In humppa we trust eli Eläkeläiset Nosturissa

27.04.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Helsingin Hietalahdessa sijaitsevassa kulttuuri- ja monitoimitalo Nosturissa täräytettiin lauantaina 23. huhtikuuta lattiat tutisemaan ja viikset väpättämään kun Eläkeläisten humppakaravaani saapui kaupunkiin. Ja koska kaikkea pitää kokeilla paitsi kansantanhuja, oli Nousu paikalla raportoimassa keikkatunnelmasta.


Keikalle saavuttaessa pystyi jo kaukaa päättelemään illan esiintyjän, sen verran asialleen omistautunutta yleisö oli. Nosturille päästessäni katsoin jo hetken aikaa illan päätähtien pistäneen tanssiksi ovien edessä, mutta lähempää tarkasteltuna seurue olikin vuosikymmeniä nuorempia, illan esiintyjien tapaan pukeutuneita innokkaita faneja jotka olivat sisäänpääsyä odotellessaan pistäneet humpaksi. Bändipaitojen lisäksi yleisön seassa vilahteli liivejä, lätsiä ja puvuntakkeja yleisesti samaan tyyliin puettuina kuin esiintyvän orkesterin jäsenillä.

Epämusiikkia eli taidetta alkulämmittelyksi

MjölkEnnen humppahysteriaa lavalle nousi yleisöä lämmittämään Mjölk, joka tituleeraa itseään ”maailman ja ehkä myös internetin huonoimmaksi yhtyeeksi”. Epämusikaalista itsensänolausrockia soittava kahden miehen yhtye kuitenkin kuin ihmeen kaupalla onnistui siinä, mitä se oli Nosturiin tullut tekemään: yleisö valui lavan eteen ja jos ei nyt vallan ilakoinut lämppäribändin tahdissa, niin ainakin kohteliaasti nyökytellen rupesi vartomaan illan pääesiintyjää. Mjölkin omintakeiset sanoitukset takasivat sekä naurunpurskahdukset että epäuskoiset myötähäpeän tunteet yleisön joukossa. Esiintyjien itseironia teki noloudesta huolimatta tai juuri sen takia esityksestä hauskan ja juuri tilanteeseen sopivan. Noin puoli tuntia kestänyt keikka oli kuitenkin enemmän, kuin tarpeeksi tätä lajia ja esityksen jälkeen Eläkeläiset otettiin riemuiten vastaan.

90-luvulla perustettu humppa- ja jenkkaversioita tunnetuista kappaleista soittava Eläkeläiset kerää keikoilleen yleisöä eri ikäluokista ja tuntuu yhdistävän eri genrejen kannattajia sopuisaksi ja yhteisölliseksi kuulijakunnaksi ja iloisesti yhdessä tanssaavaksi porukaksi. Omintakeisia versioita yhtye on tehnyt sadoista tunnetuista kappaleista aina Paranoidista Macarenaan.

Eläkeläisten esiintyminen oli taattua laatua humppahitin seuratessa toistaan samaa tahtia kun letkajenkkamato kasvoi kasvamistaan luikerrellessaan Nosturin kahdessa kerroksessa. Baaritiskillä tarjoiltiin janoisille humppaajille punkkua muovituopeista tunnelman ollessa tiivis ja mukava – Nosturi olikin erinomainen valinta keikkapaikaksi. Välispiikit hersyivät huumoria ja sekä itseä että toisia arvosteltiin surutta, eivätkä bänditoverit säästyneet sanansäilältä.

Myös harvemmin kuultuja kappaleita mahtui settiin mukaan. Tällä kertaa itseäni ilahdutti erityisesti humppaversio The Proclaimersin I’m gonna be (500 miles) -kappaleesta: Humpapörriäinen-albumilta löytyvä 500 humppaa.

Eläkeläiset viettää kevään ja kesän kotimaisia tanssilavoja kiertäen, ja suuntaa seuraavalle Euroopan-kiertueelleen tämän hetkisen tiedon mukaan keväällä 2017. Tällä hetkellä seuraava vahvistettu keikka on ensi heinäkuussa Aitoon Kirkastusjuhlilla, ja sitä seuraavat keikat muun muassa Hämeenlinnan Wanaja Festivalilla ja Seinäjoen Vauhtiajoissa. Yhtyeen sivuilla kuitenkin lupaillaan kesäkeikkoja enemmänkin, joten pidä osoite http://www.humppa.com/ tiukassa syynissä jos humppa Suomen kesäkarkeloissa kiinnostaa.

https://youtu.be/eJUbHdvA3T4&align=center

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Sämpy Magian mestarit Yari & Se tuntematon numero