Kesäkuun nousut

Kovimmat paukut

01.07.2021
Teksti:

Nousun kuukauden biisipoiminnat kuulostavat ja näyttävät lämpöisiltä kuten tämän kesän kelitkin.

The Killers – Dustland ft. Bruce Springsteen

Rock-yhtye The Killers julkaisi 16. kesäkuuta uuden kappaleensa Dustland, jossa vierailee The Boss eli Bruce Springsteen. Kyseessä on uudelleenversiointi A Dustland Fairytale -biisistä, joka oli alun perin mukana yhtyeen vuonna 2008 julkaisemalla kolmannella studioalbumillaan nimeltä Day & Age. Kyseinen kappale on myöskin Brucen ikioma suosikki The Killersin -tuotannosta.

Dustland-kappale alkaa herkällä piano-osuudella, kasvaen lopulta voimakkaaksi, saaden uudenlaista syvyyttä Brucen lauluosuuksista. Ja täytyy todeta että kyllähän tässä biisissä on paljon kaikuja Brucen omasta tuotannosta, lyriikoista alkaen. Tarkoin harkitut orkestraatiot nostattavat tunnelmaa upeasti. (TK)

VIIVI – USA

Lääke-hitillään koko kansan tietoisuuteen noussut 21-vuotias laulaja VIIVI julkaisi 18. kesäkuuta uutta ja odotettua materiaalia. USA on tarttuva ja laulajan upeaa ääntä alleviivaava pop-kappale. Biisi kertoo pään sisäisistä kamppailuista eron jälkeen. VIIVIn kesä kuluukin studiolla ensimmäisen pitkäsoiton työstämisen parissa, mutta eniten artisti odottaa tulevia keikkoja ja uuden musiikin esittämistä suoraan ihmisille.

– USA ei oo 100 % omakohtainen tarina koska ite oon just nyt tosi onnellinen, mutta uskon et tähän tekstiin voi samaistua. Laulaessakin tuli ihan sellanen olo et mäki oon sekasin ku USA, VIIVI kertoo.

Teksti varmasti puhuttelee kuulijoita. Minua ainakin, ja kappaleen tietynlainen keveys antaa hienosti VIIVIn äänelle tilaa. VIIVIn laulua on mukava kuunnella, siinä on laulajan nuoruudesta huolimatta sopiva sekoitus uskottavuutta, herkkyyttä ja voimaa, joita USA:n kaltaiset kappaleet vaativat. (TK)

 

Miley Cyrus – Nothing Else Matters ft. WATT, Elton John, Yo-Yo Ma, Robert Trujillo & Chad Smith

Metallica ei liene enempiä esittelyjä kaipaa. Yhtyeen varmasti tunnetuimman viidennen studioalbumin Metallican julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta, minkä kunniaksi levystä julkaistaan uudelleen masteroitu versio 10. syyskuuta. Samana päivänä albumista saadaan myös The Metallica Blacklist -versio, joka sisältää covereita The Black Albumin kahdestatoista kappaleesta. 53 cover-versiota sisältävällä levyllä kuullaan yli viittäkymmentä artistia eri sukupolvista, genreistä ja kulttuureista.

Tulevalta The Metallica Blacklist -levyltä julkaistiin 22. kesäkuuta kaksi kappaletta eli cover-versiot legendaarisista Nothing Else Matters– ja Enter Sandman -biiseistä. Nothing Else Matters -coverin esittää pop-maailman kärkinimiin lukeutuva Miley Cyrus yhdessä WATTin, Elton Johnin, Yo-Yo Man, Chad Smithin sekä Metallican basistin Robert Trujillon kanssa. Uudelleenversiointi Nothing Else Matter -klassikosta kuulosti pelkästään esittäjiensä perusteellakin varsin erikoiselta setiltä, joten pitihän sinkku ottaa kuunteluun ihan vain uteliaisuudestakin. Ja en pettynyt; lopputulema on uusi ja erilainen sekä jännittävä, ja biisissä on tuoretta särmää ja viehättävyyttä. (TK)

Shadowalker – Fall Apart

John Tuttle eli Shadowalker on Yhdysvalloista ponnistava DJ-tuottaja, jonka musiikki on maustettu muun muassa kiinnostavilla synth-punk- ja industrial-vaikutteilla. Uusin biisi Fall Apart laskeutuu kuuntelijan mielenmaisemaan aikaisen ensilumen lailla. Tuttlen laulussa kaikuu vapauden kaipuu ja robottimaiset ääniefektit lisäävät siihen kyynistä tunnelmaa.

Hillitty kitaraote yhdistyy elektronisiin elementteihin, jotka keinuttavat kappaletta eteenpäin etsien samalla päätöstä mielen murheille. Tuttlen tyylissä on jotakin tummanpuhuvaa karismaa, mikä ammentaa myös 90-luvun grunge-tyyppistä tunnelmaa. Tämä biisi ja kesäillan koleus kulkevat mukavasti käsi kädessä. (SL)

Bastille – Distorted Light Beam

Brittijätti Bastille palaa pitkän radiohiljaisuuden jälkeen valmistellen seuraavaa albumiaan. 80- ja 90-lukujen nostalgiavaltaus jatkaa vallankaappausta pop musiikkiin myös Bastillen uudella Distorted Light Beam -biisillä. Kappale välittää kuulohermoja kutkuttavaa säteilyä ja kaappaa lempeä makeampaan otteeseen.

Yhtye on siirtynyt entistä enemmän kohti elektronista pop-otetta ja kappaleen synth-tyyli suutelee kuuntelijan korvia häpeilemättä. Viulujen pop-balladimainen irrottelu on erittäin maukas lisäys biisille ja loppupuolen Daft Punk -tyyppinen vokooderi tyylittely kruunaa futuristisen elämyksen. Kappale on mitä mainioin muistutus siitä ettei yhtye ei ole jämähtänyt paikoilleen, vaan luo nahkansa jatkuvasti uudelleen. (S.L.)

Teksti: Tanja Kyngäs & Suvi Lyytikäinen

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Thomas Vinterberg, KAUKANA MAAILMAN MENOSTA, Far from the madding crowd Valokuva. Taiteilija Vuha Vuorma seisoo maalauksensa edessä. Ikinä – Samoista soluista