Huhtikuun nousut

Kevään kultahiput

29.04.2021
Teksti:

Kuukauden nousut -listaus tekee nyt odotetun paluun. Poimimme kuukausittain ilmestyneitä ja mieliimme painuneita huippubiisejä. Tämä on täysin genrevapaa alue  – kuten Nousukin.

Janna – Maailma meidän jälkeen

Jannan ystäville on luvassa hyviä uutisia, sillä tuloillaan on pian uutta musiikkia parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Uudesta materiaalista ensimmäisenä singlenä julkaistiin 23. huhtikuuta kappale Maailma meidän jälkeen, joka on tunteikas tarina yksin jäämisestä eron jälkeen. Surumielisyydestä huolimatta laulu on hyvin lohdullinen ja rohkaisevakin; on mentävä eteenpäin kaikesta kivusta huolimatta.

– Biisi syntyi viime keväänä. Olin sitä ennen viettänyt pidempään aikaa Ranskassa ja kirjoitellut siellä itsekseni ja hahmotellut biisin ideaa. Kun tulin takaisin Suomeen ja menin studioon Kyösti Salokorven ja Leo Salmisen kanssa, biisi valmistui nopeasti. Laulu kirjoitti vähän kuin itse itsensä, avaa Janna kappaleen taustoja.

Maailma meidän jälkeen on kappaleena tyylikäs ja Jannan kaunis, voimakas ääni antaa sille tunnetta. Menee omalle soittolistalleni välittömästi. (TK)

Pesso feat. Jeremie – MILL10N

Milloin me nähään taas, laulaa Pesso. Voisin itsekin laulaa tätä Pessolle, sillä edellisestä livekeikasta on jo liian kauan aikaa. Pesson lavakarisma on pettämätön ja samaa voi sanoa tämän biisin tarttuvuudesta. Lyriikat saavat fiilistelemään kesäsateita ja epämääräisiä rakkauden fiiliksiä, ehkä ilman vastakaikua. Ja niin, voiko niitä mikään kuvastaa paremmin, kuin valmis Ärrä-kahvi kädessä mahalaskuu. (KM)

 

Le Fvbelos – Elokuu

Uuden sukupolven räppäreitä on viime vuosina noussut pintaan kuin koronatartuntoja. Osa jättää pysyvämmän vaikutuksen, osa ei. Le Fvbelos jatkaa Elokuu-sinkullaan omaa r’n’b -tyylistä melankolista fiilistelyään – kuitenkin omalla tunnistettavalla tyylillään. Riipivää, repivää ja kylmää, mutta onneksi on sentään Canada Goose ja Fendin sukat (ja leima tämän hetken nuorisolaisräppiin). Bailataan tätä sitten elokuussa, kun loppukesän aurinko lämmittää.  (KM)

 

Mick Jagger, Dave Grohl – Eazy Sleazy

Legendojen legenda, ikinuori Mick Jagger julkaisi 13. huhtikuuta yllätyssinglen nimeltä Eazy Sleazy. Lockdownissa syntynsä saaneella, varsin optimistisella kappaleella Jagger itse kuullaan sekä vokaaleissa että kitarassa, ja Foo Fightersin keulamies Dave Grohl on hypännyt rumpupallille sekä soittaa toista kitaraa ja bassoa. Mukavan letkeästi rokkaava kappale on tavallaan tämän korona-aikakautemme tunnuslaulu, jonka lyriikat kuvaavat varsin mustan huumorin kautta viimeisen vuoden aikana elettyä elämää neljän seinän sisällä, elämää joka on täynnä Zoom-puheluita ja Netflixiä tilausaterioineen. Laulussa Mick odottaakin suurella innolla lockdownin jälkeistä aikaa ja ”maallisten ilojen täyttämää puutarhaa”. Näinhän me kaikki varmasti teemme.

