Kissakahvila Helsinki – Mielenrauhaa ja kaurakeksejä kissoja paijaten

10.12.2015
Teksti:
Kuvat:
K

Suomen ensimmäinen kissakahvila ilmestyi Tampereelle viime vuonna. Helsinki sai omansa heinäkuussa ja Ouluunkin kaavaillaan jo kissojen ystävien riemuksi kahvilaa. Nousu kävi jututtamassa Helsingin Kissakahvilan omistajaa Pasi Nikkistä ja ottamassa selvää, mikä kissoissa viehättää.

Joulukuisen pimeän, märän ja vihmovan sään keskellä Fredrikinkadulla lampsiessa eteen osuu outo näky. Ihmiset hidastavat, jotkut pysähtyvät hetkeksi tiirailemaan ja jotkut suorastaan painavat nenänpäänsä kahvilan ikkunaan, jonka jälkeen jatkavat matkaansa pieni hymynvirne kasvoillaan. Paikkahan on Kissakahvila ja hymyn aiheuttavat Pete, Helmiina, Nestori, Ville, Kalle ja Tyylilyyli eli kahvilan karvaiset asukkaat.

Kissakahvilan idea on varsin yksinkertainen. Asiakas maksaa sisäänpääsymaksun ja saa nauttia kahvia ja pientä purtavaa kissoja rapsutellen. Kissakahvilat syntyivät alun perin Aasiassa viitisentoista vuotta sitten. Etenkin Japanissa koettiin suorastaan kissakahvilabuumi kymmenen vuotta sitten ja Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan kahvilat ovat levinneet viimeisen parin vuoden aikana. Suomessa kahviloita on kaksi: Tampereella Purnauskis ja Helsingissä heinäkuussa avattu Kissakahvila Helsinki.

Kaiken takana on Max-kissa

Kissakahvilan omistaja Pasi Nikkinen ei ollut aikaisemmin käynyt kissakahviloissa, mutta oli tutustunut konseptiin Internetissä. Varsinainen idea kahvilan perustamiseen lähtikin oman kissan, Maxin, toilailuista.

– Huhtikuussa 2013 kissani Max kiipesi vanhaan mäntyyn Kumpulassa ja naukui siellä kymmenessä metrissä sydäntä särkevästi kaksi päivää. Siitä syntyi kauhea keskustelu ja kalabaliikki Kumpulan Facebook-ryhmässä ja ihmiset toivat puun juurelle ruokaa. Kahden vuorokauden jälkeen päätin itse ottaa kissan alas. Minulla on hyvä heittokäsi. Otin narun, korin ja kiven ja heitin naruun solmitun kiven puun oksalle, laitoin koriin ruokaa ja hilasin korin oksalle. Max Kissakahvila Helsinkinuuhki ruokaa, meni koriin ja sain laskettua sen alas. Ja siitä lähti ajatus, että pitäisikö perustaa Cat Rescue -kissanpelastuspalvelu ja siitä tuli idea Cat Rescue Cafésta. Sitten tein päätöksen ja aloitin selvittelemään hommaa.

Kissakahvilan perustamisessa pitää kuitenkin ottaa huomioon monia asioita, joita ei tavallisessa kahvilassa tarvitse miettiä. Kissakahvilaan astuessa mennään ensin kahvilan tuulikaappiin ja suljetaan kahvilan ulko-ovi, jonka jälkeen henkilökunta tulee päästämään toisesta ovesta sisään, jotta kissat eivät karkaisi ulos. Tämän jälkeen jätetään kengät ovelle. Kahvilan sisustus on melko pelkistetty. Valkoisilla seinillä on erilaisia hyllyjä ja kiipeilytelineitä kissoja varten ja onpa kahvilaan uskallettu laittaa näin joulun alla myös muovinen joulukuusikin, joka tosin on kissatalouksille tuttuun tapaan riisuttu koristeista jo kuulemma kahdessa tunnissa. Tämän lisäksi kahvila eroaa muista kahviloista pöytiintarjoilulla.

