Laitearvostelu: Tobii EyeX

10.11.2016

Eye tracking tai suomeksi vapaasti käännettynä katseenseuranta, on teknologiaa joka mahdollistaa tietokoneen kontrolloimisen silmien avulla. Tobii on tuonut markkinoille EyeX-nimisen katseenseurantalaitteensa, joka on muiden kohderyhmiensä ohella suunnattu myös pelaajille. EyeX:ää mainostetaan uutena ja mullistavana tapana kontrolloida pelejä, joka antaa etulyöntiaseman verrattuna perinteisiin metodeihin. Miten se todellisuudessa suoriutui? Siitä otamme selvää seuraavaksi.

Laite asennetaan näytön alareunaan mukana tulevalla kiinni liimattavalla magneettiläpyskällä. Liima on todella jämäkkää, enkä saanut enää näppivoimin magneettia irti näytöstä. Itse laite napsautetaan tämän jälkeen magneettiin kiinni ja se istuu todella tiukasti paikallaan. Mukana paketissa tulee kaksi kappaletta näitä kiinnikkeitä. EyeX kytketään koneeseen usb 3.0 -liitännällä, eli vanhemmilla koneilla laitetta ei valitettavasti pysty käyttämään.

Asennus hoituu Windowsissa loppuun Tobiin sovelluksen kautta. Jostain syystä jouduin yrittämään asennusta useamman kerran uudelleen, sillä Windows hukkasi laitteen aina kesken asennuksen. Tämän jälkeen EyeX pitää vielä kalibroida. Laitteeseen syttyy punaiset valot ja ruudulla näkyviä pisteitä pitää tuijottaa vuoron perään hetken aikaa. Tämän jälkeen kaikki on valmista. Asennus on sinänsä hyvin helppo ja suoraviivainen, mikäli mitään erikoista ongelmaa ei ilmene.

Asennuksen jälkeen voi kokeilla Tobiin testiohjelmalla, kuinka homma toimii ja tunne on aluksi hyvin hämmentävä, kun asioita voi tehdä vain silmiä liikuttamalla. Samalla kuitenkin tajuaa miten paljon silmiään oikeasti liikuttaa, sillä katse poukkoilee puolelta toiselle hyvin herkästi.

Windowsin silmäilyä

Ensimmäisenä testissä olivat Windowsin peruskontrollit.tobii_eye_experience_eyexbox_297x1851 EyeX tukee Windows Hello -toimintoa, jolla koneelle pystyy kirjautumaan käytännössä ilman salasanaa, tässä tapauksessa silmien tunnistuksella. Kätevä toiminto, mikäli omalla koneella on tarvetta pitää lukitusta ja salasanan manuaalinen näpyttely alkaa tympiä. Hiiren kursoria pystyy Tobiin sovelluksella kontrolloimaan kohdistamalla katseen johonkin kohtaan ruutua ja liikauttamalla hiirtä kädellä, jolloin kursori siirtyy suoraan katsomaasi kohtaan. Käytännössä tämä ominaisuus tuntui hyvin hankalalta käyttää ja tarkka kohdistus oli käytännössä mahdotonta.

Windowsin kontrollointiin EyeX ei siis mukana tulevalla ohjelmistolla oikein sovellu ja onkin vähän kummallista, ettei ominaisuuksia ole kehitetty lisää vaikka siihen olisi paljon mahdollisuuksia. Ulkopuolisia ohjelmia on kuitenkin tehty, jotka hyödyntävät silmän seurantaa paremmin esimerkiksi hiiren kursorin reaaliaikaisella liikuttamisella ja mahdollisuudella yhdistää silmänisku johonkin komentoon kuten tuplaklikkaukseen. Käytännössä onnistuin kontrolloimaan Windowsia tämän kolmannen osapuolen ohjelman avulla ilman hiirtä, mutta valitettavasti EyeX:n tarkkuus on aivan liian pieni järkevään työskentelyyn tarkalla tasolla. Kursori tuntui aina jäävän sentin päähän katsomastani kohdasta varsinkin ruudun reunoilla, vaikka kalibroin laitteen uudelleen useita kertoja. Lisäksi kursori ei pysynyt paikoillaan vaan heilui noin parin sentin alueella hektisesti vaikeuttaen esimerkiksi pikakuvakkeiden klikkaamista silmäniskulla merkittävästi. En osaa sanoa tulevatko teknologian rajoitukset vastaan vai onko softapuolella vielä kehittämistä, mutta tarkkuutta vaativaan työhön EyeX ei sovellu.

Immersiota ja pahoinvointia

tobii-eyex-controllerSitten itse asiaan eli peleihin, sillä niitä varten laitteesta alun perin kiinnostuin. Ensimmäisenä testissä oli Euro Truck Simulator 2. Pelit joutuu kalibroimaan EyeX:lle erillisen ohjelman kautta, jonka saa ladattua Tobiin nettisivuilta. Sitten odottikin yllätys kun ohjelma ohjeisti edelleen lataamaan vielä kolmannen osapuolen joystick-emulaattorin netistä. Tarkemman tutkiskelun jälkeen selvisikin, että pelissä ei ole natiivia tukea laitteelle vaan Eyex saadaan toimimaan joystickinä emulaattorin avulla. Asennus onnistui onneksi vaivatta ja eikun peli käyntiin.

