IIK!! 2016 – Kauheita vampyyrejä

10.12.2016
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Jäätävän pakkasen paukkuessa ulkona, on Iin Yöväentalossa lämminhenkisen hyytävä tunnelma. Palataan vielä hetkeksi IIK!! 2016 -kauhuelokuvafestivaalin tarjontaan, 2.–4. joulukuuta.

Festarin ehdoton kohokohta oli Nosferatu mykkäelokuvakonsertti vÄäristymä-duon loihtimalla ääniraidalla. Tänä vuonna oli panostettu amerikkalaiseen indie-kauhuun ja saimme nähdä myös muutaman klassikon ihan oikealta filmiltä. Tuttuun tapaan kilpailtiin myös parhaan kauhulyhytelokuvan tittelistä. Nyt keskitymme vampyyreihin. Muista elokuvista löytyy ansiokkaat kuvaukset käsiohjelmasta.

Nosferatu

nosferatu3Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922) on saksalaisen Friedrich Wilhelm Murnaun ohjaama ekspressionistinen kauhusinfonia. Mykkäkauden mahdollisesti arvostetuin visualisti, pyrki jokaisessa kuvassaan täydellisyyteen. Ekspressionistisia venyviä varjoja ja epätodellisuuden tuntua elokuvaan oli luonut pari vuotta aiemmin Robert Wiene kauhuklassikollaan Tohtori Caligarin Kabinetti (1920). Historiallisena taustana ja maaperänä oli ensimmäisen maailmansodan jälkeinen raunioitunut Saksa.

Nosferatu on ensimmäinen säilynyt elokuvasovitus Bram Stokerin romaanista Dracula. Elokuvayhtiö ei saanut filmatisointioikeuksia alkuteokseen, joten Murnau teki muutoksia tarinaan. Henkilöiden nimet, aika ja paikka vaihdettiin ja tarinaa muokattiin. Murnaun ratkaisut jäivät pysyvästi Dracula-folkloreen. Esimerkiksi loppukohtauksessa Kreivi Orlokin kuolema auringon noustessa on peräisin Nosferatusta. Tämä nähtiin myös viime vuonna IIK!!-festarilla Terence Fisherin elokuvassa Dracula (1958). Murnau kuitenkin hävisi oikeustaistelun Stokerin leskelle, joka vaati kaikki esityskopiot tuhottavaksi. Onneksemme muutamia kopioita säilyi. Nosferatusta tuli jo aikanaan kulttiklassikko – varmaankin elokuvahistorian ensimmäinen.

iik_10Iissä nähtiin restauroutu kopio yhdestä elokuvahistorian tärkeimmistä taideteoksista. Luulen, ettei Nosferatu ole koskaan näyttänyt paremmalta. vÄäristimymä-duon hypnoottinen elektroninen säestys oli mykistävä. Festivaalijohtaja Antti Näyhä tiivistää:

– Yllätys oli, miten vaikuttava kokemus vÄäristymä-yhtyeen Nosferatu-säestyksestä lopulta muodostui, kun sen näki restauroidun 35 mm filmin kanssa isossa salissa. Poikien lähettämä demo musiikistaan antoi juuri sen verran osviittaa, että uskalsin heidät buukata, mutta lopputulos ylitti kyllä odotukset.

Mykkäelokuvakonsertti houkutteli paikalle täyden salillisen innostuneita katsojia parinkymmenen asteen purevasta pakkasesta huolimatta. Kokemus oli hieno ja yleisö vaikutti vakuuttuneelta. Ihan kaikkia elokuva ei miellyttänyt. Elokuva on hidas, ja se ei aiheuta nykykatsojassa pelon väristyksiä. Nosferatu on hyytävää tunnelmaa ja visuaalisesti loistavaa kerrontaa. Nyt oli Nosferatun aika, säikyttelyä nähtiin joissain muissa elokuvissa.

Murnaun Kreivi Orlok on ruma hirviö, jolla on harottava hammasrivistö, epämuodostuneet korvat ja luonnottoman pitkät sormet. Vampyyri on elokuvan tunnetuin ja käytetyin yksittäinen hahmo. Vampyyrielokuvien alalajeja on kymmenittäin lesbovampyyreistä mustaan Blaculaan. Kreivi Orlok ei ehkä ole kaikkien naisten märkä päiväuni, mutta jo varhaisessa vaiheessa hahmo erotisoitui.

Count Dracula’s Great Love

countdraculasgreatlove-posterEspanjalainen Count Dracula’s Great Love (El gran amor del conde Drácula, 1974) on hauska elokuva erotisoidusta vampyyritarinasta. Javier Aguirren eurotrash-klassikko sisältää melkoista camp-huumoria. Tätä katsoessa sai luvan kanssa hekotella. Tarina ei ole kunnianosoitus Bram Stokerille. Tarinassa neljä kaunista naista kuljeskelee parantolan käytävillä espanjalaisen kauhulegenda Paul Naschyn touhutessa omiaan tutun oloiseksi kreiviksi maskeerattuna. Hassuja kohtauksia riittää: Alkutekstien aikana rakennukseen tunkeutunut mies putoaa portaat alas kömpelösti, ja hidastetusti uudestaan ja uudestaan. Vaunukuski kuolee hassusti hevosen potkuun. Englanniksi dubattu dialogi on typerää ja lopulta pimeyden ruhtinas tekee itsemurhan heittäytymällä seivästä vasten ja lävistäen sydämensä. Kunnon kulttileffaksi Draculan suuresta rakkaudesta ei ole – naisilla on aivan liikaa vaatetta päällä.

IIK!!-festivaalilla Count Draculas Great Love sai riemukkaan vastaanoton. Elokuva esitettiin asiaankuuluvasti 16 mm rakeiselta filmiltä. Filmiä ei tietenkään ollut restauroitu – se olisi ollut väärin.

Antti Näyhän haastattelu

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Tikkurila Festivaali