IIK 2016 – Kuvia ja tunnelmia

12.12.2016
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

IIK! -kauhuelokuvafestivaalia juhlittiin jo 15. kerran 2.-4-12.2016 Iissä, Yöväentalossa. Katso kuvat ja tunnelmat festivaalilta!

The Odhers ja Monsterinbox pitivät pop-up-kuvataidegalleriaa festivaalin aikana. Hienoja ja aiheeseen sopivia teoksia oli näytteillä Yöväentalon kahvilassa. Pikkurahalla sai ostaa pieniä keräilykuvia, magneetteja ja puulle käsin maalattuja rintanappeja. Kuvat syntyvät käsin ja piirtopöydällä. Käykääpä katsomassa: The Odhers ja Monsterinbox.

Hanna-Kaisa ”The Odhers” Huhtamäki ja Juho ”Monsterinbox” Hämäläinen. Iloinen pariskunta kertoi mielellään työstään.

Hanna-Kaisa ”The Odhers” Huhtamäki ja Juho ”Monsterinbox” Hämäläinen. Iloinen pariskunta kertoi mielellään työstään.

 

Turun Sarjakuvakaupasta saattoi tehdä kauhuaiheisia löytöjä. Onnekkaimmat saivat IIK!!in toiminnanjohta – kulttuurin monitoimimies – sarjakuvataiteilija Jyrki Mäen singneerauksen teoksiin.

Kauheiden sarjakuvien kauppaaminen ei ole kovin vakavaa: Taija ”Hottis” Jyrkäs ja Jukkis ”Hottis” Aalto.

Kauheiden sarjakuvien kauppaaminen ei ole kovin vakavaa: Taija ”Hottis” Jyrkäs ja Jukkis ”Hottis” Aalto.

 

Kahvilassa tarjoiltiin pikkusuolaisia ja -makeita kahvin kanssa. Edulliset ja maukkaat piiraat ja keksit olivat tietysti pieniä kauheita taideteoksia. Tuotot menivät Oulun Steinerkoulun toisen luokan hyväksi.

Haamumuffinsseja ja Ilkeitä keksejä.

Haamumuffinsseja ja Ilkeitä keksejä.

 

Ennen mykkäelokuvakonserttia jonotettiin tupaten täydessä eteisessä. Salissa sai taas happea, vaikka penkit täyttyivät viimeistä myöten. 94-vuotias Nosferatu helsinkiläisen vÄäristymä-duon säestyksellä oli menestys. Tänä vuonna kävijöitä oli yhteensä toista tuhatta.

Hämyisän odottavaa tunnelmaa salissa, Nosferatu on tulossa kylään.

Hämyisän odottavaa tunnelmaa salissa, Nosferatu on tulossa kylään.

 

Lavastuksesta vastasi taiteilija Päivi Säävälä.

 

Vuoden 2016 IIK!!-lyhytelokuvakilpailun voitti Juho Aittasen Lovecraft-filmatisointi Hypnos. Elokuva palkittiin jo aiemmin H.P. Lovecraft Film -festivaaleilla Yhdysvalloissa. On myönnettävä, etten tunne kunnolla kirjailijan tuotantoa, ja elokuva jäi etäiseksi. Sanoin heti elokuvan nähtyäni, etten ymmärtänyt siitä mitään – olin hukkateillä, kun yritin sovitella mielikuviani lähestyvästä planeetasta Trierin Melancholiaan (2011). Nyt vähän viisaampana ymmärrän vähän tuomareiden Outi Rehnin (Rakkautta ja Anarkiaa) ja Petri Maurasen (Night Visions) perusteluja: Komea visuaalinen ilme, tunnelma ja koskettavuus miellyttivät tuomaristoa. Kiitosta sai myös tapa, ”miten klassikkonovelli oli onnistuneesti muokattu keskiössä olevien miesten rakkaustarinaksi”.

iik_7

 

Lyhytelokuvat eivät olleet tänä vuonna ikimuistettavia. Viime vuonna lyhärit olivat parempia. Tuomariston kunniamaininnan sai Carlos Marroquinin Let it Out, joka on upeasti näytelty ja uskottava näytelmä. Mieleeni tuli, että tämä sopisi näyttämölle. Yleisö palkitsi Artturi Rosténin kolmeminuuttisen Rakkaudesta työhön elokuvan. Miksi ei olisi palkinnut, sillä kolmeminuuttinen pläjäys hapansilakkaa, homejuustoa ja rakkautta raiskaukseen oli tehokas! Nousun kunniamaininta menee Alfredo Baón elokuvalle Television. Ammattitaitoinen tarinan ja tunnelman rakentaminen toivat Nousun toimittajalle monia muistoja mieleen.

Kauhun täytteinen viikonloppu päättyi nyt ennenaikaiseen häntäluun laukeamiseen. Hieno tapahtuma on onneksi taas ensi vuonna. Mitähän kummaa ne sinne keksivät: taas pervoja puhuvia päitä ja sairaita juttuja varmasti? Ihmisten olisi syytä miettiä, etteivät altistaisi lapsiaan tuhmille, alastomille ja lihaa syöville vaikutteille!

Lapsoset tiedätte, että tätäkin kirjoitetaan ihmislihaa suussa. Tämä on naputeltu luisin näppäimin niillä tyngillä, mitä jäi. Kaikki pienet miettikää! IIK!! tulee taas ensi vuonna ja vanhempanne näkevät painajaisia. Olkaa varuillanne!
LISÄÄ JUTTUJA:

Kirby Star Allies