Sähäkän Miami-elokuvan tähtinä Krista Kosonen ja Sonja Kuittinen

Miami saa ensi-iltansa elokuussa. Se kertoo kahdesta sisaruksesta Angelasta (Krista Kosonen) ja Annasta (Sonja Kuittinen), jotka löytävät toisensa vuosien jälkeen. Miami on showtanssijoiden yökerhomaailmaan sijoittuva road movie ja rikoselokuva. Se onkin monitasoinen ja monista toisiaan täydentävistä elementeistä rakentuva draama. Miami-elokuvan näyttelijät Krista Kosonen ja Sonja Kuittinen sekä käsikirjoittaja-ohjaaja Zaida Bergroth vierailivat Oulussa kertomassa elokuvasta.

− Tässä elokuvassa halusin keskittyä sisarussuhteen kuvaamiseen, jonka kautta esille nousevat tarvitsevuus, riippuvuus ja suuret odotukset, kertoo käsikirjoittaja-ohjaaja Zaida Bergroth elokuvan taustoista ja jatkaa, – molemmat naiset ovat yksinäisiä hahmoja, jotka haluavat antaa mahdollisuuden vasta löydetylle siskolle. Molemmilla on omat toiveensa ja odotuksensa, sekä tarve olla toiselle tarpeellinen.

Elokuvassa on sisarussuhteen välistä draamaa, mutta taustalla on myös rikosjuoni. Onkin mielenkiintoista miten tällaiseen ratkaisuun päädyttiin.

– Tarina alkoi rakentua Angelan hahmon ympärille, jota oli hauska miettiä ja rakentaa. Angelasta tuli elämää suurempi hahmo, ihmeellinen, ihailtava ja toisaalta lapsenomainen, joka ei kanna vastuuta. Sen sijaan Annan roolia muotoiltiin pidempään ja se oli vielä käsikirjoitusvaiheessa aika pitkään ongelma. Annan rooli lähti muotoutumaan, kun mukaan tuotiin vähän jännärijuonta. Vierastin sitä alussa, mutta se toi tarinaan tarpeellisia asioita, kuten esimerkiksi sen, että Anna on se, joka tiukassa paikassa alkaa toimia ja ottaa vastuuta. Lopultahan se on oikeastaan Anna, joka johdattaa heidät mahdottomaan tilanteeseen, kertoo Zaida elokuvan käsikirjoitusvaiheesta.

Elokuvan päärooleissa kaksi vahvaa naista

Elokuvan alussa Angelan elämä pyörii klubeissa ja yökerhoissa showtanssijana, ja pikkusisko Anna etsii paikkaansa maailmassa aikuisuuden kynnyksellä. Angela houkuttelee Annan mukaansa hämärille lavoille ja vaikuttaa, että hän jopa käyttää hyväksi Annan hyväntahtoisuutta.

– Alussa näin onkin, koska muuten Angela ei ehkä antaisi Annalle mahdollisuutta päästä osaksi elämäänsä. Angelalla on oma eheä maailmansa, jossa hän on sellainen kuin on, ihminen joka ei tarvitse kuin sen oman suhteensa Jumalaan. Kun Anna pääsee lähelle, Angelasta tulee inhimillisempi ja haavoittuvampi, toteaa Zaida.

Elokuva rakentuu vahvasti näiden kahden naisen ympärille, joten luonnollisesti näyttelijöillä on suuri rooli elokuvassa. Angelaa näyttelee Krista Kosonen. Angela on showtanssija ja hänen elämässään kaikki on mahdollista, mutta kun hän ajautuu vaikeuksiin hän ei osaa auttaa itseään. Angelan rooli vaikuttaa hyvin moniulotteiselta, ja on kiinnostavaa miten näyttelijä kokee tällaisen hahmon.

– Angelalla on kipupisteitä, jota se yrittää peittää ja joita se pakenee, mutta samalla hän on täynnä elämää. Hän on vastuuton, kohtuuton ja mahdotonkin. Siinä on ihastuttavia piirteitä, kuten se ettei Angela välitä mitä hänestä ajatellaan. Angelan roolihahmon sisäistäminen tuntui ensin vaikealta, enkä oikein tiennyt mistä lähteä liikkeelle, mutta kun treenit alkoivat Sonjan ja Zaidan kanssa, ja käsikirjoitusta käytiin läpi kohtauskohtaukselta ja repliikki repliikiltä niin roolihahmo alkoi muotoutua, kuvailee Krista Kosonen roolihahmoaan ja sen muotoutumista.

Miami on Sonja Kuittisen ensimmäinen elokuva, ja samalla ensimmäinen ammattityö teatterikorkeasta valmistumisen jälkeen. Aikaisemmin häntä on nähty esimerkiksi kansallisteatterin lavalla. Ja myös Sonja koki harjoitusten olleen merkittäviä roolihahmon muotoutumisessa.

