Joululahjaideoita ja kotimaisen muotoilun tähtiä Designtorilla

16.12.2015
Teksti:
Kuvat:
P

DesignOnTampere ry järjesti joulun alla vuoden kolmannen ja kaiken kaikkiaan kahdennenkymmenennen kerran Designtorin tamperelaisen designista kiinnostuneen yleisön iloksi. Ja yleisöähän tapahtumassa riitti, sillä tapahtumapaikkana ollut Tullikamari suorastaan kuhisi. 

Design valloitti Tampereen Tullikamarin 12.–13. joulukuuta, kun Designtori järjestettiin 20. kerran. Järjestävä yhdistys DesignOnTampere on perinyt tehtävän Super Mukava -osuuskunnalta.

– DesignOnTampere perustettiin virallisesti vuonna 2010, kun todettiin että tapahtumien järjestäminen ja julkaisutoiminta on järkevämpää yhdistyksen kautta. Tällä hetkellä yhdistyksessä on mukana 17 eri alan suunnittelijaa, kertoo yhdistyksen edustaja Merja Häikiö.

Ensimmäinen Designtori järjestettiin syksyllä 2008 Ojakadun ranskalaiskorttelissa, mistä se on sittemmin muuttanut suurempiin tiloihin.

– Designtoreja on järjestetty heti aloittamisesta alkaen vuosittain ja nykyään niitä järjestetään kolme kertaa vuodessa — keväällä, syksyllä ja joulun alla. Joulun Designtori järjestetään kaksipäiväisenä ja muut Designtorit ovat yksipäiväisiä tapahtumia.

Design Suomessa tänään

Tampere, Designtori, DesignOnTampere

Kotimainen design veti Tampereen Tullikamarin täyteen yleisöä. Kuva: Nina Hurme

Häikiön mukaan suomalaisen designin tila on selvässä nosteessa kuluttajien silmissä.

– Viime vuosien aikana kotimainen suunnittelu ja valmistus on saanut enenemissä määrin huomiota ja kuluttajat ovat valmiita myös panostamaan asiaan. Joten meillä on hyvät edellytykset pitää suomalainen muotoilu pinnalla.

Tekijöitä on Suomessa runsaasti. Ja osaamista on monelta designin osa-alueelta. Tamperelainenkin muotoilukenttä on Häikiön mukaan elävä ja voimissaan.

– Suomessa on paljon pieniä suunnittelijapainoisia merkkejä ja tarjontaa on paljon vaate- , asuste-, sisustus- ja kalustealalta. Tamperelaistakin muotoilua on monipuolisesti tarjolla, vaikka tilanne on pienyrittäjille haastava samalla tavalla kuin kivijalkaliikkeiden yrittäjille.

Suomalainen design tuottaa kotimaahan töitä, joten Häikiö kaipaisi myös päättäjien taholta vahvempaa tukea, jotta ala kehittyisi entisestään.

– Tarvittaisiin vielä enemmän tekoja sanojen sijaan muun muassa valtion taholta muotoilualan tukemiseen.

Designtorilla on näytteilleasettajina suunnittelijoita ja muotoiluyrittäjiä ympäri Suomen. Paikalliset muotoilualan yrittäjät ovat luonnollisesti näkyvästi esillä. Erityisesti nuorille designyrittäjille Designtori on oiva tilaisuus tuoda töitään esille.

– Tänä vuonna joulun Designtorilla on yhteensä 76 muotoilualan yritystä, joten suomalainen muotoilu on kattavasti edustettuna. Osallistujista reilu kolmasosa tulee Pirkanmaalta, joten paikallinen edustus on tapahtumassa myös erittäin vahva.

Designtorin helmiä

Yleisö oli tapahtumasta ilmeisen kiinnostunut, sillä molempina päivinä talo oli täynnä. Nousu kävi tutustumassa tapahtuman näytteilleasettajiin DesignOnTampereen suositusten perusteella.

Nouki, Designtori, Tampere, DesignOnTampere

Nouki valmistaa värikkäitä ja persoonallisia naisten vaatteita ja asusteita. Kuva: Mira Vanttaja

NOUKI on tuore tamperelainen naisten muotiin keskittyvä merkki. Heidän ensimmäinen mallistonsa “Why so serious?”, julkaistiin syksyllä 2015. NOUKI keskittyy laadukkaisiin, mutta silti mukaviin vaatteisiin ja asusteisiin, joilla on mahdollista luoda monenlaisia ulkoasuja. Ideoita tuleviin asusteisiin etsitään jatkuvasti asiakaspalautteista, sillä yrityksen tavoitteena on valmistaa tuotteita kysynnän mukaisesti.

Alina Piu on neuletuotteisiin keskittynyt tuotemerkki, joka on perustettu vuonna 2013. Tuotteet valmistetaan englantilaisesta lampaanvillasta alusta loppuun asti Suomessa, ja niiden kantavana ajatuksena on monikäyttöisyys ja pitkäikäisyys. Tuotteet sopivat kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta.

KASPERI tuottaa uniikkina käsityönä laadukkaita nahkalaukkuja, jotka on suunniteltu käytännöllisyys ja mukavuus edellä. Tuotteet valmistetaan parhaista skandinaavisista raaka-aineista, jotka testataan ennen käyttöönottoa.

Kraa Kraa Eyewear valmistaa puisia silmä- ja aurinkolasinkehyksiä, jotka ovat sekoitus ennakkoluulotonta suunnittelua, modernia käsityöläisyyttä sekä tinkimätöntä laatua. Kraa Kraan näkemys hyvästä kehyksestä heijastuu omaan mallistoon. Tarpeen vaatiessa kehyksiä valmistetaan asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Kaikki kehykset valmistetaan käsityönä Suomessa.

Papu on lastenvaatteisiin erikoistunut tuotemerkki. Kuva: Mira Vanttaja

Papu on lastenvaatteisiin erikoistunut tuotemerkki. Kuva: Mira Vanttaja

Papu on erityisesti lastenvaatteisiin keskittynyt yritys, joka syntyi alkujaan vaatesuunnittelijan ja taiteilijan yhteistyönä. Kaikki sai alkunsa vuonna 2012 mallistosta Papu ja Nappisade, joka toteutettiin myös satukirjana, jonka päähenkilö —  nappeja rakastava lintu — Papu antoi nimensä myös vaatemallistolle. Syksyn 2015 mallistossa Papu seikkailee mökkipoluilla keräilemässä kaikenlaisia aarteita.

Teemu Järven luontoaiheisiin keskittynyt taide tuo esiin suomalaiseen villielämään syvästi liittyvät vivahteikkaat piirteet. Järvi työskentelee hyvin perinteisillä tavoilla, kuten ruokokynällä, mikä saa aikaan tuotteita, joilla on mahdollista rakentaa silta nykyaikaisesta arjesta muinaiseen luontoon.
LISÄÄ JUTTUJA:

Tampere Metal Meeting Conan The Barbarian