Jalometalli-ennakko osa 2 – Bändit äänessä

05.07.2016
Teksti:

Pohjois-Suomen raskain festivaali – Oulun Jalometalli, täräytetään käyntiin tulevana perjantaina.

Oulun Kuusisaareen viime vuonna paluun tehnyt festivaali marssittaa esiin kaikkiaan 34 metallibändiä. Aiempina vuosina tapahtuman esiintyjät ovat tulleet ympäri maailmaa useista maista. Nyt metallikansan kokoontumisajojen esiintyjät saapuvat pääosin pohjoismaista, yhdysvaltalaista pääesiintyjää Anthraxia sekä saksalaista vanhaa thrash metal -nimeä Exumeria lukuun ottamatta.

Jalometalli täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Festivaali aloitti aikojen alussa Kuusisaaren paviljongista, jota ei ensi vuoden tapahtumassa enää ole. Ensimmäisessä Jalometallissa esiintyivät muun muassa alueelle nyt palaava Thyrane sekä Funeris Nocturnum, jonka vokalistina äänijänteitä piiskasi myös tänä vuonna tapahtumassa esiintyvän Swallow the Sunin laulaja Mikko Kotamäki. Ympyrä siis sulkeutuu monellakin tapaa.

Kyselimme tänä vuonna tapahtumassa soittavilta bändeiltä Jalometallin herättämiä tunteita niin aiempien tapahtumien kuin tulevan festivaalin tiimoilta. Juttusessioon ottivat osaa Thyranen basisti Daemon, Burning Pointin kitaristi Pete Ahonen, niin ikään kitaristi Kimmortal yhtyeestä Torture Pulse, vokalisti Aleksi Martikainen Ordog-bändistä, Serotonin Syndromen rumpali Rauli Juopperi sekä vokaloiva kitaristi Petri Saarela yhtyeestään Boar.

Jalometallilla on ollut toisinaan tapana buukata jo lopettaneita bändejä. Näitä on nähty vuosien saatossa muutamia. Ensi viikonloppuna lauteille nousevat ainakin kuopiolainen, suomalaisen thrash metalin alkunimi Warmath, sekä Kemin black metal -suuruus Thyrane. Kaikkia kiinnostaa varmasti tietää, mitä bändille kuuluu nyt?

– Kymmenen vuoden tauon jälkeen treenaaminen on kyllä maistunut. Tehdään keikka alta pois ja katellaan mitä loppukesä tuo tullessaan, Daemon vastaa salaperäisesti.

Oululainen melodista heavy metallia työstävä Burning Point julkaisi edellisen albuminsa vuosi takaperin ja ilmoitti samalla kiinnittäneensä Battle Beastissä aiemmin laulaneen Nitte Valon keulilleen. Vaikka Burning Point ei ole lähiaikoina kotikaupungissaan hirmuisesti soitellut, on se silti ollut aktiivisena.

– Hyvää kuuluu. Uuden levyn miksaus on käsillä ja kovasti odotellaan sen julkaisua. Juuri käytiin Tuska-festareiden jatkobileissä soittamassa. Oli huikea meno, sanoo Ahonen.

Telttalavan ja koko festivaalin korkkaavalla death metal -bändi Torture Pulsella on tarkoituksenaan koostaa musiikkivideo yleisön keikalta kuvaamasta materiaalista. Puhelinten tai kameroiden kautta keikan seurailu on tällä kertaa täysin suotavaa, jopa suositeltavaa. Kuvamateriaalia voi lähettää yhtyeelle pari viikkoa Jalometallin jälkeenkin. Myös Torture Pulse on viihtynyt lähiaikoina uusien biisien parissa.

– Kovasti on miksailtu ja masteroitu tulevaa EP-levyä. Sehän oli tarkoitus julkaista Jalossa, mutta nyt kävi näin. Sen lisäksi on tehty demoja kolmoslevyä varten. Kasassa alkaa olla aika kova nippu ralleja. Jos tuota loppuvuodesta päästäisiin taas studioon, Kimmortal sanoo.

Myös doom metal -ryhmä Ordogin leirissä odotellaan kovasti seuraavan levyn julkaisua.

– Tällä hetkellä odotellaan marraskuussa julkaistavan viidennen levymme The Grand Wall julkaisua. Henkisesti olemme valmistautuneet julkaisun lisäksi myös tähän tulevaan Jalometallin keikkaan ja potentiaalisesti muihin tuleviin esiintymisiin, Martikainen toteaa.

Yhtä pitkällä uuden materiaalin kanssa eivät ole alternative post metallibändi Serotonin Syndrome sekä lyhyehköllä varoitusajalla peruuntunutta Dark Buddha Risingia paikkaamaan hälytetty paikallinen noisea ja psykedeelistä doomia esittävä Boar. Perässä tullaan kuitenkin.

– Bändi on saanut kirjoitusmoodin päälle ja uusia kappaleita alkaa olla kohta levyllisen verran. Musiikki on ottanut askeleen kohti mutaisempia vesiä.

Tuumaa Rauli Juopperi ja antaa puheenvuoron Petri Saarelalle, joka kertoo Boar-yhtyeellä olevan monta rautaa tulessa.

– Soitamme muutamat festivaalikeikat, jonka jälkeen on ollut puhetta uuden levyn tekemisestä ja tauosta keikkailun suhteen. Materiaali olisi suunnilleen kasassa, mutta vielä mietitään, minkälaisella konseptilla lähdetään sitä tekemään, minkä kautta julkaistaan ja minkälaista soundia ylipäätänsä lähdetään hakemaan.

Sabaton vs. Anthrax vai kumpikin vs. ei kumpikaan?

Puhutaanpa sitten tämän kesän Jalometallista, sehän tämän jutun aihe oli. Pääesiintyjät ovat tänä vuonna yhdysvaltalainen thrash metalin suurnimi Anthrax sekä ruotsalainen Sabaton, joka esittää taisteluhenkistä heavy metallia. Tässä vaiheessa kommentit ovat puolesta ja vastaan, kuten asiaan kuuluu kun musiikillisista mielipiteistä kiistellään.

– Hyviä keikkoja tulossa molemmilta, tosin Sabaton jää näkemättä, koska ollaan lavalla samaan aikaan.

Toden totta, Thyranen slotti sattuu samaan aikaan Sabatonin kanssa. Päällekkäisyyksiähän sattuu joka festareilla. Sellaista on elämä. Myös Burning Pointin Pete Ahonen pitää Sabatonista.

– Sabaton noista on oma suosikki, mutta kyllä Anthrax toimii myös, hienoja kiinnityksiä molemmat.

Kimmortal on tämän kysymyksen kohdalla selvä vastarannankiiski.

– Täytyy myöntää, ettei tämän vuoden pääesiintyjät oikein osu itselle. Anthrax ois kiinnostanut vuonna 1987 aivan helvetisti, mutta äitihän ei tietenkään päästänyt lähtemään. Pikkuhiljaa alan pääsemään tästä yli.

– Sabatonista ei varmaan kannattaisi sanoa mitään, mutta kun kerran kysyit, niin kiinnostaa niin ku kasa paskaa. Tai ehkä se paska kiinnostaa vähän enemmän.

Ordog-yhtyeen Aleksi Martikaisen mielipide sen sijaan on ensin mainitusta yhtyeestä melko samankaltainen kuin tämän jutun allekirjoittaneella, vaikkakin itselläni bändin tykkäily alkoi jo paljon aikaisemmin.

– Anthrax on ollut musiikillinen vaikuttaja elämässäni jo lapsuudesta asti, ensimmäinen ostamani levy oli Stomp 442, se teki vaikutuksen. Kyseisellä bändillä on siis suuri merkitys elämässäni ja nyt on myös oiva tilaisuus nähdä bändi myös livenä.

– Sabatoniin en ole henkilökohtaisesti uppoutunut paljon ollenkaan, mutta käsittääkseni hyvää musiikkia tahollaan.

Molemmat yhtyeet ovat esiintyneet Suomessa lukuisia kertoja ja niinpä niiden näkeminen on ollut kohtuullisen helppoa, mikäli on halunnut.

– Molemmat artisteista on nähty aikaisemmin. Anthrax ei ole koskaan herättänyt mitään tunteita, ainakaan positiivisia. Sabatonin livemeiningit on loistavia, Juopperi sanoo.

Thyrane esiintyy samaan aikaan Sabatonin kanssa, niin ei mene sen helpommin Boar-orkesterilla, sillä heidän slotti sattuu päällekkäin Anthraxin kanssa. Tämä harmittaa Saarelaa.

– Anthrax on nyt tietenkin klassikko ja hieman harmittaa, että soitamme samaan aikaan tänä vuonna. Sabaton ei ole meikäläisen juttu, mutta varmaan kova omassa genressään.

Festivaalimuistoja

Mikä on paras muistosi Jalometallista? Mennään taas järjestyksessä, Daemon aloittaa.

– Muistaakseni soitettiin ensimmäisessä Jalometallissa. Keikan aikana puhallettiin tulta, totta kai yleisö oli hommasta ihan ”liekeissä”.

Pete Ahonen, Burning Point?

– Ei varmaan mitään yksittäistä muistoa ole, mutta tietenkin omien bändiemme keikat ovat aina loistomuistoja. Jalometallissa on aina huippukohtelu ja hommat pelaavat.

Ahonen vaikuttaa Burning Pointin lisäksi siis bändeissä Ghost Machinery sekä Stargazery, joka esiintyi viime vuoden kekkereissä.

Torture Pulsen Kimmortalilla on jäänyt hienot muistot paikalla esiintyneestä bändistä.

– Jos pysytään ihan musiikin puolella ja unohdetaan oheistoiminta, niin päädyn valitsemaan Nifelheimin keikan Jalometallissa vuonna 2009. Pelonsekaisin tuntein odottelin miten bändi toimisi kirkkaassa päivänvalossa. No sehän nimittäin toimi! Juicetukat, 666 kiloa niittejä ja ihan helvetin kova asenne. Keikan jälkeen pääsin vielä yhteiskuvaan veljesten kanssa. Perfectomundo!

Martikainen on ollut Jalometallissa töissä, ja tämä on jäänyt positiivisesti mieleen.

– Parhaiten mieleeni on jäänyt, kun työskentelin Jalometallissa vuonna 2010 järjestyksenvalvontatehtävissä. Tuli tutustuttua uusiin ihmisiin ja eri bändien jäseniin tunnelmallisessa ilmapiirissä.

Joskus mieleen voi jäädä muutakin, kuten Rauli Juopperilla.

– Paras muisto on ehdottomasti se, kun kaveri totesi The Devils Bloodin keikan viimeisen kappaleen jälkeen ”minun kesä oli tässä, mie lähen vittuun!”

Taikka sitten kun niin sanotusti rapatessa roiskuu.

– Luultavasti yksi ”laastari kiveksissä” -episodi tai kummankin kenkien menetys Lost Societyn pitissä noin niin kuin meiningin puolesta, mutta keikoista nyt ainakin High on Firen tykittelyt, sekä 2009 vuoden Electric Wizardin Nuclear warheads ready to strike! Fiilistelee Petri Saarela.

Tämän vuoden Jalometalli-show

Otetaan loppuun vielä jokaiselta kommentit, millainen show bändeiltä on tulossa ensi viikonloppuna?

– Soitetaan tiukka setti bändin uran kattavia kappaleita, Daemon tiivistää tulevan setin.

– Kyllä me mennään aina ”potut kellariin” -meiningillä eli kovaa ja korkealta melodista heavy metallia, Ahonen lupaa.

– Mitään varsinaista show´ta ei ole luvassa. Jotain pientä ekstraa oli suunnitteilla, mutta sekin kaatui aikatauluihin. Aikaisesta soittoajasta huolimatta keikka vedetään niin kuin aina, eli sata lasissa. Saattaa olla hyvinkin mahdollista että Jalon veto tulee olemaan soundillisesti meidän brutaalein keikka tähän mennessä. Livesoundia on nimittäin muokattu lähemmäs levysoundia. Tule, koe ja pasko housuusi! Kimmortal vakuuttaa.

– Jokainen keikka on ainutlaatuinen ja yksilöllinen. Meillä on aina pyrkimys tarjota kuuntelijoille ja itsellemme miellyttävä kokemus, kuitenkin rennolla otteella. Samalla tarkoitus on herätellä kuuntelijoiden synkempiä sävyjä ja tunteita. Biisejä uudelta levyltä on otettu settiin nyt enemmän mukaan, tuoreempaa tavaraa on siis kuultavissa, Martikainen kertoo.

– Show tulee olemaan kova, järjettömän kova. Siinä muut bändit kalpenee rinnalla, Juopperi uhoaa.

– Setin puolesta kunnon doom-surinalla ajateltiin mennä ja jätettiin kaikki nössöbiisit pois! Meillä on myös omat visuaalit tulossa ja niissä on kyllä kunnon psykedeliaa, okkultismia ja perversionismia! Saarela päättää.

Jalometalli-festivaali juhlitaan Oulun Kuusisaaressa 8.–9. heinäkuuta.
LISÄÄ JUTTUJA:

BLASTFIGHTER LOGITECH G603 LIGHTSPEED Nosturi, Soundgeist