– Meillä ei voi olla normaalia tarjoilutiskiä säädösten mukaan, vaan pitää olla pöytiintarjoilu. Ja keittiössä on heiluriovet, koska kissat eivät saa päästä keittiöön. Meillä on tosin enemmän myös kustannuksia pöytiintarjoilun takia, mutta toisaalta sen takia on myös kivempi fiilis. Eli tehtäisiin niin varmasti joka tapauksessa. Täällä myös otetaan kengät pois, koska Suomessa, kun tullaan kylään, niin otetaan kengät pois ja täällä tullaan kissojen luo kylään.

Viisi pentua ja Pete

Kahvilassa asuvat viisi pentukissaa ja yksi varttuneempi kissa, Pete. Niiden löytyminen ei ollut aivan helppo homma, vaan Pasi joutui ajamaan aina Pohjois-Suomeen asti niitä hakemaan.

Kissakahvila Helsinki– Kolme pentua on Simosta ja kaksi Siikajoelta. Pete on ainut aikuinen kissa ja se on Ylivieskan löytöeläintalolta. Alun perin kissojen piti tulla Helsingin eläinsuojeluyhdistykseltä, mutta juhannusviikolla ei ollutkaan sopivia kissoja, jotka olisivat tulleet toimeen keskenään. Kissat piti saada juuri siihen aikaan, jotta ne ehtisivät tottumaan uuteen kotiinsa. Sitten keksin, että otankin pentuja, koska ne tottuvat heti pienestä pitäen asumaan täällä. Lähempää en löytänyt luovutusikäisiä pentuja. Ajoin siis 1400 kilometriä juhannusviikolla ja nukuin ensimmäiset kolme yötä täällä niiden kanssa.

Kuudesta kissasta Pasin omaksi suosikiksi on noussut lauman vanhin katti eli Pete. Sen ymmärtääkin hyvin, koska haastattelun aikana Pete nukkua rötköttää reteästi selällään tassut taivasta kohti ikkunalaudalla.

– Pete on minun suosikkini, siinä on jotain tosi makeeta.

Pete ja pennut ottavatkin vieraat vastaan kissamaisen rennosti turhia stressaamatta. Ne voivat nukkua sievässä rivissä ikkunalaudalla tai sitten ne leikkivät asiakkaiden kanssa. Myös asiakkailta odotetaan kunnioittavaa käytöstä kahvilan asukkaita kohtaan.

– Kissat nukahtelevat asiakkaiden kenkien päälle tai heidän syliinsä, mutta jos kissat nukkuvat annetaan niiden nukkua rauhassa ja ei nostella niitä. Kissakahvila HelsinkiAlaikäraja kahvilassa on seitsemän vuotta. Se on kissojen ja lasten hyväksi. Lasten kanssa ei saa juosta, pomppia ja huutaa. Pääsääntöisesti on mennyt hyvin.

Mediahuumaa ja mutakakkuja

Asiakaskunta muodostuukin kaikenikäisistä miehistä ja naisistakin, vaikka naisia onkin hieman enemmän. Kahvilan ensimmäiset viikot olivat hyvin kiireisiä paikan saaman julkisuuden ja ihmisten suuren mielenkiinnon takia. Sen jälkeen tilanne on hieman rauhoittunut, vaikka perjantai-iltapäivisin ja lauantaisin paikka on usein täynnä.

– Ensimmäiset yhdeksän viikkoa kahvila oli ihan täynnä ja aamulla tuossa ovella oli 15 ihmistä jonossa. Silloin oli paljon mediassa juttua ja niissä jutuissa sanottiin aina, että kahvila on todella suosittu, joten kannattaa varata aika. Meillä on kuitenkin aina ollut kävele sisään -aikoja.

Pasille oli alusta lähtien selvää, että hän halusi panostaa kahvilan laatuun, eikä vain uskoa kissojen tuovan asiakkaita. Kondiittori Sanna leipookin erilaisia luomuksia kahvilan keittiössä. Ainakin kahvilan karpalokaurakeksit ovat erityisen maistuvia. Lisäksi näin joulun alla tarjolla on myös tietenkin kissapipareita.