– Harjoituksilla oli suuri rooli valmistautumisessa. Roolihahmoon vaikuttivat oleellisesti esimerkiksi pukusovituksissa se miltä vaatteet tuntuivat sekä maskisuunnittelu, mistä sai imettyä roolihahmoon elementtejä, kertoo Sonja.

 Sonjan roolihahmo Anna on etenkin elokuvan alussa vielä hyvin lapsenomainen nuori, jonka Angela houkuttelee mukaansa tanssikiertueelle.  

– Annan roolissa oli aika helppo samaistua siihen, että on jumissa pienellä paikkakunnalla ja sieltä haluaisi pois. Lisäksi se nuoruuden tunne, että kaikki asiat ovat auki ja kaikki mahdollisuudet ovat avoinna, mutta kysymys onkin, että mistä tietää mitä kohti lähteä menemään, kertoo Sonja. Tätä rooli ja elokuvaa oli ihan mahtava lähteä tekemään, totta kai se oli myös haastavaa ja jännittävää.

Näyttelijät kertoivat myös haasteista, joita näyttelijä kohtaa uuden roolin edessä.

– Aina vaikeinta on näytteleminen, toteaa Krista nauraen. Tässä elokuvassa oli draamallisesti vaativia kohtauksia, samalla kun sanoo jotain, täytyy osata näyttää sopivassa määrin myös sitä mitä on sisällä. Vaikka se on haastavaa, se on myös ihanaa näytellä kunnon draamaa. Tanssikohtaukset olivat eritavalla vaativia, ne piti vain opetella, ne olivat enemmän vain sellaisia jänniä ja huvittavia.

Myös Sonja puhuu tanssikohtauksista ja niiden haasteista omaan roolihahmoonsa.

– Tanssia harjoiteltiin paljon ja siinä oli haastavaa se, että piti saada tanssi toimimaan ja ottaa tila sulavasti haltuun ja samalla alussa näyttää siltä, ettei tämä minun roolihahmo Anna ole paljoa tanssinut. Eli kuinka pienentää osaamistaan niin, että se on uskottavaa, ja vasta elokuvan edetessä Anna pääsee tanssin nautintoon ja oppii lisää, kuvailee Sonja.

Elokuva kuvattiin 25 päivässä ja kaikkien kolmen puheesta välittyy harjoitusten lisäksi tuotantotiimin hyvä yhteistyö läpi prosessin.

– Kaikki oli äärimmäisen keskittyneitä, ja tekijöiden välillä oli suuri luottamus ja rehellisyys, tiivistää Krista kuvausten tunnelmaa. 

Elokuvan teemat

Miamissa on paljon väriä ja glitteriä, ja se on sähäkkä elokuva. Elokuvan teemat tuntuvat olevan kuitenkin paljon pintakiiltoa syvempiä ja niistä voi nostaa esille vastuunkantamisen omista teoistaan ja oman identiteetin löytämisen. Mutta sitä voi lukea myös monilla muilla tavoin, myös näyttelijät löytävät siitä erilaisia näkökulmia.

– Elokuva kertoo ystävyydestä, joka kietoutuu avunantoon ja kyvyttömyyteen auttaa. Se on myös elokuva rohkeudesta elää ja riippuvuudesta. Etenkin Angela ei alussa pysty ottamaan mistään vastuuta, sen sijaan lopussa hän ajattelee myös muita ja ottaa heidät huomioon, toteaa Krista.

Sonja kertoi, että häntä liikuttaa elokuvan sisarussuhde, voimakas rakkaus toista ihmistä kohtaan ja samalla ristiriita siitä, miten rakastaa sitä ihmistä, joka ei ole sitä mitä itse siitä ajattelet hänen olevan.

– Miamissa Annan ja Angelan kohtaaminen on jotain erityistä, ja se vaikuttaa molempien henkilöiden elämään pysäyttävästi. Annan hahmo kokee ison käänteen kun hän ottaa vastuun aikuisuuden kynnyksellä ja tekee suuria päätöksiä, kertoo Sonja.

– Siinä on niin paljon teemoja. Tämä on ihmistä arvostava elokuva, toteaa vielä Krista.

Elokuvassa on vahvasti esillä myös rikosjuoni ja aivan viattomia Angela ja Annakaan eivät ole.

– Toivon, että vaikka elokuvassa tehdään kyseenalaisia asioita, Angelan ja Annan tekoja katsottaisiin näiden hahmojen puolelta ja ymmärrettäisiin niitä. Ja toivoisin, että ihmiset jäisivät miettimään sitä, että vaikka rakkaus on vajavaista se voi silti olla hirveän olennaista ja käänteentekevää, toteaa Zaida lopuksi.

Elokuva saapuu teattereihin perjantaina 4. elokuutta kautta maan.

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Morbid Evils valokuvaaja