HC Andersen – Huumori-hardcorea, ei vakavasti mutta tosissaan

19.01.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Mitä yhteistä on Ismo Alangon, Jarkko Martikaisen ja Eläkeläiset-yhtyeen kokoonpanoissa vaikuttaneilla miehillä? Yksi yhteys oli ainakin viime vuosituhannella varma; he soittivat omaperäisessä hardcore/punk-yhtyeessä HC Andersenissa. Bändi soitti viime kesänä nostalgiamielessä yhden festivaalikeikan ja se on nyt parhaillaan Suomen kiertueella. Vokalistin pestiin kiertueelle on houkuteltu Paleface, eli Karri Miettinen.

HC Andersen-yhtyeen rumpali Ema Hurskainen aloittaa kertomalla bändin historiikin tiivistetysti niille, jotka eivät tiedä mistä on kyse.

– HC Andersen perustettiin Joensuussa vuonna 1987. Tyylisuunta ja miehistö vakiintuivat nopeasti ja ensimmäinen vinyyliseiska HCA-virus-ep ilmestyi vuonna 1989. Seuraavana vuonna julkaistiin yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto ja myöhemmin vielä kolme lisää. HCA soitti keikkoja Suomen lisäksi muun muassa Saksassa ja Islannissa. Aktiivinen kausi päättyi vuosituhannen vaihteessa, eikä bändi vuoden 2001 jälkeen kokoontunut lavalle tai studioon ennen viimevuotista paluukeikkaa.

Viime vuoden heinäkuussa Stupido Records julkaisi vuonna 1990 ilmestyneen HC Andersenin debyyttialbumin Satuja ja tarinoita uudelleen yhdeksän ennen julkaisemattoman kipaleen kera. Ema valottaa hieman juuri tämän levyn julkaisun syitä.

– Turkulainen studio- ja yleisvelho Pentti Dassum löysi albumin alkuperäiset kasiraitanauhat edelleen kuuntelukelpoisina levyn alkuperäisen julkaisijan ullakolta. Kun materiaali sitten siirrettiin tietokoneen kovalevylle ja saimme siitä ensimmäiset uudet kuuntelukappaleet käsiimme, kuulosti se todella hyvältä julkaistuun vinyyliin verrattuna. Alkuperäinen miksaus ei alun perinkään oikein tyydyttänyt meitä, joten nauhojen löytymisen myötä mahdolliseksi tulleen uudelleenmiksauksen julkaiseminen cd-muodossa oli selvä tavoitteemme heti.

Bändi soitti Ilosaarirockissa viime kesänä ns. paluukeikan lähes alkuperäisessä kokoonpanossa. Pitkän poissaolon jälkeen pelkoa konsertin onnistumisesta ei kuitenkaan ollut.

– Vastaanotto oli oikein lämmin! HC Andersen oli aktiiviaikanaan syvällä undergroundissa emmekä pyrkineet sieltä erityisemmin pinnalle pulpahtamaan tässäkään yhteydessä. Onnistuminen tai epäonnistuminen oli kiinni vain meistä itsestämme, pelkoa en ilmassa ennen keikkaa haistanut. Ehkä Joensuussa myös muistetaan HCA vielä juuri sen verran paremmin, että keikkamme onnistui houkuttelemaan väkeä hieman suurempaankin telttaan.

Nostalgiaa uusin maustein

Kokoonpanoon pyydettiin mukaan Palefacena tunnettu Karri Miettinen, joka paikkaa menehtynyttä alkuperäisjäsentä Ville Mäntystä. Miettinen päätyi bändiin oman varhaisen fanituksensa sekä sattuman kautta.

– Olin ollut Jake Romppasen ja Teho Majamäen kanssa Ruisrockissa samana päivänä keikalla, Romppanen ja minä Eläkeläisten kanssa, Teho varmaankin Ismo Alangon, kun satuimme illanhämyssä samaan seurueeseen Miettisen kanssa. Ei mennyt kauaakaan, kun Karri tajusi HCA-yhteytemme ja alkoi ladella ulkomuistista useita debyyttialbumimme lukuisista biiseistä.

– Kun mahdollinen keikka cd-julkaisun kunniaksi sitten aikanaan otettiin puheeksi, tuli Karrin nimi esiin ensimmäisenä solistiehdokkaana korvaamaan edesmennyttä alkuperäislaulaja Ville Mäntystä. Aikatauluja ja muita yksityiskohtia näperrellessä kesti vielä vuosia, mutta lopulta hanke onnistui.

Nostalgisointi ei jäänyt Ilosaarirockin keikkaan, vaan parhaillaan on käynnissä kotimaan kiertue yhdessä punk-yhtye All Over Maniacsin kanssa.

– Takana on tällä erää neljä keikkaa ja saman verran edessä. Vastaanotto on ollut varsin suopeaa eikä ole tarvinnut ihan tyhjille saleillekaan soitella. Viime viikonlopun Tavastian keikka tuntui jo suorastaan huippuonnistumiselta.

Bändin materiaalia ajatellen kiertueen settilista on legendaarinen.

– Soitamme käytännössä koko Satuja ja tarinoita -albumin. Levyn lainakappaleet on jätetty setistä pois ja biisijärjestys pistetty uusiksi.

Kesän festivaalikeikka, uudelleen julkaistu levy ja nyt tämä kiertue ovat nimenomaan nostalgiatrippi eikä bändiä ilmeisesti ole tarkoitus tuoda pysyvästi takaisin.

