Huhtikuun kovimmat

Kevään sulosointuja

30.04.2020
Teksti:

Nousun huhtikuun noteeraukset tässä. Olkaapa hyvä!

Paradise Lost – Fall From Grace

Musiikilliset kulta-ajat jo 1990-luvulla nauttinut brittiläinen tunnelmametalliyhtye Paradise Lost laittoi jakoon seuraavalta albumiltaan kaksi singleä, Ghosts sekä musiikkivideonakin julkituotu Fall From Grace. Kovasti povataan aina bändien ja etenkin Paradise Lostin palaavan juurilleen, sinne klassikkolevyjen Icon (1993), Dragonian Times (1995) tai vaikkapa  One Second (1997) aikaan, jolloin bändin tunnetuin hittikimara on valmistunut. Kuitenkaan paluuta vanhaan ei ole, eikä tarvitse ollakaan. Noiden aikojen jälkeen on seuraavan levyn myötä tullut jo kymmenen levyä. Kukapa sitä nyt menneisyydessä haluaisi elää?

No miltä Paradise Lost kuulostaa vuonna 2020? Ja vastaus kysymykseen, erittäin vakuuttavaltahan se kuulostaa. Bändi on hyvinkin tunnistettavaa synkistelyä. Väliin mahtuu siis useampikin poppailevampikin albumi, tulossa on ainakin tämän biisin perusteella hidastempoista melodialtaan vahvaa raskasta soundailua ja vokaloinnit muristaan, kuten vanhoina päivinään. Jos tulevan levyn äänimaailma on tämä, luvassa on etenkin vanhoille bändin faneille kultakimpale.

Obsidian-levy julkaistaan 15. toukokuuta. (PK)

Toni Braxton – Do It

Maailman menestyneimpien ja säkenöivimpien R&B-artistien joukkoon kuuluva Toni Braxton aloitti uransa jo kultaisella 1980-luvulla esiintyen siskojensa kanssa The Braxtons -nimisessä kokoonpanossa.  Toni Braxtonin läpimurtolevy oli vuonna 1996 julkaistu Secrets, jolta löytyy Braxtonin parhaiten tunnettu single Un-Break My Heart. 52-vuotiaalla Braxtonilla on jo siis takanaan kunnioitettava yli 30-vuotinen ura. Nyt moninkertainen Grammy-voittaja Braxton on julkaissut 8. huhtikuuta uuden singlensä nimeltä Do It.

Kappaleen teema on Toni Braxtonille tuttuun tapaan ihmissuhteet ja tällä kertaa ne suhteiden tilanteet, joissa on tehtävä kipeä ratkaisu, halusipa sitä tai ei. ”Näinä poikkeuksellisina aikoina kannattaa ottaa kaikki irti sisätiloissa olemisesta ja harjoittaa hieman itsetutkiskelua. Nyt voi olla hyvä aika pohtia sitä, mitä sydämesi todella tarvitsee”, Toni Braxton toteaa. Allekirjoittanut on aina ollut Toni Braxtonin upean tummasävyisen lauluäänen ihailija. Kaunis pianovetoinen kappale on todella Tonille mittatilaustyönä tehty, ja hänen tunteikas ja sensuelli äänensä pääsee siinä oikeuksiinsa mitä kauneimmin. (TK)

Kari Aalto & Rastakarai – Lemmy on menny

Euroviisuissakin kohauttaneen punkretkue Pertti Kurikan Nimipäivät lopetetti Pertin täytettyä 60 vuotta ja näin joutuivat bändin jäsenet työttömiksi. Pertti jatkoi taideharrastuksiaan muun muassa Kalevi Helvetti -nimen alla. Vokalisti Kari Aallolla on ollut monta rautaa tulessa. Hänet on nähty useissa podcasteissa toimittajan elementissä haastattelemassa bändejä. Huhtikuun alussa Karilta saatiin maistaa uutta musiikkia. Punkista raggaen puolelle siirtynyt Aalto julkaisee kesäkuun alussa raggaeyhtyeellä Kari Aalto & Rastakarai kymmenen biisiä sisältävän albumin Summer Is Fun Fun Fun, jolta nyt lohkaistiin jo toinen sinkku aiemman Love And Peace rinnalle.

Musiikin takana olevasta kokoonpanosta puhutaan levy-yhtiön sivuilla ja tiedotteissa, mutta informaatiota ryhmästä ei heru. Musiikki on asiallista letkeää raggaeta. Karin surumielisesti hoilatut – tai paremminkin puhutut – lyriikat liimautuvat musiikin päälle, joskaan mistään taitavasta suorituksesta ei voi puhua. Tästä olisi saanut paljon enemmänkin irti toisenlaisella tulkinnalla. Noh, Lemmy meni ja eihän se kivaa ole. Lyriikka jaksaa hymyilyttää pari kertaa ja sehän riittää. (PK)

 

The Rolling Stones – Living In A Ghost Town

Ledendaarinen ja ikinuori The Rolling Stones yllätti kaikki takavasemmalta, ja julkaisi 23. huhtikuuta uuden singlensä Living In A Ghost Town. Yhtyeeltä on viimeksi saatu omaa uutta materiaalia yli kahdeksan vuotta sitten, ja brittiyhtyeen viimeisin studioalbumi on talvella 2016 julkaistu, cover-biiseistä koostunut Blue & Lonesome. The Rolling Stonesin viimeisin täysin omaa tuotantoa sisältänyt levy on vuonna 2005 julkaistu A Bigger Bang. Living In A Ghost Town -kappale on tuttuun tapaan Mick Jaggerin ja Keith Richardsin yhteistyön hedelmä.

