Led Zeppelin – Levy levyltä, biisi biisiltä

Jumalten vasaran koko tuotanto yksissä kansissa

25.04.2019
Teksti:

Legendaarisen Led Zeppelin -yhtyeen esikoisalbumi Led Zeppelinin julkaisusta tuli alkuvuodesta kuluneeksi jo huikeat 50 vuotta. Tätä kunnioitettavaa virstanpylvästä juhlistaa Martin Popoffin kirja Led Zeppelin – levy levyltä, biisi biisiltä, joka on varsinainen Led Zeppelin -tiedon runsaudensarvi.

Led Zeppelin ei liene yhtyeenä suurempia esittelyjä kaipaa, mutta mainituksi ansaitsee tulla ainakin bändin status maailman kovimpana ja tunnetuimpana rock-yhtyeenä, jonka jäsenten musiikillinen osaaminen ja luovuus sekä kokeilunhalu loivat perustan uusille musiikillisille tyylilajeille. Led Zeppeliniä pidetään yleisesti heavy metalin esi-isänä, mutta yhtyeen repertuaari kattoi monipuolisesti niin bluesin ja folkin kuin raskaamman rockin ja jopa country-musiikin. Orkesterin legendaarisen kokoonpanon muodostivat kitaristi Jimmy Page, laulaja Robert Plant, basisti ja kosketinsoittaja John Paul Jones sekä jo edesmennyt rumpali John ”Bonzo” Bonham.

Analyysia ja taustoitusta

Led Zeppelin – Levy levyltä, biisi biisiltä -teoksen kirjoittaja on kanadalainen pitkän linjan musiikkitoimittaja ja varsinainen zeppelin-tietäjä Martin Popoff, joka on kirjoittanut biografiat muun muassa Black Sabbathista, Diosta ja Judas Priestistä. Uusimmassa kirjassaan Popoff esittelee ja ruotii läpikotaisin kaikki Led Zeppelinin uran yhteensä 81 studioraitaa, ja lataa kirjan tupaten täyteen faktatietoa niin kappaleiden syntyhistoriasta ja tekemisen taustoista sekä viitekehyksistä kuin myös niistä olosuhteista, missä luomistyö tapahtui ja mitä bändin sisällä oli kulloinkin meneillään. Itse albumeihin johdantona kirjoitetut tekstit saavat tukea hyvin tarkoista julkaisutiedoista. Kirjassa on upean värikäs kuvitus, joka koostuu harvinaisista valokuvista bändistä niin lavalla kuin sen ulkopuolellakin sekä erilaisista muisto- ja keräilyesineistä.

Popoff analysoi ja taustoittaa kirjassa monia mielenkiintoisia seikkoja ja tapahtumia Led Zeppelinin uran varrelta, joista mainittakoon esimerkkinä loputtomat tekijänoikeuskiistat. Mielenkiintoisia ovat myös muiden muusikoiden arviot bändistä sekä koko yhtyeen laajemmasta merkityksestä. Erityisen ilahduttavaa on huomata kuinka Led Zeppelinin vähemmän tunnetut kappaleet saavat nekin sijansa kirjassa. Kaiken kruunuksi teoksen suomalaisen esipuheen on kirjoittanut rumpalilegenda Teijo ”Twist Twist” Erkinharju.

Takuuvarmaa sisältöä

Led Zeppelin – Levy levyltä, biisi biisiltä -kirja kertoo kaiken mitä sitten ikinä oletkin halunnut tietää kaikista Zeppelinin levyistä ja biiseistä. Teos on takuuvarma toivelahja kaikille zeppelinheadeille joita kiinnostavat ja innostavat kaikenlainen bändiin liittyvä knoppitieto, sekä niille jotka haluavat peilata Led Zeppelin levykokoelmansa sisältöä kirjaan. Tästä kirjasta riittää taatusti iloa pitkäksi aikaa kaikille Led Zeppelinin ystäville.

Led Zeppelin – Levy levyltä, biisi biisiltä
Martin Popoff

Docendo
Sivuja: 256, nidottu
Suomentanut Antti Immonen


LISÄÄ JUTTUJA:

Bättre Folk 2018 Military Cross-Training HP Omen 15 Notebook