Kaapuveikko – Juha Vuorma

27 vuotta sarjakuvaa ja marginaalitaidetta

13.08.2019
Teksti:

Kaapuveikko on metsässä asuva munkinkaapuun pukeutuva panda. Se on kuvataiteilija Juha Vuorman jo peräti 27 vuotta piirtämä sarjakuvahahmo. Nyt Kaapuveikosta on juuri julkaistu uusi piirrosalbumi ja Vuormalla on näyttely meneillään parasta aikaa Pudasjärvellä.

Kerro alkuun Kaapuveikosta ihmiselle, joka ei tiedä millainen hahmo hän on – miten se on syntynyt ja elänyt kaikki nämä vuodet sarjakuvahahmon elämää?

– Kaapuveikko on metsätonttupandakarhu tai munkinkaapuun pukeutunut panda ja se on syntynyt omasta aloitteestaan ja elää julkaisualustoilla jotka ovat olleet pääasiassa pieniä sanomalehtiä.

Viides Kaapuveikko-sarjakuva-albumisi on ilmestynyt jokunen aika sitten. Minkälaista puuhaa on lähiaikoina tähän liittyen ollut?

– Kaapuveikko-albumeja on ilmestynyt kaiken kaikkiaan jo yhdeksän, mutta tämä on viides strippikokoelma. Kesä on huonoin mahdollinen aika julkaista albumi, mutta halusin teoksen elokuuksi sovitun näyttelyn kanssa yhtä aikaa saataville. Albumin stripit on julkaistu Iijokiseutu-lehdessä viime vuosien aikana, aloin koota ja taittaa niitä albumin sivuiksi viime talvena. Kesällä tuli valmis albumi painosta.

Miten Kaapuveikko tunnetaan sarjakuvapiireissä tai ylipäätään ja mistä sen huomaa?

– Riippuu mitä sarjakuvapiireillä tarkoittaa. Suunnilleen oman sukupolveni suomisarjakuvan aktiiviporukat ovat kai hahmosta osin tietoisia, mutta nykytaidesarjakuvan maisteripiireissä sitä ei taatusti tunneta, eri genreä.

– Ylipäätään sarja tunnettaneen lähinnä vain paikkakunnilla joissa sitä julkaistaan tai on joskus julkaistu.

Sinulla alkoi taidenäyttely kotiseudullasi Pudasjärvellä 3. elokuuta. Mitä siellä on näytillä ja millaista odotat tästä näyttelystä?

– Yksi sali Kaapuveikon historiaa, toinen sali maalauksia joista osa on levynkansimaalauksia. Näyttely on Kaapuveikon synnyinseudulla ja sarja siellä tuttu alueen lehdistä hyvin pitkältä ajalta, joten olettaisin että kiinnostusta voi olla jonkin verran paikallisesti.

Valtavirran ulkopuolella

Onko näyttelyitä tulossa tai viritteillä nyt muuallekin tai jos joku haluaa sellaisen järjestää, miten tulee toimia?

– Ei ole tulossa. Lähtökohtaisesti sääntö on että en pidä näyttelyjä – niihin ei ole varaa. Aktiivinen näyttelytoiminta on apurahoin tuettujen taiteilijoiden juttu ja se on minulta suljettu piiri. Sarjakuvataiteen puolella olen selvästi mustalla listalla ja kuvataiteen puolella minut taas sivuutettaisiin kuvittajana, resursseja näyttelyihin ei siten ole. Ne ovat listalla viimeisenä valitessani mihin projekteihin aikani ja omat kolikkoni upotan.

– Pudasjärven näyttely on poikkeus joka vahvistaa säännön, ei tosin ensimmäinen. Se on kutsunäyttely kaupungin kulttuuripalveluilta, en oikein katsonut olevan soveliasta kieltäytyä.

– Kuvio on muutenkin että maalaukseni ovat löytäneet oikean yleisönsä paikallisten näyttelyjen sijaan metallilevyjen kansimaalauksina ympäri maailmaa ja sarjakuvat taas löytävät mahdolliset lukijansa albumeina ja lehdissä. Näyttelyt siten toissijaisia.

Mitä muille projekteillesi kuuluu?

– Olisiko marjanpoiminta lähinnä nyt projektina…

 

Näyttely

Juha Vuorma – Kaapuveikko 27v

Sarjakuvaoriginaaleja, piirroksia ja maalauksia

3.–31. elokuuta 2019

Taidehuone Pohjantähti, Pudasjärvi

Teollisuustie 1, puh: 040 826 6586

Avoinna ma–ke klo 13.00–20.00 & la–su klo 13.00–17.00
LISÄÄ JUTTUJA:

Ordog Helsinki Pride