”Lyhyesti sanottuna, työstimme tätä kappaletta jo yli vuosi sitten osaksi tulevaa uutta albumia – joka on edelleen jatkuva prosessi – sitten paska osui tuulettimeen ja päätimme Mickin kanssa, että tämä kappale täytyy nyt viimeistellä, joten tässä se on, Living In A Ghost Town. Pysykää turvassa!” toteaa Keith Richards.

Keskitempoinen kappale on tunnelmaltaan mahtava pala. Kun näin kokeneet ukot soittavat ja laulavat, siinä on jotain maagista ja ainutkertaista. Bändin taika ei ole haihtunut mihinkään vuosikymmenten kuluessa, vaan päin vastoin se on saanut uudenlaista syvyyttä. Huikea paluu Rollareilta! (TK)

Tyrantti – Aja!

V-tyyli lanseerattiin aikoinaan mäkihyppyyn, sitten vittuiluun ja kotimainen heavy metal -trio Tyrantti on sen viimeistään tuonut rokkenrolliin – ainakin mitä tulee bändin tavaramerkiksikin tulleeseen leveään jalkojen haara-asentoon.

Tyrantti julkaisi debyyttilevynsä vasta viime vuonna ja nyt sen suorasukaista pelkistettyä metallia on tulossa jo lisää. Kakkosalbumia enteilee single Aja! Se jatkaa uskollisesti tyranttimaista 80-lukulaista tyyliään esikuviensa kuten Mötorhead ja Iron Maiden viitoittamaa tietä. Hienoa meininkiä, kannattaa ottaa haltuun! (PK)

Ressu Redford – Corolla

Ressu Redford ilahdutti uusia ja vanhoja fanejaan julkaisemalla 24. huhtikuuta oikean hyväntuulen pläjäyksen eli uuden singlensä nimeltään Corolla. Ressu Redford teki paluun soolomusiikin pariin hiukan yli vuosi sitten. Uuden uran alku on lähtenyt käyntiin varsin menestyksekkäästi. Oman ikäluokkani immeiset varmasti muistavat Ressun eli Reddie Redfordin jo Bogart Co. -yhtyeen ajoilta 1980-luvulta, jolloin tukat olivat isoja ja vaatteet pastellisävyisiä. 1990-luvun alussa Ressun oma sooloura lähti käyntiin toden teolla, ja muutamia vuosia myöhemmin se jatkui Sound of R.E.L.S. ysäri-tanssiyhtyeen parissa.

Tarttuva Corolla-kappale vie kuulijansa kohti kesää ja tuo samalla esiin Ressun menevämpää musiikillista puolta. Ystävyydestä, nuoruudesta ja tietysti nimensäkin mukaan autoilusta ammentava kesäbiisi sai alkunsa Ressun, Väinö Walleniuksen ja Kyösti Salokorven sävellyskynästä. Onhan tämä kappale raikas sekä kesäinen, ja vie tällaisen keski-ikäisen väkisinkin ysäritunnelmiin ja aikaan kun ollaan vielä nuoria ja huolettomia, autossa bassokaiuttimet tykittävät sen ajan kuumimpia hittejä ja pussikalja tai -siideri maistuu niin hyvältä kun mukana ovat kaikki ystävät. Pian on kesä! (TK)

 

Ikirouta – Vanki

Kajaanilaisen pitkänlinjan heavy metal -orkesterin SoulHealerin viettäessä hetken hiljaiseloa, sen muusikot Teemu Kuosmanen ja Jori Kärki (sekä rumpali Jani Partanen) käynnistivät suomeksi operoivan melodisen metalliyhtyeen Ikirouta.

Ja nimi kannattaa ehdottomasti painaa mieleen! Nyt on nimittäin äärimmäisen kovaa settiä tarjolla. Ensisingle Vanki on juuri ilmestynyt. Biisi rullaa kuin unelma, siinä on kaikki genrelleen tarvittavat osaset oikeilta paikoiltaan. Tarttuvaa, menevää ja taitavaa toimintaa kertakaikkiaan! (PK)

The Killers – Fire In Bone

Las Vegasista kotoisin oleva ja ensi vuonna jo 20-vuotisjuhlaansa viettävä rockyhtye The Killers on julkaissut 24. huhtikuuta uuden kappaleensa Fire In Bone. Biisi on toinen julkaisu yhtyeen myöhemmin tänä vuonna ilmestyvältä kuudennelta studioalbumilta Imploding The Mirage. Ajan saatossa The Killersin kokoonpano on muuttunut jonkin verran, ja se koostuu tällä hetkellä Brandon Flowersista (laulu, kosketinsoittimet), Dave Keuningista (kitara), Mark Stoermerista (basso) ja Ronnie Vannucci Jr.:sta (rummut).  The Killers on yksi 2000-luvun suosituimmista rock-bändeistä; kukapa ei tuntisi heidän monia menestyshittejään kuten Somebody Told Me ja Mr. Brightside.

The Killers ei petä tälläkään kertaa, vaan osaa jälleen yllättää, ja tarjoaa uudenlaista korvakarkkia bändin ystäville. Fire In Bone on lämpimästi funkahtava kappale, joka antaa lyriikoillaan ansaitsemansa arvon kaikille niille hyville ihmisille jotka tukevat sinua ollessasi kaikkein heikoimmilasi: “When I came back empty-handed, you met me in the road,” ja “You took me back home, after all that I took from you/After all that I put you through ”. Nyt jos koskaan on tosiaan pidettävä huolta. (TK)

Teksti: Tanja Kyngäs & Petri Klemetti
LISÄÄ JUTTUJA:

Children of Bodom, Medeia, Ensiferum Oulu Areena Bayonetta