Korpelan kujanjuoksu

Kotimaisen maalaisdraaman ytimessä

19.01.2017
Teksti:
Fiilis: Huvittunut

Korpelan Kujanjuoksu on YLE:n viime syksynä aloittama kotimainen komediallinen draamasarja. Kuusi osaa käsittävä ensimmäinen tuotantokausi nähtiin, ja uusia kausia on tulossa. Jos ykköskausi jäi näkemättä televisiosta, löytyy se nyt myös dvd-formaatista.

Kaava on perin suomalainen. Jos Metsolat ja Pirunpelto ovat tuttuja tuotantoja, ei Korpelan kujanjuoksu juuri näistä poikkea. Onpa Korpelan kujanjuoksun luojatkin samat kuin Pirunpellossa. Ohjaustyön on toteuttanut Jukka Mäkinen ja sarjan käsikirjoituksesta vastaa Heikki Luoma.

Tarinan keskiössä on kuvitteellinen pieni maalaispaikkakunta Hangaslahti, jossa juoni pyörii muutaman ihmisen, perheen bisnesten ja ihmissuhdekuvioiden ympärillä. Korpelan kujanjuoksussa seurataan luomutilasta haaveilevan Antti Korpelan (Esa Latva-Äijö) alkavaa autokorjaamobisnestä ja samaan aikaan keinolla millä hyvänsä kuntaan Perttulan maille hamuavaa kaivostoimintaa.

Maanomistajilla ei ole puhtaat jauhot sopassa, vaan Perttulan vanha isäntä puuhastelee omiaan muiden selkien takana. Antti Korpela ostaa vaimonsa vastustuksesta huolimatta ränsistyneen maatilan, jonne alkaa lähes välittömästi viritellä korjaamoa. Sattumoisin kylältä löytyy työtön peräkammarinpoika ja vanha ystävä, Jaakko Alho (Janne Kataja), joka alkaa rengiksi korjaamolle ilman palkkaa, sillä saahan hän työttömyyskorvausta jo.

Janne Katajan rooli muihin verrattuna ampuu yli ja kovaa. Mies on kuin Mr. Bean konsanaan, mutta lunastaa lopulta paikkansa Korpelan kujanjuoksun edetessä. Sarjan huumori on kieroa mutta samalla hyvin maanläheistä. Yleistunnelma sekä esitettävät hahmot ovat toisilleen päälle päin ystävällisiä, mutta heti kun silmä välttää, alkaa kieroilu ja vastakkainasettelu. Tunteet käyvät kuumina, kun panoksena ovat isot rahat. Ihmissuhteet ja kaikki muu menettää sen rinnalla tarkoituksensa. Vielä kun kateissa on rahasalkku, niin soppa on valmis.

Korpelan kujanjuoksun ensimmäinen kausi herätti alkuun ristiriitaisen tunteen, joka kuitenkin sarjan edetessä katosi ja tilalle tuli vakuuttuneisuus tämänkaltaisen viihteen uppoamisesta suomalaiskatsojiin. Ilmeisesti sarja kiinnosti, sillä jo avausjakson näki noin 1 200 000 katsojaa. Huumorinsa ansiosta sarja tekee jonkinlaista pesäeroa perinteisiin maalaisromanttisiin tuotantoihin. Toinen kausi kuvattiin elokuussa ja kolmaskin kausi on tilattu. Tulevien kausien esitysajat eivät ole tiedossa.

Korpelan kujanjuoksu
Ohjaus: Jukka Mäkinen

VLMedia
Formaatti: DVD
1. tuotantokausi


LISÄÄ JUTTUJA:

Remu & Hurriganes Ulver – ATGCLVLSSCAP Viidakkotohtori