Insomniumin & Swallow the Sunin kiertue huipentui Ouluun

26.10.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Pohjoisen valkeassa kaupungissa koettiin lauantaina 22. lokakuuta kotimaisen melodisen death metalin iloiset iltamat, kun Insomnium -bändin Winter’s Gate -kiertue sai Suomen turneen osalta päätöksensä Areena Oulussa. Kun Insomniumin kiertueremmiin kuuluivat sellaiset nimet kuin Swallow the Sun, kotomaamme doomin sekä deathin taiturit, höystettynä Pressure Pointsin proge-possella ja Oulun omilla pojilla; Mors Subitan kuolorykmentillä, ei lauantai-iltaansa voisi enää paremmissa merkeissä viettää.

Lue myös Areena Oulussa tehty Insomnium-haastattelu!

Areena Oulun ukset avattiin jo niinkin aikaisin kuin klo 18.00, ja allekirjoittanut kiirehti paikalle hieman ennen Pressure Pointsin keikan alkua klo 18.45, suoraan Swallow the Sunin Mikko Kotamäen haastatteluun. Tämän vuoksi Pressure Points jäi valitettavasti tällä kertaa näkemättä ja kokematta, lukuun ottamatta setin viimeistä kappaletta. Hyvin tuntui homma kulkevan, ja bändin toinen albumi False Lights kannattaakin ottaa kuunteluun, mikäli progehtava mutta mukavan melodinen raskaampi rock vähänkin kiinnostaa. Tässä vaiheessa iltaa oli yleisöä vielä paikalla varsin vähän, mutta ihan tyhjälle salille illan avanneen Pressure Pointsin ei tarvinnut soitella. Merkille pantavaa olikin, että aivan lavan tuntumassa oli joukko bändin ilmeisiä diggareita, eikä vain kädet taskussa seisoskelijoita.

Mors Subita
Mors Subita

 

Nousun kuvaajan kanssa odottelimme seuraavaksi lavalle nousevaa Mors Subitaa, ja muistelimme bändin todella kovaa vetoa kuluneen kesän Jalometallissa Oulussa. Vaikka Areena Oulun salissa vielä väljää olikin, niin Mors Subitan aloitellessa settiään väkeä vain pompsahti jostain yhtäkkiä paikalle, ja tunnelma oli kohdillaan. Mors Subitan laulaja Eemeli Bodde otti heti lavalle hypähdettyään koko jengin haltuunsa, ja pian olikin kaikilla nyrkit pystyssä, ja tukanpyöritys eturivissä tosiasia. Mors Subita riipi kuolometallin kalmankäryistä sanomaa sellaisella otteella että oksat pois. Bändi oli – kuten aiemminkin – todella tiukka ja yleisö taas oli vähintäänkin pähkinöinä. Aivan loistava meininki!

Seuraavaksi olisikin jo vuorossa Swallow the Sun. Moni vaikutti odottavan kyseisen orkesterin keikkaa vähintään yhtä paljon kuin pääesiintyjää. Swallow the Sun -bändipaitoja näkyi yleisössä lähes yhtä paljon kuin Insomniumin virallisia pukineita. Ja mikäpäs siinä, molemmat kun edustavat omassa kastissaan aivan ehdotonta kärkeä, mitä tulee kotimaiseen melodiseen death metaliin ja doomiin. Nyt alkoi jo jonojakin muodostua pitkän baaritiskin ääreen.

Swallow the Sun
Swallow the Sun

 

Vain pari minuuttia ennen Swallow the Sunin lauteille nousua puhelin soi, ja kutsu käy Niilo Seväsen sovittuun haastatteluun bäkkärialueelle. Lyhyt haastattelusessio oli Insomniumin laulajabasistin kanssa oikein mukava ja antoisa, ja sen jälkeen ehti vielä nauttia tovin aikaa Swallow the Sunin keikastakin, jonka anti oli erinomainen sekin. Bändin tunnelmalliset, kauniit kappaleet saivat oivaa lisämaustetta muutamista nopeammista ja raskaammista biiseistä. Swallow the Sunin vahvuus onkin juuri tunnelmien luominen ja kappaleista välittyvät voimakkaat tunteet. Raskaskin voi olla hauraan kaunista.

Insomnium oli vihdoin vuorossa klo 23.15. Areena Oulun salissa oli mukavasti väkeä ja odotuksen tunnelmaa. Bändi pelmahtaa lavalle, ja saman tien homma lähtee käyntiin Winter’s Gate -albumin ainoalla kappaleella, näyttävien liekki- ja savutehosteiden kera. Nyt lavan lähistölle oli jo vaikeampi päästä sillä tupa oli – jos nyt ei täynnä – niin väkeä oli mukavasti paikalla.

Insomnium
Insomnium

Keikasta jäi päällimmäisenä mieleen se, kuinka hyvin materiaali toimikaan livenä, niin uuden Winter’s Gate -levyn kuin vanhempienkin albumien kappaleet. Bändin soitossa ei ollut moitteen sijaa, ja olihan harjoitusta kertynytkin jo Suomen kiertueen viidellä aikaisemmalla keikalla. Eihän siinä voinut muuta tehdä kuin nauttia ja antaa musiikin viedä mennessään. Puolentoista tunnin setti oli mannaa alusta loppuun saakka, ja encorena kuultiin biisit While We Sleep sekä Weighed Down With Sorrow. Sanoisin että täydellinen setti. Kiitos Insomnium, ja palataan toivottavasti tulevana kesänä asiaan!

Lopuksi vielä Areena Oululle on lausuttava kiitokset salin takaosan lisäpöydistä ja erityisesti tuoleista, joista oli iloa toimittajan jaloille pitkän keikkaillan aikana!

insomnium-10
mors-subita-3

 

sts-2
sts-6

Settilista:

  1. Winter’s Gate
  2. The Gale
  3. Mortal Share
  4. Drawn to Black
  5. Where the Last Wave Broke (feat. Kari Olli/Pressure Points)
  6. The Killjoy
  7. Ephemeral
  8. The Promethean Song
  9. While We Sleep (Encore)
  10. Weighed Down With Sorrow (Encore)LISÄÄ JUTTUJA:

David Bowie - Blackstar Hautajaisyö – Matkalla Kohti Hautaa