HP Omen 15 Notebook

06.08.2016

HP tuo elokuun aikana markkinoille uudet Omen-pelikannettavansa. Saimme testiin yhden kappaleen tyylikästä, 15” näytöllä varustettua kannettavaa.

Ulkonäkönsä puolesta musta, harmaalla verkkokuviolla kuvioitu HP Omen on miellyttävä silmille. Muotonsa puolesta se on virtaviivainen ja syliin otettaessa se tuntuu tukevalta. Tyylikkään krominvärisen näytön saranat tuntuvat myös kestäviltä. Punaiset taustavalaistut näppäimet tuovat myös pimeässä huoneessa tyyliä kannettavalle.

Kannettavan asennus ja käyttöönotto on nopea ja helppo prosessi. Käytännössä mitään muuta ei tarvitse tehdä, kuin laittaa virtapiuha kiinni, käynnistää kone ja valita jotain perusasetuksia Windowsin asennuksen viimeistelemiseksi. Kannettavassa on valmiina mukana Vidian GeForce Experience -ohjelma, jota käyttämällä useimmat uudemmat pelit saa optimoitua kätevästi.

Kannettavaa tehoa

Ihmettelin alkuun, kun testaamani peli The Witcher 3: Wild Hunt nyki melko paljon ruudunpäivityksensä kanssa, mutta asiaa tutkittuani kyseessä oli Geforce Experience -ohjelman oma kannettavien akunsäästöominaisuus, joka rajoitti ruudunpäivityksen 30 FPS:ään. Tämän jälkeen peli pyöri varsin mainiosti medium-tason yksityiskohdilla, ja näytti mielestäni vielä oikein hyvältä.

Periaatteessa asetuksella varmaan säästää akun virtalatausta, kuten se on suunniteltu. Uskoisin kuitenkin, että suurin osa pelisessioista ihmisillä tapahtuu kuitenkin sekä sisätiloissa että verkkovirran lähettyvillä, joten ominaisuuden hyöty ainakin omalla kohdalla on minimaalinen ja pieni FPS häiritsee huomattavasti enemmän, kuin ylimääräinen virtajohto pöydällä tai sylissä.

Myös pelkällä akulla pelatessa piti Windowsin virransäästöominaisuudet ottaa pois päältä, sillä se näkyi heti raskaana nykimisenä pelatessa. Asetusten vaihtamisen jälkeen nykimistä esiintyi enää vain raskaammissa paikoissa Witcherissä – esimerkiksi kaupungeissa missä on paljon yksityiskohtaisempaa grafiikkaa, ja enemmän hahmomalleja.

Ilman virransäästöä pelkällä akulla pelaaminen imee myös akun täyden latauksen tyhjiin hyvin nopeasti, jotakuinkin päälle puolessatoista tunnissa. Mutta kuten jo ylempänä totesin, verkkovirta on yleensä kuitenkin lähettyvillä, joten pelkän akun varassa tuskin joutuu kovin pitkään olemaan. Ilman verkkovirtaa Netflixiä katsoessa tai vaikkapa nettiä selaillessa, akku kestääkin jo huomattavasti paremmin.

Audiovisualismia

Omenin 15″ näyttö on resoluutioltaan Full HD, ja sen kuvanlaatu ja värintoisto ovat varsin hyvät. Käytön aikana en huomannut missään vaiheessa minkäänlaista ghosting-ilmiötä. Tekemäni webbitesti antoi melko pitkälle samanlaista tulosta kuin pöytäkoneeni monitorista, eikä ghosting ole häirinnyt minua siinäkään.

Bang & Olufsenin integroidut stereokaiuttimet ovat yllättävän hyvät. Testasin kaiuttimia pelatessa, mutta myös Skypen webbipuheluissa ja Netflixissä. Äänenlaatu oli hyvä, eikä se ollut ollenkaan niin epäselvä, kuin pelkäsin. Pidempiä pelisessioita varten suosisin itse ehkä lopulta kuitenkin kuulokkeiden käyttöä. Aina niitä ei kuitenkaan jaksa ottaa esille ja kytkeä, eikä se lopulta niin paljon tällä kannettavalla haitannutkaan.

