Kadonnutta tavaraa etsimässä

Alkoholipitoista sekoilua hynystyyliin

27.10.2016
Teksti:
Fiilis: Rappioitunut

Kotiteollisuus-yhtyeen kitaristilaulajana tunnettu Jouni Hynynen (s. 1970) on kirjoittanut aiemmin muun muassa iltapäivälehden kolumnia sekä muutamia kevytluontoisia kirjajulkaisuja. Silti miehen kutsuminen kirjailijaksi on aina herättänyt monissa hieman ristiriitaisuutta. Nyt Hynynen on kirjoittanut ensimmäisen fiktiivisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä ja sen on julkaissut Like Kustannus.

Tarinassa kolme kaverusta päähenkilönä toimivan Koposen lisäksi lähtevät noin parin viikon ryyppyreissulle, joka vie porukan pitkin poikin Etelä-Suomea. Matkan aikana sattuu ja tapahtuu. Juodaan hirveitä määriä viinaa, harrastetaan seksiä, tapellaan ja ryvetään rappioalkoholistien mielenmaisemissa sekä marinoidaan välillä pukimia oksennuksella. Juopottelu äityy lähes taukoamatta ihan hirveisiin mittasuhteisiin. Tekstistä suuri osa kertoo kuinka kossu menee verenkiertoon ja millainen krapula oli minäkin hetkenä herätessä ties mistä. Tulee mieleen teini-ikäisten poikien keskustelut, mitä teit viikonloppuna. Lukija ei oikein tiedä, pitäisikö itkeä vaiko nauraa.

Kirjan tarina voisi kertoa ihan hyvin Kotiteollisuus-yhtyeen kiertueesta sekä Hynysestä itsestään, mutta se on tehty fiktiiviseen muottiin. Jokainen on lukenut iltapäivälehdistä Hynysen avioliittosotkuista, kesken jääneistä remonteista, kiertuesekoiluista sekä armottomasta juopottelusta. Kaikki tämä on läsnä kirjan sivuilla. Välillä tulee pohtineeksi, kuinka paljon kirjassa on faktaa ja fiktiota. Vastaan tulee paljon todellisten ihmisten sekä bändien nimiä. Juttua on paljon väritetty myös vilkkaan mielikuvituksen tuotteilla. Siitähän hyvät tarinankerronnat lähtevätkin.

Kerronta alkaa hieman väkinäisesti. Alussa on hyvin haastavaa saada otetta juonesta. Lauseet ovat lyhyitä ja tökkiviä. Vähitellen se kuitenkain aukeaa ja kerrontatapa lähtee luontevammin lentoon. Kirjoitustyyli maalailee rappioituneen viinankyllästämän päähenkilön puhetapaa, hieman alatyylisesti käyttäen paljon kirosanoja ja vastakkaista sukupuolta halventavia ilmauksia, sellaista äijien kännihölinää. Toki ukot juttelevat paljon asiaakin ja pohtivat yhteiskunnallisia aiheita. Joka tapauksessa mikään muu tyyli alkoholistin tarinaa kertovaan teokseen ei sopisikaan.

Kaiken kaikkiaan Kadonnutta tavaraa etsimässä on hyvin suomalainen ja niin hynysmäinen kuin odottaa vain voi. Totuuden nimissä aihepiiri on sinänsä aika nopeasti loppuun koluttu. Tarinan pitävät pystyssä kuitenkin aivan loppuun saakka hyvät juonenkäänteet sekä älyvapaat oivallukset. Ei tämä lopulta hassumpi tekele ole, tietynlainen alkoholin suurkuluttaja täytynee kuitenkin olla, jotta kirjan huumori ja kertomus avautuvat.

Kadonnutta tavaraa etsimässä
Jouni Hynynen

Like kustannus
Sivuja: 298


LISÄÄ JUTTUJA:

Grim Fandango Rakkaudella - Anna Puu Turtle Beach Impact 600