Ijahis Idja 2019

Suomen ainoa saamelaismusiikin festari valaisi yöttömässä yössä jo 16. kertaa

26.08.2019

Viime vuoden Ijahis Idja oli sen verran valloittava tapahtuma Inarissa, että paikalle pitää päästää uudestaan. Mökin sijasta tällä kertaa majapaikkana saa toimia retkeilyauto, jolla on jo viikko kierretty Norjaa. Yllättäen perjantaina 16. elokuuta paikan päällä selviää, että Inarin tuttu leirinäalue ei tarjoakaan enää kuin mökkejä vuokralle, joten päädymme lähimmälle seuraavalle leirintäalueelle. Matkaa Inarin saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen kertyy reilut kolme kilometriä, joten tiedossa on pitkiä päiviä itse alueella. Patikoinnin jälkeen saavumme alueelle toista kertaa hieman viisaampina. Tällä kertaa matkakumppani on opiskellut pohjoissaamea ja tapahtumakin on tutumpi.

Perjantai

Ijahis Idja aloitetaan jo päivällä ilmaisella lasten ja nuorten osiolla, mutta varsinainen festivaali aukeaa vasta iltapäivällä.  Anna Morottaja on perjantain varsinainen ensimmäinen esiintyjä. Tätä ennen alueella on avajaispuheet ja paneelikeskustelua. Väkeä on vielä harvakseltaan.

Ensimmäiset esiintyjien lomassa tavataan tuttuja. Aluella kuulee inarinsaamen lisäksi pohjoissaamea ja koltansaamea. Murteista voi erottaa että paikan päälle on tultu myös Norjasta ja Ruotsista.  Perinteisiä gákteja, eli kansallispukuja näkee alueella paljon. Nuoremmalla festivaaliyleisöllä näkee myös myös modernimpia versioita puvuista, esimerkiksi perinteisten poronnahkaisten kenkien rinnalla käytetään lenkkarityylisiä kenkiä, ja gáktin kuosina saattaa olla kukkia tai vaikkapa maastokuviota. Puvun eri asusteet saattavat kertoa muun muassa kantajan kotipaikkakunnasta ja siviilisäädystä.

Keväällä uuden albumin julkaissut Niko Valkeapää on jo pidemmän uran tehnyt muusikko. Pehmeä-ääninen pohjoissaameksi laulava Valkeapää keräsi jo yleisöä lavan edustalle. Keikan aikana yleisöstä bongaan opetusministeri Li Anderssonin sekä kansanedustaja Mari Holopaisen. Pikaisella googlauksella selviää että festareille on kutsuttu vieraiksi myös politiikan edustajia, joskin pääpointti vierailulla on kielen ja kulttuurin tuominen edustajien tietoisuuteen.

Festareiden lomassa on perinteisesti useampi myyntikoju, jossa myydään käsitöitä, perinteisiä asusteita sekä koruja. Paikalla on myös yksi ruokakoju, josta sai muun muassa makkaraa, vohveleita sekä poropitoja. Paikalla on myös baariteltta, josta sai väkevien lisäksi bulkkilageria, siideriä ja lonkeroa. Valikoimassa olisi mukava nähdä myös pohjoisemman alueen panimoita.

Norjalainen Mari Boine on perjantain pääesiintyjä – eikä suotta, sillä kyseessä on ehkä maailman tunnetuin saamelainen artisti. Jo ennen keikan alkamista lavan edusta on tuppautunut täyteen porukkaa, joten koetan päästä photopittiin kameran kanssa, mutta tänä vuonna sinne ei kuulemma ole asiaa. Siirryn siis sivuun kuuntelemaan Boinesta huokuvaa ikiaikaista viisautta. Boine jatkaa Idjasta Amerikan-kiertueelle ja sieltä takaisin pohjoiseen. Marraskuussa Boinen voi nähdä Oulussa Madetojan salissa ja Helsingin kulttuuritalolla. Keikka kannattaa ehdottomasti tsekata.

Boinen jälkeen valtaosa yleisöstä poistuu alueelta, mutta jäljellä on vielä Article 3. DJ-duo kerää kuitenkin nopeasti lavan eteen nuorempaa yleisöä. Bändin musisointi muistuttaa viime vuoden pääesiintyjää A Tribe Called Rediä, ja meno on sen mukaista. Bändi miksaa musiikkiin saamelaista laulua ja lausuntaa. Elokuisen yön kylmyys kaikkoaa saman tien, kun rytmit saavat yleisön liikkeeseen. Paluumatka leirintäalueelle taitetaan yllättävän kevein askelin. Inarin keskustan baarit ovat täynnä riehakasta menoa ja kylällä on käynnissä useampi rakennusprojekti. Hienoa nähdä että pohjoinen kehittyy sekä elää.

Article 3 esiintymistä elävöittämässä tanssija sekä taustan videoscreeni.

Lauantai

Kuten perjantaina, myös lauantaina festivaalin avaa perinteisempi joikaaminen ja runonlaulanta. Máttut-konsertti koostuu neljästä esiintyjästä, joita säestetään vain kevyesti, pääosan saavat itse solistit. Kuvassa Petra-Biret Magga-Vars.

Norjalainen Øystein Nilsen kertoo perinteisiä tarinoita joikaamalla. Välillä jutustellaan hieman ja avataan seuraavan esityksen taustoja.

Nilsenin kanssa saman slotin jakava Aydar Churupov on yksi festivaalien mielenkiintoisimpiä esiintyjiä. Churupovin mongolialainen kurkkulaulanta ja perinteiset soittimiet tuovat vaihtelua muuhun tarjontaan. Hyväntuulinen esiintyjä kerää haltioituneen kuulijakunnan eteensä. Esiintyminen venyy hieman yliajalle, mutta tämä ei haittaa, sillä tätä herraa olisi mieluusti kuunellut pidempäänkin.

Katarina Barruk ei äkkiseltään ole lauantain näyttävimpiä esiintyjiä, mutta äärimmäisen taitava ja elääntyvä esiintyjä voittaa pian kuulijat puoleensa.

ISÁK on Ijahis Idjan viimeinen esiintyjä. Nuoren Ella Marie Hætta Isaksenin lavakarisma pesee monen konkarin mennen tullen, tämä esitys ei häviä maailmanluokan artisteillekaan. Isákin aikaan myös tulee kiinnitettyä huomiota erinomaisesti toteutettuun valoshowhun. Bändin ensimmäinen levy Ealán on juuri julkaistu, ja musiikkialan palkintojakin on keretty kahmia. Toivoa sopisikin, että saamelaisia artisteja buukattaisiin myös etelän isommille festareille. Tänäänkin Lapin yötön yö on kylmä, mutta viimeinen artisti lämmittää kuulijat.
LISÄÄ JUTTUJA:

rotuaari piknik