Katso uusi musiikkivideo! – Hautajaisyö ammentaa raskaista aiheista

23.09.2017
Teksti:

Iisalmelainen Hautajaisyö on metalliorkesteri, jonka musiikin melankolia ja varsin rankoistakin aiheista kertovat suomenkieliset tekstit uppoavat taatusti meihin härmäläisiin kuin kuuma veitsi voihin. Kuluvan vuoden lopulla Hautajaisyöltä on ilmestymässä Matkalla kohti hautaa -albumi, josta myöhemmin syksyllä julkaistavasta singlebiisistä tehty video Lähdön hetki on nyt verkossa ensiesityksessä Nousussa.

Pyysimme Lähdön hetki -videon ohjannutta Kimmo Jalkasta kertomaan hieman taustaa sen teemoista ja tekemisestä. Hautajaisyö ja etenkin sen vokalisti Janne Partanen olivat Kimmolle tuttuja jo aiemmista yhteisistä projekteista.

– Hautajaisyön Lähdön hetki on minulle neljäs video yhtyeen solistin Janne Partasen kanssa. Jannen aiemman yhtyeen Redeyen kanssa olen tehnyt videot Gospel of Disbelief ja Visions of Violence ja nyt Hautajaisyön kanssa ennen Lähdön hetkeä tein Minä olen vain puu -kappaleeseen videon reilu vuosi sitten.

– Ensimmäisen kerran kuulin Lähdön hetkestä kun Janne ilmoitti minulle, millaista biisiä on sanoittamassa, ja sanoi haluavansa sataprosenttisen tarinavideon, joka sijottautuu vanhainkotiin. Innostuin heti pelkän tarinavideon tekemisestä kappaleeseen, ja sitten alkoi vaan biisin valmistumisen odottelu.

Lähdön hetki -kappaleen sanoitus käsikirjoitti videon aika pitkälle.

– Biisin sanat ovat niin voimakkaat, että Jannen kanssa kummatkin halusimme tehdä videon täysin sanoja mukaillen. Kun aloin hahmottelemaan videon tarinaa, sanoista tuli niin tärkeä osa tarinankerrontaa, etten oikein pysty ajattelemaan enää videota ilman sanojen mukanaoloa. Ne ovat oikeastaan kummankin päähahmon, Kaarina Tikkanen ja Harri Husso, ajatuspuhetta tuomassa esiin mitä heidän pään sisällä tapahtuu.

Videon tiimoilta ohjaaja joutui tekemään myös runsaasti taustatutkimusta.

– Vaikeinta käsikirjoitusvaiheessa oli keksiä, mitä videolla voi tapahtua kun halusimme pitää tarinan realistisena. Etenkin lopun kanssa taistelimme aika paljon. Tähän videoon jouduin tekemään ennakkoonvalmistautumista enemmän kuin aiemmissa ohjauksissani. En tiennyt paljoakaan hoitajien ja vanhainkotien arjesta, joten jouduin perehtymään heidän arkielämään. Vasta tämän jälkeen pystyin miettimään itse käsikirjoituksen sisältöä.

Videon teema on kenties synkkä mutta myös hyvin ajankohtainen, kun ajatellaan Suomen väestön väistämätöntä ikääntymistä.

– Pääteemana videolla, kuten biisissäkin, on kuoleman toivominen ja sen odottaminen. Halusin tuoda hoitajan myös yhdeksi päähenkilöistä ja sen kautta esille hoitajien työn raskautta, stressaavuutta ja uupumusta. Miten väsyneenä ja stressaantuneena ihminen saattaa tehdä virheitä, joilla voi olla vakavatkin seuraukset.

Jalkanen lähti toteuttamaan musiikkivideota visuaalisesti draamaelokuvan kautta.

– Metallivideoon olisi luonnollista nopeampi kameran operointi, mutta halusin pitää kuvat mahdollisimman rauhallisina, korostaen henkilöiden ja ympäristön raskasta ja seisahtanutta tunnelmaa. Kuvien kautta tarkoituksenani ensimmäisenä oli tuoda esille henkilöiden päänsisäistä maailmaa ja heidän motivaatioitaan ja vasta sitten miettiä että mitenkä tästä kuvasta voisi saada visuaalisesti vieläkin mielenkiintoisemman.

– Videon ensi-ilta on perjantaina 22. syyskuuta Bar & Cafe Gracevillessä Iisalmessa Hautajaisyön keikan yhteydessä. Harmittaa vaan kun en itse pääse paikalle Helsingistä töiden takia, Kimmo pahoittelee.

Annetaanpa vielä lopuksi Hautajaisyön vokalistille Janne Partasellekin puheenvuoro.

– Kimmo oli luonnollinen valinta tekemään videota kun on tuttu ukko, ja edellinen video oli juuri sitä mitä toivottiin. Bändin kanssa päätettiin että jätetään nyt soittohommat pois ja koitetaan saada video, joka sopii näinkin vakavaan aiheeseen. Meille oli tärkeää, että video laittaisi ihmiset ajattelemaan, ja Kimmo onnistui kyllä pirun hyvin näinkin vaikeasta pestissä. Video on kyllä paperilla pirun hämmentävä, kun nopeaan ja äkäiseen biisiin on väsätty rauhallinen ja draamamainen video, mutta kyllä se vaan toimii kun tekee kunnolla. Lähdön Hetki jatkaa kyllä hyvin ensimmäisen videomme tuomaa teemaa ”puhutaan asioista, joista kukaan ei halua puhua” ja tätä teemaa tullaan myös tulevaisuudessa jatkamaan. Toivottavasti Mr. Jalkanen jaksaa tulevaisuudessakin tehdä meidän kanssa hommia, sillä miehen tapa tehdä musavideoita miellyttää todella paljon minua ja se sopii hyvin meidän tyyliin.

– Itse kappale Lähdön Hetki on tulevalta toiselta Matkalla kohti hautaa -nimiseltä albumilta. Biisi julkaistaan myös sinkkuna syksyn aikana. Uusi levy alkaa olla viimeisiä viilauksia vaille valmis, ja sen julkaisuajankohta selvinneen syksyn aikana. Loppuvuodeksi meillä on vielä muutamia keikkoja tulossa ja sitten keskitymme bändin kanssa ensivuoden keikkojen myyntiin. 2017 on ollut kyllä pirun hyvä meille ja siitä iso kiitos kaikille teille, jotka käyvät meidän keikoilla ja jaksavat tukea meitä!

Tässä Hautajaisyön uusi video Lähdön hetki, olkaa hyvät!

Hautajaisyö Facebookissa

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Karina Juice Originals