Joni Ekman – Singlet 2016

Enemmän on enemmän

20.03.2018
Teksti:

Käsissäni on 14 kappaleen täyspitkä albumi, joka käsittää Joni Ekman -nimisen hahmon pelkästään vuonna 2016 julkaistut singlet – eikä esimerkiksi samana vuonna julkaistua albumia tai paria EP:tä. Tai vaikkapa Lähtevien kaukojunien ja Juice Normaalin tuotantoa.

Melkoisen tuottelias kaveri siis. Mistä näitä löytyy? Tietysti määrä korvaa laadun -estetiikan isän, Kari Peitsamon kotiseuduilta Tampereelta. Kun levytystahti on näin päätähuimaava, tulee biisien yleinen laadukkuus yllätyksenä. Tyylilliset juuret asettuvat ”oikean musiikin” kulta-aikaan, kirskuvien kitaroiden 1970-luvulle, mutta nykyartisteista selkein vertailukohta lienee muun muassa Jukka ja Jytämimmeistä tuttu Jukka Nousiainen.

Suunnaton määrä julkaistua tuotantoa johtaa auttamattomasti siihen, että osasta biisejä tulee enemmän tai vähemmän selkeitä pastisseja. Toisaalta, onko sillä niin väliä, jos ne on näin nokkelasti tehtyjä. Rock ’n’ rollin T.Rex-yhtäläisyydet tuskin jäävät keltään huomaamatta ja Jään sua kaipaamaan lähtee lähes nuotilleen Leevi & The Leavingsin Mäyrä-klassikkona. Pienellä tuotannolla tästä saisi hitin Radio Suomeen. Mutta Ekman siirtyy jo eteenpäin toisiin tunnelmiin, muun muassa kantriin ja Tyttö kaukaisen maan -biisin kaltaiseen Problems-henkiseen punk-reggaehen. Levyn loppupuolelta löytyy vielä allekirjoittaineen ensikohtaaminen herra Ekmanin soolotuotantoon, omassa lajissaan täydellinen kotikutoinen rockbiisi Pois puhelinlijoilta.

Kokoelmalevyn arvointi albumikokonaisuutena ei ole mitenkään järkevää, mutta jotain hämmentävää yhtenäisyyttä tästä tyylisekamelskasta kuitenkin löytyy. Ovatko ne sanat, sävelet vai Rubberduck Jones-kitarat? Aivan sama, vanhakantaisen rock ’n’ rollin kuolemaa julistavat voivat lopettaa valituksen ja etsiä herra Ekmanin tuotannosta ainakin jotain itseään miellyttävää. Erityispisteet levymoguli Jaakko Salon käsinkirjoittamasta saatekirjeestä.

Singlet 2016
Joni Ekman

Fuck Records / Pop Antik Kustannus


LISÄÄ JUTTUJA:

Bättre Folk Wrestling