Easy Sleazy oli heti ensi riffeistään lähtien mahtavan rento, positiivinen ja hyvän fiiliksen nostattava kuuntelukokemus. Naapurini saattoi todistaa minun ottavan muutaman Jagger-tyylisen tanssimuuvin toimistossani. Aivan kuten Mick sen biisissä toteaakin, ”everything’s gonna get really freaky”. (TK)

 

The Chemical Brothers – The Darkness That You Fear

Brittiläinen elektronisen musiikin pitkän linjan dynaaminen duo on The Chemical Brothers, jonka muodostavat Tom Rowlands ja Ed Simons. Jo vuonna 1995 ensimmäisen albuminsa Exit Planet Dust julkaissut kaksikko oli merkittävässä roolissa big beat -soundin tuomisessa suuren yleisön tietoisuuteen. Chemical Brothers julkaisi 23. huhtikuuta ensimmäisen uuden kappaleen sitten vuonna 2019 julkaistun ja arvostelumenestystä saavuttaneen No Geography -albumin jälkeen. The Darkness That You Fear -single on taattua Chemical Brothersia; yllätyksellinen mutta kuitenkin jollain tapaa tuttu, laadukas ja taatusti tanssittava.

Chemical Brothers on tanssittanut jo ainakin pari sukupolvea ysärin loppupuolelta alkaen, eikä meno ole hiipumassa. Päinvastoin. Chemical Brothers tuntuu osaavan uudistua aina juuri sopivasti mutta säilyttää kuitenkin oman tyylikkään linjansa.  The Darkness That You Fear kutsuu tanssilattialle varmasti ja vastauttamattomasti. (TK)

 

Ikirouta – Liikaa

Tasan vuosi takaperin nostin Huhtikuun nousut -listalle kajaanilaisen Ikirouta-yhtyeen ensimmäisen biisin Vanki ja totesin että nimi kannattaa painaa mieleen. Vanki on edelleen helkkarin kova biisi todella tarttuvan melodian ja sanoman siivittämänä. Sitä on kuunneltu suoratoistopalveluissa kymmeniä tuhansia kertoja ja moni on todellakin painanut bändin nimen mieleen, yhtyeen nauttiessa alati kasvavaa suosiotaan.

Uusia kappaleita on vuodessa albumillisen verran julkaistu. Taso on pysynyt pääosin kovana. Viimeisin viisu julkistettiin 23. huhtikuuta. Hieman suoraviivaisempi ja nopeampi puoli Ikiroutaa tulee nyt esiin. Käikki tänne heti nyt -teemalla sanoitettu kipale toimii jälleen oikein mainiosti ja saa kuuntelemaan sitä tovin jos toisenkin.

Ikirouta luokittelee kamansa iskelmämetalliksi. Jos joku nyt kysyy ”isi, mitä se iskelmämetalli oikein on?”, niin voi sitä ihan vaan raskaaksi suomeksi lauletuksi rokiksikin sanoa. (PK)

Moshimoshi – Igotlostinsidemyhead

Aleksi Pahkalan All That Plazin viimeisin kiinnitys Moshimoshi tarjoaa huhtikuun kovimmat kaahaukset. Moshimoshin igotlostinsidemyhead on ihastuttavan tuoretta ja raakaa soittoa alusta loppuun. Jos biisiä haluaa lokeroida, niin jonnekin hardcoren ja emon välimaastoon tämä soljahtaa kuin ysipallo veralta kulmapussiin.

Kundien otetta ei voi kuin ihailla. Tässä yhdistyy tarkka soitto hedelmällisesti alkukantaiseen eläimellisyyteen. Tämä harvinainen kombo puhuttelee itseäni aina. Viimeksi kolme vuotta sitten Sidewaysin alalavalla esiintynyt brittiläinen Black Midi tarjosi vastaavan kokemuksen. Moshimoshilta ilmestyy esikois-ep vappuaattona, joka on jokaiselle nopeamman rockin ystävälle erittäin suositeltava paketti. (MC)

https://soundcloud.com/all-that-plazz/moshi-moshi-igotlostinsidemyhead

Teksti: Tanja Kyngäs, Katariina Männikkö, Petri Klemetti & Marcus Caselius
LISÄÄ JUTTUJA:

Fred Olivier - planet earth Mutant Year Zero