– Näillä keikoilla kyse on nostalgiatripistä ja keskitymme 80–90-luvun taitteessa toimineen HC Andersenin kokoonpanon ja albumin muisteluun. Kuolleella hevosella ei tietysti yleensä enää kovin kauas ratsasteta, mutta on tulevaisuudenkin ennustaminen vaikeaa. Nyt teemme nämä keikat loppuun oikein mielihyvin ja jatko selviää kyllä, jos sellaista on luvassa.

Kiertueen keikkoja on mainostettu otsikolla ”HC Andersen feat. Paleface”. Yleisö ei liene odottanut Palefacelta hip hop -kamaa.

– Kyllä yleisö pääsääntöisesti on tiennyt tulevansa hc-bändin keikalle. Jos ei ole tiennyt, on hardcoremme tuntunut uppoavan hip hopin puutteessa hyvin. Karri on ammattimies ja osaa ottaa yleisönsä.

Valtavirran pohjavesissä

Keikoille on ilmaantunut vanhoja faneja sekä nuorempia uusia kuulijoita.

– Keikoilla on näkynyt mukavasti niin vanhoja kuin uusiakin naamoja. Vanhat nauttivat varmasti nostalgiakokemuksestakin, se on osamme. Mutta uskoisin yhtyeen olevan näillä keikoilla sen verran kovassa lyönnissä, että mistään puolivillaisesta muniinpuhaltelusta ei nuoremmankaan paikalle saapuneen tarvitse kavereilleen jälkeenpäin tilittää.

Monesti on tuntunut, että HC Andersen oli kokeilevuudessaan varhaisina aktiiviaikoinaan kehityksen kärjessä tai aikaansa edellä.

– Olimme hieman erikoinen yhtye omana aktiiviaikanamme, mutta ainahan valtavirran pohjavesissä ui kaikkea mielenkiintoista ja erilaista. HCA:n kaltaiset, suurelle yleisölle ehkä ihan tuntemattomat jutut monesti vaikuttavat kokoaan enemmän ”pinnan alla”, muusikkopiireissä. Toivottavasti mekin oman ohuen ohuen siivumme olemme suomalaisen popkulttuurin pöytään kantaneet.

HC Andersenin olemassaolon tarkoitus on säilynyt alkuajoista näihin päiviin lähtökohtaisesti hyvin samanlaisena.

– Homman fokus on musiikillinen vapaa-ajattelu sekä itsensä jatkuva haastaminen. Siltä se vieläkin tuntuu. Edelleen on ollut tosi kivaa ja biisit tosi hankalia. Onneksi ovat sentään aika lyhyitä.

HCA:n musiikki on ollut ilmeisesti aina hyvin huumorilähtöistä. Ainakaan ei ensimmäisenä tulisi mieleen että tätä on kovin vakavamielisesti tehty.

– Useimmiten musiikkimme on tehty pilke silmäkulmassa, varsinkin alkutaipaleella. Vaikka emme olleetkaan vakavia, olimme kyllä tosissamme.

HC Andersenin kipaleissa vilahtelee ajoittain ilmiselvä Eläkeläiset-yhtyeen käyttämä humppakomppi. Onko Eläkeläisten komppi ”pöllitty” siis HC Andersenilta vai toisinpäin, kuitenkin HC Andersenissa vaikuttaa ja on vaikuttanut Eläkeläiset-jäseniä?

– Sama rumpali lienee suurin syy ilmiselvyyteen. HCA, Kumikameli ja Eläkeläiset nivoutuvat niin monesta kohdasta yhteen, että kaikki varmasti välillä kuulostavat toisiltaan.

Soittamisen loputon riemu

HC Andersenin vaikutus moniin nykymuusikoihin on kiistaton. HCA osui siihen aikaan kun moni tämän päivän artisti opetteli soittamaan ja tutustui valtavalla mielenkiinnolla uusiin bändeihin. HCA:ssa oli jotain poikkeuksellista jo tuolloin.

– Teho Majamäen rooli HCA:n erottumisessa muista bändeistä on tietysti suuri. Hardcore-bändin marimbansoittaja oli ja on harvinainen näky. Jo mainitsemani vapaa-ajattelumme musiikkia tehtäessä myös varmasti vetosi muihinkin kuin itseemme. Kun vielä treenasimme paljon – siis oikein todella paljon – usean vuoden ajan ennen Satuja ja tarinoita -äänityksiä, toimi yhteissoittomme kyllä ihan hienosti. Muusikot pitävät sellaisesta.

Kesällä ilmestyi tuo debyyttilevy uudestaan, keikka Ilosaarirockissa ja nyt tämä Suomen kiertue. Kasvaako nälkä syödessä?

– Soitamme näitä HCA-keikkoja silkasta soittamisen riemusta, toivottavasti niin on jatkossakin. Muita suunnitelmia HCA:n tulevaisuuden suhteen ei ole.

Ema kertoo lopuksi lyhyesti ukkojen nykyisistä muista musiikillisista projekteista.

– Karri Miettinen eli Paleface tekee soolouransa lisäksi yhteistyötä monien eri artistien kanssa ja työskentelee kulttuurin parissa laajemminkin. Teho Majamäki on juuri julkaisemassa ensimmäistä sooloalbumiaan Travelogue. Itse soitan rumpuja Jarkko Martikaisen Luotetut miehet -yhtyeessä sekä teen ja julkaisen pienimuotoisesti myös omaa musiikkiani. Jake Romppanen soittaa urkuja Eläkeläisissä ja Pakke Pakarinen soittaa bassoa Veljekset Perse -yhtyeessä.
LISÄÄ JUTTUJA:

Manic Street Preachers Parahin Jeeves Ulver – ATGCLVLSSCAP