Helsinki Pride -kulkueen kuvareportaasi

07.07.2017
Teksti:
Anne Haikola
Kuvat:
Johanna G

Helsinki Pridea vietetiin kesä-heinäkuun vaihteessa. Juhlan kohokohta oli kulkue, se marssittiin 1. heinäkuuta.

Kulkueeseen suuntasi 35 000 ihmistä. Huikea määrä on sama kuin edellisenä vuonna, mikä kertoo ihmisten halusta puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja tehdä sateenkaarikansaa näkyväksi. Kulkue lähti liikkeelle Kansalaistorilta ja päättyi Kaivopuistoon, jossa jatkettiin Puistojuhlan merkeissä.

Mukaan oli kutsuttu virallisia tahoja. Paikalle tulivat muun muassa poliisi sekä Kelan ja ministeriöiden valtuutettuja. Viranomaisten osallisuuteen on myös kohdistettu kritiikkiä. Kritisoijien mukaan organisaatiot pyrkivät puhdistamaan tällä tavoin omaa julkisuuskuvaansa. Kuvassa poliisihallitusta edustava Måns Enqvist pitää poliisin osallistumista kulkueeseen juuri nyt hyvänä ja ajankohtaisena.

Värikkäät ilmapallot, plakaatit ja banderollit heiluivat ilmassa.

Kulkueessa riitti pituutta. Osallistujien oli vuoroin seisoskeltava ja odoteltava jonon etenemistä. Kuitenkaan se ei laskenut katossa olevaa tunnelmaa lainkaan.

Suurin osa tulijoista oli jalan, osa polkupyörällä. Banderollit saattoivat täyttää koko kadun.

Kavalkadi oli äänekäs ja riemuitseva. Musiikki pauhasi ja ihmiset lauloivat ja huusivat ilman rajoja.

Sana ”yhteisöllinen” kuvaa hyvin pridea. Kulkue ja puistojuhla ovat monille tapoja liittyä toisiin ihmisiin rajattomasti ja vailla pelkoa syrjityksi tulemisesta. Kaveria voi kantaa vaikka harteilla.

Suomen translaki ja sukupuolen moninaisuus ovat olleet paljon tapetilla mediassa. Tämä näkyi myös tapahtuman banderolleissa.

Rekoissa riitti juhlakansaa.




LISÄÄ JUTTUJA:

Call of Duty: Infinite Warfare Tobii EyeX