Keronsuo

Liikuttavaa psyykkisesti ja fyysisesti

Emme ole nyt valitettavasti Berliinin Kreuzbergissa, missä Keronsuo sai alkunsa vuoden 2014 keväällä. Vaan olemme Helsingin Punavuoressa, joka on myös kohdannut tuon gentrifikaation globaalin aallon.

Keronsuo on Timo Rantalaihon johtama bändi, joka koostuu neljästä muusta lahjakkaasta soittajasta ja laulajasta. Rantalaiho toimii myös pääsääntöisesti kappaleiden sanoittajana ja säveltäjänä, vaikka Keronsuo-nimi on väännös beatnik-kirjailijasta Jack Kerouacista. Bändin musiikki on tiellä kohti ainakin hieman siedettävämpää, hitaampaa ja parempaa tulevaisuutta. Tuottavuus ei ole ainoa yhteiskunnan mittari.

Bändin toisena laulajana toimii Mari Hämäläinen, kitaroinnit hoitaa Janne Kainulainen ja rytmiosastoa edustavat Juha Karemo bassossa sekä Jussi Pöri rummuissa. Tässä kokoonpanossa yhtye on vaikuttanut vuodesta 2016. Takana on noin kymmenkunta keikkaa, satoja treenikopissa vietettyjä tunteja ja kaksi studiopäivää. Se on jo paljon harrastuspohjalta toimivalle kokoonpanolle.

Tänään keskustelemme biisien teosta ja keikkailusta, jolle aurinkoinen iltapäivä Iso-Roobertinkadulla antaa loistavat puitteet. Tervetuloa mukaan matkalle tuntemattomaan Keronsuon tahdittamana.

Biiseistä

Vaikka Keronsuon biisien päävastuullisena toimijana toimii laulaja Timo, niin koko bändi yhteisesti sovittaa ja säveltää aktiivisesti kappaleitaan piskuisessa treenikämpässään. Tällä hetkellä bändillä on noin 20 kappaleen katalogi, joka kasvaa etenkin keikkailutauoilla. Nyt elämme tätä vaihetta, koska seuraava keikka on vasta sovittuna vasta elokuun lopulle.

– Biisien tekeminen on hyvä keino tässä elämänvaiheessa harjoittaa kirjoittamista ja toteuttaa omaa intohimoaan. Parin kolmen minuutin biisin saa aloitettua ja lopetettua nopeasti. Se sopii nyt tilanteeseeni, Timo toteaa naurahtaen.

Tässä tiivistyy myös Keronsuon henki ja ajatus. Kun jotain sanottavaa, niin se sanotaan ääneen. Pienet arjen tapahtumat ja havainnot muotoutuvat aihioiden ja luonnostelmien kautta uusiksi kappaleiksi. Yhtye itse kuvaa omaa musiikkiaan suomalaiseksi tee se itse -popiksi, jossa sekoittuvat vanhemman rytmimusiikin ja punkin uuden aallon soundit ja vaikutteet.

– Kyllä me ollaan epäonnistuttukin monta kertaa, kun ollaan yritetty päästä jyvälle Timon leirinuotiorämpyttelystä. Yksikin biisi on nyt ollut parisen vuotta esittelyssä, mutta emme saa biisistä kiinni, sanoo Pöri vakavoituen.

– Sen oikean tunnelman hakeminen ja löytäminen on tärkeää Keronsuon biiseissä, komppaa Karemo.

Keikkailusta

– Mä en näe mitään järkeä siinä, että me veivattaisiin vain näitä biisejä treenikselle, kiteyttää Mari koko bändin yhteisen asenteen keikkailuun. Vaikka keikkailu ja keikkojen järjestäminen oman päivätyön ohella on usein vaivalloista ja sitä kuuluisaa säätämistä, niin ne ovat kuitenkin tämän toiminnan suola. Livetilanteessa näkee ja kuulee viimeistään, mitkä kappaleista toimivat ja mitkä vielä vaativat yhteistä hiomista.

– Se on niin hyvä fiilis nähdä lavalta, että jengi huojuu ja tanssii musiikkimme tahdissa, Mari jatkaa.

– Monet ovat sanoneet keikkojen jälkeen, että tästä tuli hyvälle ja positiiviselle mielelle. Se on tärkeää palautetta, Timo sanoo vielä lopuksi.

Seuraavan kerran Keronsuon voi nähdä esiintymässä Roihuvuoren kyläjuhlilla 17.–18. elokuuta. Sitä ennen bändi keskittyy taas uusien biisien tekoon, lomailuun ja jos jää aikaa, niin kuulemma ainakin stemmalaulun kehittäminen on työlistalla. Katsotaan mihin asti nämä suunnitelmat kantavat ja missä bändi onkaan muutaman vuoden päästä.

Kuuntele Keronsuota Spotifyssä.

 

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Tie taipuu