Heinäkuun nousut

Helleajan helmet

02.08.2021
Teksti:

Hyvä musiikki toimii aina yli genrerajojen. Tästä kivana osoituksena Nousun heinäkuun poiminnat. Laitahan soimaan!

Nelli Matula – Tulevaisuuteen

Kotimaisen popin kärkikastiin kuuluva Nelli Matula julkaisi 9. heinäkuuta uuden singlen Tulevaisuuteen. Viimeksi Nelliltä kuultiin uutta musiikkia kuluvan vuoden alkupuolella julkaistun Lelu-singlen muodossa. Se kohosi heti julkaisupäivänään Suomen toiseksi kuunnelluimmaksi kappaleeksi Spotifyssa.

Positiivinen ja tarttuvan aurinkoinen Tulevaisuuteen-biisi sopii niin tekstinsä kuin tunnelmansa puolesta osuvasti kauniisiin kesäpäiviin ja hyviin fiiliksiin. Single sai Nellin mukaan alkunsa biisintekosessiossa, jossa Nelli halusi kirjoittaa kappaleen koronavuoden ja sydänsurujen koettelemalle ystävälleen tsemppibiisiksi. ”Halusin tämän biisin kautta sanoa ystävälleni, ettei lannistuisi ja jaksaisi uskoa parempaan huomiseen.” Ja kyllähän tämä biisi toimii, ei muuta kuin tanssimaan takapihan nurmikolle tai rannan kuumalle hiekalle, nyt kun aurinko paistaa ja elämä on mahtavaa! (TK)

 

Yona – Solut herää eloon (radio edit)

Laulaja-lauluntekijä Yonan tuoreimmalla Uni johon herään -albumilla sykähdyttäneestä Solut herää eloon -kappaleesta julkaistiin 2 heinäkuuta radioversio. Keväällä julkaistu Yonan kahdeksas albumi on tehty yhdessä Tapiola Sinfoniettan kanssa, mikä oli Yonan suurimpia unelmia. Kriitikoidenkin ylistämän Uni johon herään -albumin vinyylipainos myytiin pian julkaisemisen jälkeen loppuun, ja levystä onkin tulossa uusi painos vielä alkusyksystä.

Solut herää eloon kertoo siitä hetkestä, kun tietää suhteen tulleen päätökseen. ”Tää biisi on se tunne, kun elämänhalu virtaa suoniin murtuneen padon lailla. Kun elämä mullistuu täysin ja se pelottaa, mutta samalla tiedät sen olevan välttämätöntä kasvukipua.” Yona avaa kappaleen taustatarinaa. Orkestraatiot ja rummut toimivat hienosti kappaleen runkona, ja kaiken kruunaa Yonan herkän kaunis ja tunteikas ääni, jossa ei ole mitään teeskenneltyä. Upea kappale, jonka haluaa kuunnella heti uudelleen ja taas uudelleen. (TK)

 

Kaskas – Komeita ämmiä

Some mainostaa Kaskas-bändin uutta singleä Komeita ämmiä. Tartun mainokseen ja olen näin markkinoinnin uhri.

Kaskas on kolmen naisen muodostama varsin asenteikas ja kapinahenkinen suomirokkibändi jostain Pirkanmaan tuntumasta. Kitarat soi pienellä raskaalla vivahteella ja biisi soljuu mukavan ripeästi eteenpäin. Video on kaiken kukkuraksi kunnon hyvänmielen pläjäys ja piste sen kuuluisan iin päälle. Ei muuta kuin ralli soimaan ja nimi korvan taakse. (PK)

MegaSnake – Shame On Me

Rouhevaa hard rockia kovalla asenteella ja suurella sydämellä tekee tunnetuista nimimiehistä koostuva MegaSnake. Herroja on tahkonnut aiemmin bändeissä Leningrad Cowboys, Peer Gunt ja vaikkapa Ancara. Tunnetuimmat ukot ovat varmasti rumpali Twist Twist Erkinharju sekä laulaja Richard Johnson.