Kannettavaan on integroituna Intel RealSense 3D Camera, jota testasin Skypen webbipuhelun yhteydessä. Puhelun aikana kuvanlaatu oli melko selkeä, vaikka hieman rakeinen. Tämä tosin johtui varmasti osittain myös kunnollisen valonlähteen puutteesta huoneessani testauksen aikana. Webbikameran mikrofonin äänenlaatu oli myöskin selkeä, ja sitä pystyi käyttämään vallan mainiosti myös pelailun yhteydessä äänien tullessa samanaikaisesti etukaiuttimista.

Näpytinäp

Näppäimistön kosketuspinta tuntuu hyvältä sormien alla. Se on lievästi kumimaisen tuntuinen, enkä havainnut minkäänlaista liukkautta pelatessa. Näppäimistön oikealla puolella on keypad tutulla paikalla, mikä on mielestäni hyvä ominaisuus. Enter-, backspace- sekä nuolinäppäimet ovat tilanpuutteen takia kutistuneet, ja asettuneet normaaliin näppäimistöön verrattuna eri tavalla. Tässä kohtaa oma tottumus tuli vastaan, eikä kirjoittelu oikein pidemmän päälle meinannut onnistua. Ajan kanssa painikkeiden paikat varmaan kävisivät paremmin tutuksi.

Eniten omaan pelikokemukseen vaikuttanut ongelma oli se, että vasemmanpuoleisen CTRL- ja ALT -nappien väliin on työnnetty jokaisen pelaajan murheenkryyni, eli Windows-painike ja sen lisäksi useista kannettavista tuttu, erillinen Fn-painike. Molemmat ovat sellaisia, joita hyvin helposti painaa pelaamisen tuoksinnassa.

Fn-painikkeen takaisia, äänenvoimakkuuden, näytön kirkkauden ynnä muita vastaavia säätöjä tuskin hirveästi tarvitsee pelien aikana, tai ainakin harvemmin. Näin ollen olisi ollut hyvä, jos painikkeen olisi saanut oletuksena olemaan pois päältä jollakin asetusohjelmalla. Nyt esimerkiksi pelatessa pelejä, jotka käyttävät funktionappeja, vaikkapa pikatallennukseen, joutuu aina etsimään niiden painamisen yhteyteen myös sen ylimääräisen Fn-painalluksen. Myös Windows-painike on vaarallinen nopean toiminnan yhteydessä, kun sen painaminen heittää fullscreen-tilasta työpöydälle. Olisi ollut siis toivottavaa, jos näppäimistöstä olisi jostain löytynyt jokin asetus, jolla esimerkiksi saisi nämä painikkeet kytkettyä kokonaan pois käytöstä pelaamisen ajaksi.

Kätevä pelikannettava

Kannettava oli ainakin itselle liitäntöjen puolesta täysin riittävä. Tarjolla on kolme USB-porttia, joista kaksi on USB3-standardilla, näiden lisäksi on HDMI-ulostulo, RJ-45-liitäntä sekä kuulokeportti. Minkäänlaista optista asemaa kannettavassa ei ole, mutta ei sellaiselle ehkä nykypäivänä ole enää niin tarvettakaan. Suurin osa peleistä asennetaan kuitenkin digitaalisten kauppapaikkojen, kuten Steamin kautta.

Suositushinta 15” näytöllä varustettuun Omen-pelikannettavaan on alkaen 999 euroa, joka kuulostaa vielä ihan kohtuulliselta. Vaikka kannettava jääkin luonnollisesti vääntövoiman puolesta pelikäyttöön tehdyn pöytäkoneen jalkoihin, on siinä riittävästi tehoa pelailla myös uusia pelejä, jos on vain valmis tinkimään tarkimmista yksityiskohdista. Kannettavaa on tarjolla hieman erilaisin kokoonpanoin, ja näiden hinnat vaihtelevat luonnollisesti jonkin verran.

Testailin Omen-kannettavaa kolmisen viikkoa. Tämän testijakson aikana en huomannut siinä mitään varsinaista vikaa tai valittamisen aihetta. Jos olisin etsimässä itselleni varsinaista pelikannettavaa, voisi HP Omen 15 Notebook olla ihan varteenotettava vaihtoehto tuossa pyöreän tuhannen euron hintaluokassaan.

HP Omen 15 Notebook

Valmistaja: HP
Tyyppi: Kannattava tietokone
Malli: HP OMEN 15
Hinta: noin 1000 €
Testijakso: 3 viikkoa


LISÄÄ JUTTUJA:

Koiteli elää Tobii EyeX Spintires: Mudrunner