Kun Rammstein valtasi Pariisin

27.03.2017
Teksti:

Rammstein: Paris on yhtyeen Made In Germany -kiertueella, Pariisin loppuunmyydyllä Bercy-areenalla vuonna 2012 kuvattu konserttielokuva. Hieman yli puolentoista tunnin mittainen Rammstein-spektaakkeli on yhtyeen tunnetumpien hittien ja massiivisen lavaproduktion ilojuhlaa, josta ei puutu pommeja, pauketta ja ruudinkäryä, eikä liekkien loimotusta. Kaiken kruunaa tietysti Rammsteinin mahtava musiikki. Feuer Frei!

Event Cinema -elokuvanäytöksissä ovat pääosassa olleet tähän mennessä muun muassa ooppera, maalaustaide ja baletti. Viime torstaina Oulun Finnkinossa näkemässäni Event Cinema -taltioinnissa oli hiukan erilaista ja reippaampaa menoa, kun Rammsteinin tänä keväänä myös DVD-muodossa ilmestyvä konserttitaltiointi Rammstein: Paris sai ensi-iltansa valkokankaalla 23. maaliskuuta valikoiduissa Finnkinon elokuvateattereissa kautta maan. Rammstein: Paris -konserttielokuvan on ohjannut Jonas Åkerlund – mies edesmenneen ja legendaarisen black metal -bändi Bathoryn rumpujen takaa. Bathoryn jälkeen Åkerlundin meriitit ovat kertyneet isojen starojen musiikkivideoiden ohjaajana, mukaan lukien monet Rammsteinin videot kuten Mein Land.

Oulun Finnkino Plazassa oli torstai-iltana 23. maaliskuuta varsin mukavasti katsojia, ja Rammstein tuntui kiinnostavan. Monet katsojista tuntuivat keskustelevan vilkkaasti aiemmin näkemistään Rammsteinin keikoista, ja arvailivat kilvan mitä elokuvassa tuleman pitää. Itse en ollut bändin keikkaa koskaan todistanut, joten konserttielokuvan näkeminen kiinnosti tämän vuoksi suuresti. Ja varmasti sama tilanne oli monilla muillakin. 

Rammsteinin keikka Bercy-areenalla alkaa hyvin mahtipontisella bändin esiinmarssilla suoraan hallin keskeltä jättiläismäiselle esiintymislavalle, jonne tie käy yleisömeren pään päältä vaarallisen näköisesti ylittävän siltarakennelman kautta. Etummaisena jonossa kulkevan musikantin kädessä on soihtu, aivan kuin olympiatulta oltaisiin menossa juhlallisesti sytyttelemään. Muilla bändiläisillä on sekä Ranskan että Rammsteinin liput, jotka kunnioittaen kannetaan lavalle liehumaan. Soihdulla sytytetään tulet kahteen lavan reunalla olevaan tulimaljaan, ja niin alkaa puolitoistatuntinen megashow, jonka näyttävyydelle on vaikea löytää vertailukohtia.

Rammstein aloittaa keikan Sonne-kappaleella, jota seuraavat yhtyeen koko uran varrelta poimitut hitit, jotka jokainen Rammsteinia vähänkin kuunnellut tietää ja tuntee; Du Hast, Engel, Mutter, Mein Teil ja monet muut Rammstein-klassikot. Lavalla nähdään niin liekehtivät enkelin siivet kuin ihmissyöjän perusvaruste eli ihmisen mentävä kattila ja monen moista Rammsteinin visuaaliseen, industrialistiseen kuvastoon ja saksalaiseen kieroutuneeseen huumoriin kuuluvaa lavastetta ja tehostetta. Paukkuja ja pommeja nähdään kappaleiden aikana tuon tuosta, mutta suvantokohtiakin onneksi on, eikä kaikkiin settilistan esityksiin tehosteita tarvitakaan. Näin hienoille kappaleille kuten Ohne Dich jää tilaa, jonka ne ehdottomasti ansaitsevat. Hieman perverssiäkin huumoria on luvassa, tuttuun Rammstein-tyyliin. Ehkä huikeinta ja vähän hassuakin on nähdä ja kuulla miten monituhatpäinen ranskalaisyleisö huutaa ja laulaa saksan kielellä biisien mukana, kun tuntee maan historian tapahtumia. Mutta tämä onkin Rammsteinin invaasio Ranskaan, ei natsi-Saksan.

Åkerlund on tehnyt tässä konserttielokuvassa upeaa ohjaustyötä; kappaleisiin on sovitettu kuvallista kerrontaa erittäin onnistuneesti, ja nopeat keikkaukset sekä muutamat tarkoin valitut tehosteet tekevät kokonaisuudesta nautittavan, jännittävän ja tuovat katsojan suoraan keskelle lavan tapahtumia tavalla jota itse konsertissa ei koskaan voisi kokea ja nähdä. 

Mutta eipä avata konsertin kulkua sen enempää. Käykää ihmeessä katsomassa Rammstein: Paris, etenkin jos tilanteenne on sama kuin allekirjoittaneella, joka ei ole nähnyt Rammsteiniä vielä koskaan livenä. Elokuvan nähtyäsi saat todennäköisesti kipinän joko ostaa liput seuraavalle bändin keikalle olipa se missä päin maailmaa tahansa, tai vähintäänkin jonkin Rammsteinin aikaisemmista live-taltioinneista, sen verran koukuttavaa katsottavaa ja upea elämys bändin keikka on jo elokuvankin muodossa. Kuten Rammstein sen itsekin Pussy-kappaleessaa osuvasti toteaa, ”Size does matter after all”. Eli joskus vain se enemmän on tarpeeksi.

Rammstein konsertoi Suomessa ensi kesänä Vantaan Vehkalassa Rockfest-festivaaleilla 9. kesäkuuta. Ellet pääse paikan päälle, on pian Suomessakin ilmestyvä Rammstein Live In Paris -DVD mainio korvike sekin.

Tuleva Event Cinema -ohjelmisto
LISÄÄ JUTTUJA:

ellinoora Rolling Stones