Bändi on itse luonnehtinut ottavansa vaikutteet Megadethin ja Whitesnaken parhaista puolista. Kyllä tässä silti omilla kannuksilla mennään, eikä mainittuja – tai ketään muutakaan kopioida ainakaan kovin röyhkeästi. Toinen single Shame On Me täräyttää tiskiin sellaisen rokkipommin että huh huh. Ota haltuun! (PK)

 

Prestige – Innocent

Meneekö pahasti mönkään, jos Prestigeä sanoo maamme pitkäikäisimmäksi toiminnassa olevaksi metallibändiksi? Nelikko aloitti jo speed- ja thrash metalin ensimmäisessä aallossa 80- ja 90-lukujen vaihteessa ollen myös yksi ensimmäisten levyttämään päässeistä suomalaisista metallibändeistä Stonen, Airdashin, A.R.G.:n ja muutaman muun perässä. Bändi teki kolme levyä, pari EP:tä ja hirveän määrän keikkoja ja lopetti. Välillä kokoonpano kaivettiin haudasta soittamaan parit festivaalikeikat ja sen jälkeen peitettiin äkkiä uudestaan mullan alle.

Uusi tuleminen alkoi näyttää merkkejään pari vuotta sitten. Kokoonpano pysyi rumpalia lukuunottamatta entisellään. Kannujen taakse saatiin Matti ”Matson” Johansson Korpiklaani-orkesterista. Nyt Prestige kuulostaa erittäin tykiltä ja kehittyneemmältä. Näyttää myös videoissa helvetin kovalle ryhmälle. Uusi albumi Reveal The Ravage julkaistaan 13. elokuuta. Johan siitä edellisestä kestikin vasta 29 vuotta. Innocent on tulevan levyn avaava ralli ja on perkeleen kova. Todista itse tsekkaamalla ohesta. (PK)

 

BRIDGE – My Last

Jonathan Laham eli BRIDGE on saanut tanssilattiat villiksi jo vuodesta 2019, kun hän julkaisi GOMFsinglen tuottajaduo DVBBS:n kanssa. Heinäkuun alussa artisti-tuottajalta saatiin uutta musiikkia pidemmän odotuksen jälkeen. My Last singlellä nostetaan purjeet uusia tuulia varten.

Lauhkea pianomelodia ohjaa kappaleen kulkua purjeen lailla ja laulajan kuohkea ääni iskee sydämeen kuin vaahtopäiset aallokot. Sanomassa yritetään etsiä mielenrauhaa toisen jättämään tyhjyyteen. Loppu on kuitenkin myös alku. Singlen musiikissa kuuluu tuttua BRIDGE-tyyliä, jota määrittelevät jämäkät r&b-soundit ja intensiivinen tunnelma. Erityisen miellyttävää Lahamin musiikissa ovat hänen aistikas tulkintansa ja luonteva tuotanto, missä vastakohtaiset musiikki elementit sulavat luonnikkaasti yhteen. (SL)

Julian Lamadrid – Saturday

Jos soittolistastasi kaipaa retrowave- ja indieromantisointia, niin Julian Lamadrid ehtii pelastaa tilanteen kappaleellaan Saturday. Lamadrid on uuttera musiikintuottaja, jonka katalogissa ilmentyy inspiraatiota niin kotikaupunki Meksikosta kuin Dubaista, jossa artistilupaus varttui nuoruudessaan. Artistin musiikkia eivät pidättele genresäännöt, vaan mies yhdistelee arkailematta rock- ja pop-maailmojen parhaimpia puolia.

Saturday on kepeä oodi nuoruuden lyhytnäköiselle, mutta huolettomalle elämäntyylille. Se on hieman reunoistaan rypistynyt kiiltokuva, jota leimaavat pienehkö tuhmuus ja autenttinen epätäydellisyys. Saturday on riemukas drinkki discoa ja tyystin tarttuvaa funkia. Rummut soivat erityisellä purevuudella ja bassosoundi kujeilee mitä mainioimmin. Synth- ja eletro-elementit lisäävät vielä kutkuttavan ja hymyä nostattavan lisäyksen tähän piñatan lailla räjähtävään ilotteluun. (SL)

 

Teksti: Petri Klemetti, Tanja Kyngäs & Suvi Lyytikäinen

 
LISÄÄ JUTTUJA:

DREAM THEATER