Killa P & Dj Burke

Rikollisen kovaa grimeä Oulussa

09.08.2019
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Oulussa soi pinnan alla ja klubitoiminta on vilkasta. Elektroninen musiikki on oma maailmansa, jossa on eri tyylejä ja alalajeja. Tekno ja house ovat jo tuttua valtavirtaa ja klubeja järjestetään ympäri Suomen. Nyt Electronic Xcursions  (EXO) Oulu päätti kuopaista maan alta vähän totuttua tummempaa soundia. Grime-artisti Killa P ja tuottaja-DJ Burke saapuivat perjantaina 2. elokuuta Briteissä Oulun 45 Speciaaliin.

Hoksasin, että nyt olisi tarjolla kovaa settiä numerobaarissa. Grime artisti Killa P on tulossa lauteille. Aika on mennyt ohi ja en enää tunne hiphopin, räpin ja elektronisen musiikin kenttää. Tulvaklubit on tuttuja, mutta mitä muuta tapahtuu?

Tapahtumajärjestäjä Juhani Oivo valaisee.

– Tähtitornin Elektorni-klubi on talvella House of Elektorni 45:ssa. Teknoklubi Elektyrmä on missä milloinkin. On Cool Down Reggae ja nyt uusimpana EXO.

Sitten on hämmentävä määrä muita toimijoita: Laavu, Hypno, HUG, Deep Disco, Space Installation DJs, Youth Control… Yhteishenki on tosi hyvä kertoo Oivo:

– On paljon porukkaa, joka käy bailaamassa ja väkeä riittää jopa samana viikonloppuna, ellei -päivänäkin useampiin kemuihin. Kaikilla on vähän oma saundi.

Emma Kurkinen ja Hiski Pajuniemi nauttivat kaikenlaisesta musiikista.

Mutta mitä on grime?

Grimestä tulee heti mieleen jotain vaarallista aggresiivistä ja synkkää. Mielikuvassa värit ovat haikean harmaat kuin 1980-luvun brittiläisisessä työläiselokuvassa. Sosiaaliset ongelmat ja väkivalta ovat arkipäivää niin kotona kuin kaduilla. Maahanmuuttajat asuvat omilla köyhillä alueillaan, ja nuorten elämä pyörii huumeiden, huumekaupan ja rötösten maailmassa.

Mielikuva ei ole ihan väärä. Grime syntyi kuitenkin vähän myöhemmin kuin thatcherilaisuuden entisestään kylmentämä luokkayhteiskunta. Kyse on urbaanista ilmiöstä. UK garage sai 2000-luvun Lontoossa synkempiä sävyjä, ja siitä erottautui muun muassa dubstep ja grime. Grimessä äänen saavat Itä-Lontoon ankarat lähiöt, väkivalta ja nuorten toivottomuus.

Grime-soundi on tummasävyinen ja synkkä. Basso on jämäkkä ja sanatulitus tiukkaa. Grimeäkin on monenlaista. Suomessakin muun muassa Töölön Ketterä tunnustautuu grime-porukaksi. Nämä genrerajat eivät ole ainakaan maallikolle aina selkeitä.

Mutta miten hyvin Killa P edustaa grimeä? Oivon mukaan täydellisen hyvin: ”Killa P on Roll Deepin jäsen, joka on alkuperäisiä grimen perustajaporukoita.”

Grime yleisö on tyylikästä ja asenne on otettu mukaan.

No mennäänpä paikalle. Tunnelma on innostuneen odottava. Vaikka kattaukseen kuuluu nimekkäitä levynpyörittäjiä, tänne on lähdetty katsomaan Britanian tähtiä, niin kaikki sanoo. Aikaa kuluu ja kuluu, välillä lavalta tulee savua ja kuvaaja kiroaa. Vähän ennen yhtä, sankari on lavalla. Nyt annetaan myöhästyminen ja kaikki vanhat synnit anteeksi, sillä herra on liekeissä!

Killa P:llä on tajuton meno!

Yleisö on mukana, kaikki on mukana.

– Oli huippua kun jengi löysi paikalle ja oli älyttömän hyvin messissä! Itselle oli tosi iso juttu saada Killa P Ouluun. Grime-tähti ei ole aiemmin vieraillut Oulussa tai muuallakaan Suomessa. Tämä oli tärkeä juttu, jota on vuosia suunniteltu – järkätä tämmönen tän meiningin isompi ilta, sanoo Oivo.

Killa P nostaa lasin yleisölle.

Keikka oli hieno ja ilta onnistunut. Mieli ja takki on tyhjä, vai mitä sanot tapahtumajärjestäjä Juhani Oivo?

– Mulla on ollut hullu polte tehä myös muuta kuin house- ja teknokemuja, joten olin erittäin fiiliksissä, että ilta meni hyvin, ja ehdottomasti suunnittelen jo jatkoa. Tarkoitus on tuoda artisteja myös ulkomailta. Nämä ovat kuitenkin sellaisia artisteja, joita suurempi yleisö ei välttämättä tunne, mutta ovat omassa skenessään isoja nimiä. Pääpaino on ennen kaikkea laadussa. Pari nimeä on mielessä, mutta en niitä voi vielä heittää julki. Grimeä ja junkkaa olisi ainakin ajatus tuoda – musiikkia teknon ja housen ulkopuolelta. Rikottuja rytmejä ja erikoistyylejä.

Briteissä grime ei ole enää undergroundia ja Killa P on  piireissä iso nimi. Miten tällainen artisti saadaan Suomeen ja vielä Ouluun?

Kävin viime syksynä Bristolissa ja tapasin siellä Burken työskentelemässä Idle Hands (paikallinen levykauppa/levy-yhtiö/instituutio). Burke oli juuri suunnittelemassa ensimmäistä julkaisuaan. Poristiin menemään ja tuli puhe, että vois tulla käymään Oulussa. Keväällä tuli mieleen, että ois mukava järkätä Grime-ilta ja pistin Burkelle viestiä. Mietittiin, että joku kova MC ois kova saada messiin ja Burke oli sattumoisin vetänyt just deeji-setin radiossa Killa P:n kans ja heitin puoliläpällä, että miten Killa P? Sain sähköpostiosoitteen ja laitoin mailia. Killa P vastas melkein samantien, että “Let’s make it happen fam!”

Mietin vielä nuoruuttani elektronisen musiikin parissa. Silloin oli Oulussa warehouse-club, ja minullakin oli kortti, jossa oli hymiö. Homma oli salaperäistä, ja paikka selvisi vasta samana iltana. Puolen yön aikaan mentiin halliin tamppaamaan aamuun asti. Vaivuin jo nuoruusmuistoihin, mutta onko näitä enää Juhani?

– On

Siitä ei siis sen enempää, mutta näin tehdään tapahtumia: Let’s make it happen fam!

Tapahtumajärjestäjä Juhani Oivo, eli jayday, j-honey eli Oivo,

 

Klubihitti Skeng teki Juhani Oivosta fanin jo vuonna 2007. Tätä on grime!
LISÄÄ JUTTUJA:

Jori Hulkkonen, Sin Cos Tan, NUNTIUS, Acid Symphony Orchestra Mario & Sonic