Jenni Vartiainen lavalla

Lumoojatar Monologi-kiertueella

04.10.2018
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Jenni Vartiainen säteili ja kimalsi Oulun Areenalla 28. syyskuuta. Suomen poptaivaan kiistämätön kuningatar valloitti täyden salin kuulijoita ja tunnelma kohosi hetki hetkeltä. Jennin uusi albumi Monologi julkaistiin kuukauden alussa. Oulu sai kunnian olla Monologi-kiertueen ensimmäinen esiintymispaikka.

Koska kyse on ihan eturivin kirkkaimmasta helmestä, uusi levy otettiin kritiikin hampaisiin terävästi. Toisaalta tämä on oikeus, mutta ei aina kohtuus. Jenni Vartiainen on ilmiö ja tarkasti mietitty ja tuotettu kaikessa aitoudessaankin.

Ennen keikkaa kyselen yleisön seassa tunnelmia. Useimmat kertovat, että liput on ostettu jo hyvissä ajoin kesällä. Uusi Monologi-levy saa vilpitöntä ylistystä.

Kyynisenä toimittajana en kaikkea Jurekin jäkäjäkä-meininkiä vielä osta. Voittaako Jenni kuulijan uusien biisien taakse elävänä ja lähellä? Valot lavalla sammuvat kymmenen aikaan perjantai-iltana.

Jenni Vartiainen täytti Areenan salin miltei ääriä myöten.

Jenni Vartiainen täytti Areenan salin miltei ääriä myöten.

Jenni Vartiaisen lumovoima valaisee Areenan

Jossakinhan on harjoiteltava, saattoi sanoa joku seksipistooli, kun kysyttiin miksi aloittaa kiertue Oulusta. Jenni Vartiainen ei tullut harjoittelemaan. Ote oli alusta lähtien ammattitaitoinen, innostunut ja iloinen.

Jenni aloittaa setin kiertueen- ja levyn nimibiisillä Monologi. Areena soi komeasti ja tutut valtavat sovitukset täyttävät tilan. Valotulitus taustalla on vaikuttava. Jenni Vartiainen tanssahtelee ja loistaa lavalla kimaltelevan välkkyvässä asussa. Heti Monologin perään kuullaan uutukaiselta hitit Voulez-vous ja Turvasana.

Keikan käsikirjoitus alkaa hahmottua. Tämä konsertti on uuden albumin ympärille rakennettu sävelmatka Jenni Vartiaisen sielunmaisemaan. Väliin kuullaan toki mausteena muutama vanhempi hitti, ja tietenkin Vain elämää! -cover.

Musiikkibisnes toimii nykyisin niin, että noin puolet juuri julkaistun levyn biiseistä on soinut jo valtavasti radiossa. Suuri osa nyt kuulluista biiseistä on kaikille tuttuja hittejä, vaikka kyse ei olekaan festarikesän hittikimarasta.

Maaria ja Lauri ovat rakastuneita.

Maaria ja Lauri ovat rakastuneita.

Jenni on silminnähden innostunut. Hän kertoo useaan kertaan haltioituneelle yleisölle, miten hienoa on päästä esittämään uutta materiaalia . Uudet biisit toimivat hienosti elävänä esitettyinä. Vanhat helmet, kuten Minä ja hän sekä Missä muruseni on kuljettavat syvemmälle tunnelmaan.

Tällä matkalla on helppo olla, siitä huolimatta, että Monologi on sanoiltaan aika toivotonta parisuhdepuhetta. Toivo on ehkä löydettävissä kauniista melodioista… Mutta eipä jäädä roikkumaan menetetyn tai kuolleen rakkauden orsille.

Porataan reikä hirsipuuhun ja vedetään Apulannan runttausbiisi Mato! Keikan puolivälin piristysruiske on kuin mies paikallaan. Mato ei petä ja Matoon ei kyllästy!

Jutta ja Jenna kuuntelivat ja keinuivat idolinsa tahtiin ulko-ovella. Tällä kertaa keikka oli harmittavasti vain täysi-ikäisille.

Jutta ja Jenna kuuntelivat ja keinuivat idolinsa tahtiin ulko-ovella. Tällä kertaa keikka oli harmittavasti vain täysi-ikäisille.

Konsertin jälkipuoliskon kohokohta on Monologi-levyn paras biisi, Made in Heaven. Joku on varmasti toista mieltä, sillä hölmö hitti Nettiin, sai ensimmäistä kertaa ihan taaimmaisenkin rivin kädet ilmaan. Areenallinen ihmisiä oli  nyt Jenni Vartiaisen kanssa samaan tahtiin hengittävä elävä olento –  ja Jenni oli Ihmisten edessä.

Ihmisten edessä.

Ihmisten edessä.

Encore, tuo jokaisen keikan hämmentävä rituaali ei ollut tietenkään suuri yllätys. Ilman sitä jotakin jää puuttumaan. Samoin olisi ollut ilman Jenni Vartiaisen koskettavaa Cheek-tulkintaa, Keinu.

Oli aika nostaa Malja loistavalle poptaivaan tähdelle ja Areenan yleisölle.

Se malja vain sua oottaa
puolilleen jos jää
tahdotko lisää

Lasi täyteen
Se malja vain sua oottaa
LISÄÄ JUTTUJA:

Puhelinseksi