinni peliin ja kerätä asioita, sillä aivan kaikki eivät suinkaan ole lopulta niin tarpeellisia, eikä osa varmasti kaikkia edes kiinnosta. Itse skippasin esimerkiksi kalastuksen ja erilaisten kalojen merkinnät kokonaan.

Pitkin maailmaa löytyy isompia luolastoja tuttuun tapaan ja ne ovat myös suurimmaksi osaksi oikein hyviä, ellei jopa erinomaisia. Loppupäässä luolastot alkoivat tosin tuntumaan hieman tympäiseviltä, mutta saattaa olla, että minulla alkoi jo siinä vaiheessa tulla pelin kohdalla muutenkin pieni taisteluväsymys, kun pelikellossa oli varmaan jo yli viisikymmentä tuntia muutenkin.

Loppupuolella huomasin, että peli alkaa myös juoksuttaa pelaajaa aivan liikaa edestakaisin pitkin pelimaailmaa: käy siellä, juttele sille, raportoi siitä takaisin, käyppä vielä kuitenkin siellä uudestaan, tule takaisin ja sitä rataa. Semmoista turhaa ravaamista, jonka olisi jotenkin voinut tahdittaa paremminkin. Tässä vaiheessa kävikin mielessä, että onko alkuperäisin pelin tuotannossa ollut jotain vialla, kun pelin loppupuolella tuntui olevan tällainen pienehkö notkahdus laadussa, mutta se ei onneksi kuitenkaan ole niin suuri, että se ongelmaksi muodostuisi.

Susipoika-Link

Ongelmia Hyrulen paratiisiin tulee tällä kertaa iltahämärän ulottuvuudesta, kun jonkinlaisia H.R. Giger– viboja naamarillaan aikaansaava Zant käynnistää Hyruleen invaasion. Kun Link eksyy iltahärän puolelle, hän muuttuu sudeksi. Sutena oleminen onkin melko hauska poikkeus Zelda-pelien totuttuihin kaavoihin, sille se muuttaa pelaamista aika paljon. Linkin ollessa susi, hän ei voi käyttää tavaroitaan, mutta voi toisaalta hyödyntää susiminänsä aisteja aivan toisella tavalla ja välillä niihin onkin turvauduttava päästäkseen eteenpäin.The Legend of Zelda : Twilight Princess HD

Myöhemmin Linkin normaalin- ja susimuodon välillä voi hyppiä vapaamminkin, alkuun se on sidottu melko tiukasti siihen, että missä vaiheessa tarinaa ollaan menossa. Mielestäni susipuolta olisi voinut pelissä olla hieman enemmänkin ja sitä olisi voitu syventää vielä entisestään, esimerkiksi kokonaisella susimuodossa käytävällä luolastolla tai muulla vastaavalla. Kuitenkin, kuten totesinkin, se on virkistävää vaihtelua jo totuttuun kaavaan.

Itse Linkin käskyttäminen normaalissa- tai susimuodossa on oikein jouhevaa, taisteleminen luonnistuu hyvin, mitä nyt kohdennettujen vihollisten vaihtaminen ja välillä hyppiminen on hieman hankalaa. Kamera toimii pääasiassa erittäin hyvin ja sitä on melko helppo kontrolloida, mitä nyt se tuntui välillä menevän täysin sekaisin, jos seisoi lähellä seinää, mutta ne ongelmat olivat aika harvassa eikä tapahtunut ikinä kriittisessä vaiheessa.

The Legend of Zelda : Twilight Princess HDUutta versiota varten pelin kontrolleja on hieman päivitetty. Turhan hitaalta ja tönköltä tuntuvaa kiipeilyä lukuun ottamatta minulle ole oikeastaan mitään muuta valitettavaa kontrolliensa puolesta, kuin Epona ja sillä ratsastaminen. Siinä vaiheessa, kun hypätään Linkin luotettavan kauramoottorin, Eponan, satulaan, niin ohjastamisesta tulee todella kankeaa ja hankalaa. Tuntuu kuin ajaisi tankkia, eikä ohjastaisi jäntevää hevosta, kun jatkuvasti tuntuu siltä, että törmäilee kaikkiin seiniin ja esteisiin. Etenkin, kun on ottanut nopeutta enemmän alleen, niin jatkuva seiniin pysähtely- ja törmäily on ikävä tosiasia. En muista oliko tämä ongelma myös alkuperäisessä versiossa, mutta ainakin tässä se pisti silmään, enkä tykännyt ratsastamisesta yhtään ja teinkin sitä vain silloin, kun oli pakko.

Taistelijan repertuaari on Linkillä tallessa ja lukuisia erilaisia vihollisia vastaan taistellessaan onkin hyvä muistaa kaikki erikoisiskut ja apuvälineet, niistä kun yleensä on hyötyä, eikä kaikkia vihollisia suinkaan ole paras taltuttaa hakkaamalla pelkästään normaalia iskua naama punaisena. Pomotaistelut ovat myöskin mukavia, sillä niissä ei ollut ikinä merkitystä raa’alla voimankäytöllä, vaan tärkeintä oli hoksata vihollisen heikot kohdat ja yleensä myös käyttää sitä luolastosta löytynyttä apuvälinettä oikeassa kohdassa.

Hidas startti

The Legend of Zelda : Twilight Princess HDMissä on se vanha kunnon ukkeli, joka huikkaa Linkille miekan heittäen, että: “Ota tästä, tarvitset tätä! “ kadoten saman tien paikalta jättäen nuorukaisen räpiköimään yksin ja avuttomana? Suurin synti uusissa Zeldoissa on mielestäni ollut se, että niissä aina ohjeistetaan pelaajaa kädestä kiinni pitäen. Tämä on toki OK silloin, kun olet ensimmäistä kertaa pelisarjan kyydissä, mutta harva meistä taitaa lopulta olla. Olisi siis oikein mukava, jos Zeldoissa olisi sellainen “quick start“ -moodi.

Twilight Princess HD alkaa erittäin hidastempoisesti, niin kuin kaikki muutkin Zelda-pelit tänä päivänä. En valehtele, jos sanon olleeni alussa jopa hieman tympääntynyt tahtiin ja mietin jo mielessäni, että mitähän tästäkin tulee. Sitten, kun peli lopulta kunnolla käynnistyy ja iltahämärän luoma liikkumista vaikeuttava verho katoaa, niin on kyllä vaikea laskea ohjainta käsistään. Veikkaan, että monet saattavatkin pettyä Twilight Princessin hitaahkoon alkuun ja jättää sen takia koko leikin välistä, mutta suosittelen kuitenkin, että sinnittelette ja annatte pelille mahdollisuuden!

Twilight Princessin synkempi näkemys on kiehtova, etenkin tällaiselle synkistelijälle, niin kuin minä. Enkä nyt sano, että ne graafisesti värikkäämmät ja “lapsellisemmat“ Zeldatkaan huonoja olisi, mutta kyllä tällainen aikuismaisempaan makuun tehty maailma vaan toimii niin paljon paremmin. Hartain toiveeni onkin, että joskus tulisi ihan täysin aikuisille suunnattu Zelda, kunnes tämä unelma realisoituu, niin Twilight Princess sekä sen jälkeen tullut Twilight Princess HD ovat parasta lääkettä sellaista kaipaavalle.


Genre:
Ikäraja: 3
Testattu:
Saatavilla:
Pelattu:


LISÄÄ JUTTUJA:

Joulubanneri, NousuNET, Nousu Twin Peaks