Käytännössä EyeX toimii Euro Truck Simulatorissa ainoastaan ruudun kääntämisessä, eli kun katson oikealle, kuva kääntyy pelissä oikealle ja niin edelleen. Aluksi kuvan kontrolloiminen katseella oli hyvin disorientoivaa. Katse lähtee helposti harhailemaan johonkin kohtaan ruutua ja samalla kääntyykin sitten kuva. Pienen harjoittelun jälkeen homma kuitenkin alkoi onnistua ja rekalla ajaminen oli yllättävän mukavaa kun pelkällä katseella onnistuu vilkaista risteyksessä, tuleeko autoja vai ei. Euro Truck Simulator 2 oli siis pääosin positiivinen kokemus, kunhan opetteli olemaan vilkuilematta liikaa eri puolille ruutua.

Seuraavana pelinä testissä oli Arma 2. Myös tässä pelissä ainut EyeX:n käyttökohde on kääntää katsetta pelissä. Homma toimi heti alusta varsin luontaisesti, sillä herkkyys ei ollut niin suuri. Vihollisten tähystys onnistui mukavasti, mutta pari kertaa huomasin että katseen kohdistaminen takaisin aseen tähtäimen kohdalle tuotti vaikeuksia. Pääosin EyeX kuitenkin antoi peliin pientä hyötyä ja helpotti tiukoissa tilanteissa ympäristön tarkkailemista.

Ensimmäisestä persoonasta siirryin seuraavaksi kolmanteen The Divisionissa, jossa on natiivi tuki EyeX:lle. Natiivia tukea ei kovin monella pelillä vielä ole, mikä on valitettavaa sillä laite toimi huomattavasti sulavammin Divisionin kanssa. Suojiin ja vihollisiin kohdistaminen onnistuu erittäin sulavasti pelkällä vilkaisulla ja tuntui että aikaisemmin vaikeat kohdat menivät paljon näppärämmin. Oikeastaan minkäänlaista tottumiskynnystä ei tarvittu vaan kontrollointi tuntui erittäin luontevalta ja lisäsi pelin immersiota selvästi, koska keskityin tarkkailemaan peliympäristöä paljon enemmän.  Erittäin miellyttävä kokemus kaiken kaikkiaan siis.

Dystooppisten katumaisemien jälkeen oli aika hypätä avaruusaluksen puikkoihin Elite: Dangerous -pelissä. Valitettavasti Elite ei tue EyeX:ää natiivisti vaan simuloi jälleen joystickiä, mikä aiheutti ainakin itselle enemmän päänsärkyä kuin immersiota. Avaruudessa lennellessä katse oli todella vaikea kohdistaa eteenpäin ja vaati todellista keskittymistä. Pienikin vilkaisu väärään suuntaan aiheutti helposti ketjureaktion ja pyörin alukseni kanssa mihin sattuu. Onneksi Tobiin ohjelmistosta pystyy asettamaan pikanäppäimet silmien seurannan kytkemiseksi pois päältä ja kuvan keskittämiseksi. Noin tunnin pelisession jälkeen silmiin alkoi särkeä ja tuli huono olo. Toisella pelikerralla homma pysyi jo hieman paremmin hallussa, mutta jälleen rasitus silmille oli kova, koska silmien liikkeitä joutuu tietoisesti kontrolloimaan todella tarkasti johtuen tavasta jolla EyeX on peliin implementoitu. Asetuksista säätämällä sain herkkyyden hieman paremmaksi, mutta siltikään en lopulta saanut kokemuksesta irti niin paljon kuin ennakkoon kuvittelin.

Aikaansa edellä?

Tobii EyeX on hyvin mielenkiintoinen laite, jolla on todellakin paljon potentiaalia moneen. Pelien lisäksi teknologiasta voi olla paljon hyötyä esimerkiksi liikuntarajoitteisille, jotka eivät pysty tietokonetta muuten ohjaamaan. Valitettavasti EyeX tuntuu vielä olevan hieman lapsenkengissä. Softapuolella on paljon kehitettävää ja tarkkuus ei ole vielä ihan huippuluokkaa. Tietokoneen edessä joutuu myös istumaan aikalailla samalla etäisyydellä ja paikallaan, jotta katseenseuranta toimii halutusti. Peleissä joissa laitteelle on natiivi tuki, se toimii erinomaisesti, mutta näitä pelejä on vielä valitettavan vähän ja vanhemmissa peleissä joystick-emulaatio on hieman hankala ja aiheuttaa rasitusta silmille. Lisäksi ihmetyttää, että Tobii turvautuu kolmannen osapuolen emulaattoreihin eikä kehitä omia ohjelmistojaan tukemaan pelejä paremmin. Mikäli pelinkehittäjät jatkossa tarjoavat tukensa EyeX:lle, tulee se varmasti olemaan kannattava ostos erityisesti simulaatiopelien ystäville, mutta nykyisellään sitä on vielä vaikea suositella kenellekään. Tätä artikkelia kirjoittaessa Tobii julkaisi myös uuden version laitteestaan nimeltään Eye Tracker 4C, joka tukee katseenseurannan lisäksi myös pään liikkeiden tunnistusta. Jään toiveikkaana odottelemaan, että tämä teknologia ottaisi lisää tuulta siipiensä alle, sillä mahdollisuuksia siihen todellakin on.

Tobii EyeX

Valmistaja: Tobii
Tyyppi: Eye Tracking -laite
Malli: EyeX
Hinta: 149€
Testijakso: ~1kk


LISÄÄ JUTTUJA:

rotuaari piknik Dead Cells