Läjä Äijälä

Pikkusen hyvä kulttikirja

29.10.2018
Teksti:

Torniossa 1980-luvun alussa perustettu hardcore punk -yhtye Terveet Kädet oli alkujaan tunnetumpi Etelä-Amerikassa kuin kotikaupungissaan. Torniolaisten mielestä bändi ei osannut soittaa, siispä ihmetystä aiheuttikin miten näillä voi olla levytyssopimus Poko Recordsin kanssa ja keikkoja tihenevään tahtiin.

Terveet Kädet -yhtyeen luotsi, Veli-Matti ”Läjä” Äijälä on musiikin ja taiteen monilahjakkuus. Hän on tehnyt itsensä tunnetuksi underground-bändien, sarjakuvien sekä taiteen saralla. Valtaväestö ei varmasti tiedä kuka hän on, mutta undergroundissa Läjä on suuri nimi. Äijälä täytti tänä vuonna 60 vuotta ja kirja on julkaistu ikään kuin aiheen kunniaksi. Sen on kirjoittanut oululainen kirjailija Katariina Vuori ja julkaissut Like Kustannus.

Terveet Kädet soitti ensimmäisen keikkansa ulkomailla eli Ruotsin Haaparannassa – Suomen ja Ruotsin rajalla Tornion korkeudella suomineidon keskivartalon paikkeilla. Pitkään keikat sijoittuivat lähialueille Meri-Lapin seutuville, mutta sana kiiri kuitenkin kovasta bändistä etelään ja ulkomaille saakka ja esiintymismatkat alkoivat pidentyä.

Ujo kulttihahmo

Läjästä tuli kuin varkain kulttihahmo. Hänellä oli useita omaperäisiä bändejä, jotka nauttivat kovaa mainetta undergroundissa. Terveet Kädet -materiaali oli äärinopeaa huutoa ja soittoa, biisien pituudet vaihtelivat muutamasta sekunnista minuuttiin. Läjän toinen bändi Death Trip oli sitten vastakohta TK:lle. Death Tripin idea oli tuoda splatter-kauhuleffameininkiä musiikkiin; hidas tempo ja mahdollisimman pitkiä biisejä, keikoilla soitettiin samaa riffiä niin kauan kuin jaksettiin. Bändi sanoi jossain haastattelussa että heidän tarkoitus on saada ihmiset pahalle tuulelle – ei tainnut onnistua.

Läjällä oli muitakin musiikillisia viritelmiä. Terveiden Käsien ja Death Tripin lisäksi pitkäsoittolevyn ovat julkaisseet esimerkiksi bändit Billy Boys, The Kolmas, Lapin Helvetti, The Sultans ja Veli-Matti O Äijälä. Sarjakuva-albumeita on niin ikään julkaisu vino pino.

Miten sitten juuri hähättävästä Veli-Matista tuli kulttihahmo? Mies elää varsin rauhaisaa tavallista elämää, johon kuuluvat nyttemmin lapset ja lemmikkieläimet. Ajelee polkupyörällä paikasta toiseen ja on luonteeltaan varsin ujo, eikä käytä alkoholia. Äijälä oli bändiaikoinaan jopa niin ujo, ettei hän pitänyt keikoilla silmälaseja päässään jottei näkisi yleisöä. Hän vältteli katsekontaktia yleisön kanssa. Terveiden Käsien loppua kohti Äijälä jurotti keikoilla; saapui kyllä paikalle, muttei häntä oikein jaksanut kiinnostaa olla estradilla. Sattuipa joskus niinkin, että mies lähti lavalta takahuoneeseen muutaman biisin jälkeen, kun ei huvittanut olla siellä huutamassa taas kerran samoja värssyjä joita jo vuosikaudet oli vedetty.

Maailmalle ja takaisin

Terveet Kädet pääsi uransa aikana esiintymään moniin maihin, kuten Yhdysvaltoihin, Venäjälle, Brasiliaan, useisiin Euroopan maihin sekä Skandinaviaan. Bändi tuntuikin olevan kovemmassa huudossa Suomen rajojen ulkopuolella kuin kotimaassa. Juurikin ulkomaan visiitit olivat bändin jäsenille antoisimpia keikkareissuja. Kotimaassa samoissa kaupungeissa ja keikkapaikoissa soittaminen ei loppua kohti enää oikein huvittanut.

Läjä Äijälä -kirja on hyvin pikkutarkka kertomus Läjän ja muiden bändin jäsenten matkasta Torniosta maailmalle ja takaisin. Kirjassa kerrotaan jopa vähän turhankin yksityiskohtaisia asioita. Toki monet niistä varmasti kiinnostaa underground-porukkaa. Teos onkin oiva sukellus pinnan alle ja tuo varmasti monelle hienoja elämyksiä siitä, kuinka asiat voi tehdä omalla tyylillään välittämättä liiaksi yleisestä tavasta, päästen lopulta pitkälle.

Läjä Äijälä – Kulttibändien kuningas
Katariina Vuori

Like
Sivuja: 336


LISÄÄ JUTTUJA: