Into the Forest

Pelko maailmanlopusta näköpiirissä

19.10.2016
Teksti:
FIILIS: PERSOONATON

Into the Forest on draama-scifi akselille kategorioitu Jean Heglandin ja Patricia Rozeman käsikirjoittama elokuva. Elokuva perustuu Heglandin vuonna 1996 julkaisemaan, samannimiseen romaaniin. Toinen käsikirjoittajista, Patricia Rozeman on myös ohjannut elokuvan, ja pääosia tähdittävät Callum Keith Rennie sekä Ellen Page.

Elokuva sijoittuu lähitulevaisuuteen, kun massiivinen sähkökatkos pimentää koko Pohjois-Amerikan. Jo ennestään erakoituneet sisarukset Eva ja Nell asuvat kaukana kaikesta, keskellä metsää. Sähköjen katkettua he tajuavat, miten yksin todellisuudessa ovatkaan, kun kaikki mukavuudetkin poistetaan elämästä. Sairauksien ja nääntymisen lisäksi sisaruksia vaivaavat häiriköt, ja pelko maailmanlopusta häilyy näköpiirissä.

Elokuvalla on huikeat mahdollisuudet onnistumiseen, mutta se kompuroi huonoon dialogiin, näyttelijöiden vaihtelevaan ali- ja ylitulkintaan sekä epäuskottavuuteen heti alkumetreillä. Elokuvassa on liikaa teemoja, ja lopputuloksena on sekalainen kyhäelmä, josta on vaikea saada otetta. Juoni itsessään on mielenkiintoinen, ja toisella tavalla esilletuotuna se olisi kiinnostavaa katsottavaa. Elokuva jättää auki useita kysymyksiä ja sinne on ripoteltu epärelevantteja kohtauksia – kuka ajattelee tanssia, jos kaikki energia tulisi käyttää ruoan hankkimiseen?

En myöskään ymmärtänyt, miksi elokuva on sijoitettu tulevaisuuteen, se ei tarjoa elokuvalle mitään lisäarvoa ja saa sen jostain syystä vaikuttamaan vieläkin epäaidommalta. Näyttelijöiden suoriutuminen on laimeaa ja epäuskottavaa, lukuunottamatta paria piikkiä jossa mennään vahvasti ylinäyttelemisen puolelle. Yhteenvetona jää olo, että kasaan on yritetty saada mahdollisimman halvalla ja mahdollisimman nopeasti elokuva, joka ratsastaa hyvällä teemalla.

Ison kiitoksen annan kuitenkin elokuvan musiikin säveltäneelle Max Richterille. Richter on tehnyt ilmiömäistä työtä, ja ne harvat kohtauksen joiden aikana tässä elokuvassa katsoja pystyy eläytymään, ovat pitkälti musiikin ansiota.

 

Into the ForestLISÄÄ JUTTUJA:

Remu