– En ole ennen omistanut kahvilaa, mutta olen ollut asiakkaana monessa. Ymmärsin sen, että jos meillä on jotain pakastekänttyjä täällä, niin kahvila ei kauaa kestä. Kissat ovat ihania ja ihmiset tulevat niitä katsomaan, mutta jos meillä on huonot syötävät niin ei… joten panostin keittiöön. Ja jos on hyvä mutakakku, niin se sana leviää. Moni ihminen on tullut tänne ja sanonut, että ”vitsi, mä kuulin tai luin tai ystävä kertoi, että teillä on ihan mielettömän hyvä se-ja-se täällä”.

– Meillä on suolaista ja makeaa tarjolla täällä. On juustokakku, mutakakku, suklaa-avokado-raakakakku… Suolaisista on kinkku- ja kasvispiirakkaa ja sitten on katkarapuleipä. Kaikkea, mitä ihmiset sattuu ottamaan, niin kyllä kehuvat.

Kissakahvila HelsinkiErilainen kahvila

Pasi halusi alusta pitäen luoda erilaisen kahvilan – kahvilan, jossa olisi yhteisöllisyyttä ja toimintaa. Tähän hän on pyrkinyt muun muassa kauppaamalla kissakahvilan osakkeita ja lupaamalla järjestää hyvät juhlat osakkaille ainakin kerran vuodessa. Lisäksi Pasi on aikaisemmin toiminut lastensuojelussa ja käynyt läpi nelivuotisen terapiakoulutuksen, joten ihmisten kohtaaminen on hänelle tärkeää.

– Tämä on erilainen kahvila. Olen halannut asiakkaita, jos on tullut sellainen olo, että asiakas mahdollisesti tarvitsisi halausta; olen sanonut, että hei, tuli sellainen olo, että haluatko halata. Muun muassa yhdestä naisesta tuli kesällä todella vahvasti sellainen tunne. Kysyin häneltä ja hän vastasi: ”Joo, minun halauskaverini kuoli just ennen aikojaan. Olen niin sen tarpeessa.” Kukaan ei varmaan huomannut sitä, mutta halasimme pitkään tuossa ovella. Naista alkoi itkettää ja minua alkoi itkettää. Ylen Efter nio -ohjelmassa oli haastattelu, jossa myös kerroin tämän halausjutun. Toissa päivänä se nainen sitten tuli ja sanoi, että muistatko minut ja sanoi, että Efter nio on hänen lempiohjelmansa. Hän toi joululahjan ja puhuttiin. Mielettömän hienoja kohtaamisia. Olen alusta asti sanonut – vaikka joidenkin mielestä varmaan kuulostaa ihan hömpältä – mutta tämä ei ole tavallinen kahvila. Kun tänne tulee erilaisia ihmisiä, niin he saavat täältä erilaisia asioita riippuen siitä, missä kohtaa he menevät elämässään.

Kissakahvilassa järjestetään maanantaiaamuisin joogaa, johon kissat saattavat osallistua vaikka loppurentoutuksessa käpertymällä jalkoihin kehräämään. Tämän lisäksi kahvilassa järjestetään erilaisia kissa-aiheisia iltoja sekä myös erilaisia tapahtumia, kuten syntymäpäiviä ja kilpailuja.

Kissakahvila Helsinki– Meillä on käynyt jo pari koululuokkaa aukioloaikojen ulkopuolella. He tulivat harjoittelemaan, miten ollaan kahvilassa ja miten tilataan. He tykkäsivät hirveästi. Koulussa kuulemma muut luokat olivat olleet kateellisia.

– Nyt on kissa-aiheisten villasukkien kudontakilpailu. Kissahenkisten sinkkujen iltoja on tulossa sekä miesteniltoja, joissa luennoidaan ja puhutaan miehenä olemisesta ja miehisyydestä.

Jooga ja erilaiset keskusteluillat sopivatkin hyvin Kissakahvilaan, koska kissojen ansioista paikassa on hieman meditatiivinen tunnelma. Niitä katsoessa unohtuvat kiireiset aikataulut ja kahvilan muiden asiakkaiden kanssa tulee huomaamatta vaihdettua sana jos toinenkin – tätä ei yleensä tavallisessa kahvilassa tapahdu.

Kissakahvila Helsinki löytyy osoitteesta Fredrikinkatu 55. Info: http://www.kissakahvilahelsinki.fi
LISÄÄ JUTTUJA:

Kaapuveikko 4 - Karhujen sukua Naamat Rainbowlicker