Kari Peitsamo: Rokkari & saarnamies

25.11.2015
Teksti:
Fiilis: Kahvipöytäkirja

Uusin kirja Kari Peitsamosta on rehellinen pintaraapaisu kahdesta eri Peitsamosta. Pintaraapaisu siksi, ettei kirja edes yritä olla elämäkerta, vaan ennemminkin yllättävän rehellinen kuvaus siitä, miten kirjoittaja Ari Lähdenmäki ja kuvaaja Juha Metso näkevät Peitsamon kuljettuaan hänen mukanaan. Pientä historiikkiakin kirjassa on, sillä siinä käydään läpi myös varhaisvuosia, ja esitellään rokkarin syntymä.

Kaksi Peitsamoa siksi, että kirja on selkeästi dualistinen henkilökuva rokkarista ja teologista. Kirjan rivien välistä voisi lukea, että Peitsamo samaan aikaan tahtoo elää vain näiden persoonien kautta, samalla kuitenkaan tahtomatta olla kumpikaan. Neuroottinen onkin sana, joka toistuu kirjassa usein. Kuten jo kirjan nimi kertoo, on sen rakenne myöskin jaoteltu näiden kahden henkilöitymän mukaan.

Ilahduttavan rehellisen kirjasta tekee se, että Lähdenmäki ei yritä nostaa Peitsamoa jalustalle, vaan kertoo niin kuin asiat tapahtuvat. Käy selväksi että Kari Peitsamo ei ole välttämättä helpoin ihminen, jonka kanssa elää ja työskennellä. Voi jopa sanoa että Peitsamo on toisinaan hieman mulkku. Keltaisen lehdistön paskamyllyssäkin jauhettuja, erinäisiä vaiheita uralla ja ristiriitoja, käydään kirjassa niin sohaisemassa kuin valaisemassakin. Kyse ei kuitenkaan ole niinkään myyntiä lisäävistä paljastuksista, vaan pikemminkin Peitsamon henkilökuvaa avartavista seikoista.

Rokkari ja saarnamies on ehkä ennen kaikkea kahvipöytäkirja, sillä se antaa epätyypillisessä koossaan ja laadukkaammassa painopaperissa enemmän tilaa valokuville hengittää. Valokuvaaja Metso on pitkän linjan kuvaaja, joka on muun muassa toiminut kuvaajana huikean suosion saaneissa Ville Haapasalon kirjoissa. Metson ottama kuvamateriaali on laadukasta. Kuvien sommittelu ja sijoittelu on monin paikoin esimerkillistä. Välillä kuva hämmentää, ja välillä taas avaa tekstiin uusia ulottuvuuksia intertekstuaalisuuden kautta.

Yksi ongelma kuvissakin on; ne jättävät katsojan tekstiäkin kauemmaksi henkilöstä Kari Peitsamon takana. Näemme Peitsamon vain esiintymisasuissaan, joko rokkarina tai teologina. Todellinen henkilö jää edelleen arvoitukseksi. Uskon että tämä on pitkälle tarkoitushakuista itse Peitsamon osalta, tai kuka tietää, ehkä Karin tavaramerkiksi iskostunut ikoninen huivi ei vain yksinkertaisesti enää irtoa hänen päästään.
Luultavasti asia kuitenkin on kuten Peitsamo itse toteaa: hänen päänsä, kuten rokkari ja saarnamieskin, ovat vain heijastuksia hänestä itsestään.

Kari Peitsamo: Rokkari & saarnamies
Ari Lähdenmäki & Juha Metso

Like kustannus
Sivuja: 141


LISÄÄ JUTTUJA:

Sammal suuliekki Valkoinen hetero Miami