Kaukana maailman menosta

25.01.2016
Teksti:
Fiilis: Tunteellinen

Kaukana maailmanmenosta on häpeilemättömän tunteellinen ja kaunis sovitus Thomas Hardyn klassikkoromaanista. Tanskalainen ohjaaja Thomas Vinterberg on edennyt kauas Dogma – liikkeen ajoista historialliseen draamaan. Carrey Mulligan on roolissaan täydellinen.

Kaukana maailman menosta (Far from the Madding Crowd, 2015) on filmattu jo viisi kertaan aiemmin – ensimmäinen versio on noin sadan vuoden takaa. Tarina sijoittuu Englannin maaseudulle, eletään 1800-luvun loppua. Tämä olisi kiehtova lähtökohta pienelle tutkimukselle, miten nainen esitetään Thomas Hardyn alkuteoksessa (1874) ja eri aikojen elokuvasovituksissa. Nyt voin vain mainita että Vinterbergin versiossa naishahmo on vahva ja itsenäinen.

Kuka saa prinsessan ja puoli valtakuntaa?

Elokuvassa Carrey Mulliganin esittämä nuori neito Batsheba Everdene, perii suuren kartanon tiluksineen ja alkaa hoitaa sitä määrätietoisesti. Batshebaa alkaa liehitellä kolme hyvin erilaista miestä. Melodraamaa syntyy heidän ja tavoitellun nuoren kauniin naisen välisistä suhteista.

Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts) on nimensä mittainen, miltei raamatullinen hyvä paimen – oikeudenmukainen kristushahmo, joka seisoo jämäkästi Battsheban tukena kaikissa tilanteissa. Gabriel Oakin hahmoon liitetty symboliikka, kuvasto ja ääniraita ovat Vinterbergin selkein silmänisku Dogma – liikkeelle, jonka alkuperäisissä säännöissä ovat lavasteetkin kiellettyjä.

William Boldwood (Michael Sheen) on ikääntyvä rikas isähahmo, jolle nuori eloisa Batsheba tuo uutta toivoa. Boldwood on karikatyyri kunniallisesta miehestä, joka lupaa pulassa olevalle neidolle vakautta, pukuja ja pianon, vaatimatta rakkautta tai intohimoa. Batsheban ja Williamin yhteinen laulukohtaus on hieno. Laulun sanoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Frank Troy on komea nuori upseeri. Troyn miekan kanssa esittämä soidintanssi saniaismetsässä on jälleen hieno osoitus Vinterbergin huumorintajusta ja kuvallisesta symboliikasta.

Thomas Vinterberg hallitsee tunteet ja tyylin

Vinterberg on taitava henkilöohjaaja. Hän hallitsee pienten nyanssien käytön kuvatessaan suuria tuntoja. Etenkin kiitetyssä pedofiliaepäilyä käsittelevässä elokuvassa Jahti (2013) tunnelma tiivistetään äärimmilleen pienillä ja tarkoilla keinoilla. Päällepäin ei tapahdu juuri mitään, mutta koko ajan on tuntu, että roikutaan hyvin ohuen langan varassa.

Kaukana maailman menosta on hieno elokuva, joka on mahdollista katsoa usealla tavalla. Elokuva on suurta melodraamaa, kauniita kuvia ja ilmeikkäitä lähikuvia. Carey Mulligan on loistava. En osaisi kuvitella ketään hänen paikalleen Batsheban rooliin.

Katsoja tietää elokuvan katsottuaan onko Kaukana maailman menosta kuolemanvakavaa romanttista draamaa ja humisevia harjuja. Voi se olla sitäkin.

Elokuva esitettiin Elokuvateatteri Studiolla Valveen toisessa kerroksessa Oulussa 22.–28. tammikuuta.

Thomas Vinterberg:
KAUKANA MAAILMAN MENOSTA
(Far from the madding crowd)
Iso-Britannia – Yhdysvallat 2015
Carey Mulligan, Matthias Schoenarts, Michael Sheen, Tom Sturridge
119 min  K7
Lisää Studion ohjelmistoa

Kaukana maailman menosta
Ohjaus: Thomas VinterbergLISÄÄ JUTTUJA:

Suomen Kansan Muinaisia Loitsurunoja Juice Originals