Kuukauden pohjoismainen elokuva: Dagur Kári – Virgin Mountain (Fúsi)

19.02.2016
Teksti:

Fúsi (Gunnar Jónsson) on 42-vuotias aikamiespoika. Huomattavan ylipainoinen mies elää äitinsä kanssa ja hänen elämänsä koostuu rutiineista. Aamu alkaa muroilla. Työpäiviä lentokentällä matkatavaroiden käsittelyssä värittävät vain työkavereiden ivailu ja kiusaaminen. Historiallisia taisteluja mallintavat miniatyyripelit ja varttuneen pojan leikkikalut vaikuttavat olevan ainoa kiinnostuksen kohde ja ilonaihe. Islannissa on aina lumimyrsky ja Fúsilla vastatuuli. Fúsi ei tunnu välittävän, Fúsilla on suuri sydän.

Äidin miesystävä on kyllästynyt nurkissa pyörivään vanhaan poikaan ja päättää ostaa Fúsille lahjaksi vitsinä rivitanssikurssin. Kurssilla hän tutustuu Loukussa-sarjastakin tutun Ilmur Kristjánsdóttirin näyttelemään Sjöfniin. Kaikki ei mene niin kuin perinteisessä sadussa, mutta Fúsilla on suuri sydän.

Islantilaisen Dagur Kárin ohjaama Virgin Mountain (2015) on hieno pieni elokuva. Dagur Kári tuli tutuksi yleisölle esikoispitkällään Nói albiino (2003). Elokuvissa on paljon samoja piirteitä. Nói ja Fúsi ovat molemmat ulkopuolisia ja yrittävät löytää uutta suuntaa ja pakotietä arjesta toisen ihmisen, ikäisensä naisen kautta. Värimaailma on haalea ja ankea. Arjen estetiikka on tuttu suomalaiselle katsojalle Aki Kaurismäen elokuvista. Huoneiden tunkkaisen hajun voi miltei aistia kuvista. Nói albiinon inhorealistisen lopun sijaan Fúsi tarjoaa kuitenkin toivoa. Ehkä hyvyys voittaa sittenkin.

Fúsi on kiltti pilkattu jätti, joka kääntää aina toisen posken ja auttaa niitäkin, jotka häntä pahiten loukkaavat. Ohjaaja malttaa nyt reilu kymmenen vuotta Nói albiinon jälkeen kertoa tarinan toteavalla sävyllä. Symboliikkaa ei enää löydy kuvista silmiinpistävästi. Liian hyvälle ihmiselle tapahtuu pahoja asioita ja niin se vaan joskus on. Ehkä Fúsi on piiloviisas, Dostojevskin Idiootti – tai sittenkin vain iso viaton lapsi. Pääasia on kuitenkin, että hänellä on suuri sydän.

Elokuva esitettiin Kuukauden pohjoismainen elokuva 2016 -kevätsarjassa 9. helmikuuta. Maaliskuun pohjoismainen elokuva on kansainvälisesti menestynyt saamelainen harvinaisuus: 7 Sámi Stories (Sápmi, 2015). Elokuva esitetään kuudella paikkakunnalla.

Kuukauden pohjoismainen elokuva 2016, kevätsarja

Elokuvateatteri Studion esittely
LISÄÄ JUTTUJA:

Ville Valo & Agents AOM Heli Laaksonen, Helil Kyläs