Hautajaisyö – Kärjistettyjä tarinoita synkästä ihmismielestä

03.09.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Pohjois-Savon Iisalmessa on muutakin kuin olutyhtiö Olvin tehdas ja Koljonvirran taistelun muistomerkki. Siellä vaikuttaa nimittäin tummanpuhuva metalliorkesteri nimeltään Hautajaisyö. Bändi julkaisi lähes vuosi sitten ensialbuminsa. Nyt levyltä lohkaistaan toinen musiikkivideo, kappaleesta Minä olen vain puu. Video saa nyt ensi-iltansa Nousun sivuilla.

Bändi itse luokittelee soittamaansa musiikkia melankoliseksi thrash- ja death metaliksi. Poppoo sai alkunsa loppuvuodesta 2014. Koska Hautajaisyön jäsenet ovat synkkiä pohdiskelevia kieroja savolaisukkoja, musiikki on heidän näköistään: hyvin suomalaista, vihaista ja kuoleman kanssa leikittelevää. Hautajaisyö on sen jäsenilleen eräänlainen pakopaikka ja tapa käsitellä asioita. Se on turvasatama, johon pystyy takertumaan silloinkin kun kaikki kaatuu päälle. Hautajaisyö syntyi jäsentensä aiempien bändien sulauduttua uudeksi. Vokalisti Partanen valottaa bändin syntytarinaa.

Bändin pohjat lyötiin kasaan jo yli kymmenen vuotta sitten, jolloin minä ja rumpali Leinonen perustimme REDEYE-nimisen bändin. Vuosien varrella Pirskanen ja Kettunen liittyvät mukaan. Tällä miehistöllä ruvettiin tekemään entistä ankarampaa materiaalia ja vaihdoimme lopulta laulukielen suomeksi. Uusi suunta tuntui niin hyvältä, että päätimme haudata REDEYE:n ja aloittaa puhtaalta pöydältä Hautajaisyö-nimellä. Jotenkin kaikki osui kohdilleen ja saimme todella helposti kasaan materiaalia ensimmäiselle levyllemme. Pian levyn julkaisun jälkeen toiseksi kitaristiksi liittyi Moisanen.

Hautajaisyö live

 

Hautajaisyön ensilevy on tietynlainen kunnianosoitus edelliselle bändille sekä katse tulevaan.

– Levy oli selkeä ratkaisu sillä koko bändi innostui uudesta suunnasta ja biisejä vain ryhtyi tulemaan nopealla tahdilla. Samapa nuo oli kaikki heittää levylle asti. Bändin nimeä kantava levy on kyllä nimensä veroinen. Se on kuin hautajaiset, jossa muistelemme lämmöllä edesmennyttä bändiämme, mutta silti katseemme on kohti tulevaisuutta. Olemme itse todella tyytyväisiä levyyn, sillä siinä on kaikkea mistä itse pidämme: raskasta poljentoa, tarttuvia melodioita ja syvällisen ahdistavia sanoituksia. Kaikki paketoidaan death metalin ympärille, joskin soitosta voi kuulla niin thrashiä kuin jopa mustaa metalliakin. Levy sai todella hyvää palautetta ulkomailla ja se valittiin eräällä sivustolla yhdeksi vuoden parhaimmista julkaisuista. Suomessa näkyvyyttä ei ole tullut niin paljoa, mutta palaute on kotimaassakin ollut pääosin positiivista.

Minä olen vain puu

Tämän haastattelun idea oli puhua tulevasta musiikkivideosta syvällisemmin, joten lähdetäänpä liikkeelle videon merkityksestä Hautajaisyölle.

– Merkitys on todella suuri. Videolla pääsee helposti sellaisten ihmisten tietoisuuteen, jotka eivät seuraa raskaamman musiikin pienempiä bändejä. Videolla voit myös esitellä bändin tematiikkaa ja alleviivata kappaleiden merkityksiä. Visuaalisuus on monessakin mielestä tärkeä osa musiikkia nykyään. Kuka jaksaa katsoa livenä bändiä, joka vain seisoo lavalla sen näköisenä, kun olisi treeneihin tullut.

Vielä vuosituhannen vaihteen jälkeen ja etenkin paljon sitä ennen, demonauhat ja myöhemmin -levyt olivat bändeille välttämätön tapa tehdä itseään tunnetuiksi. Nykypäivänä suurempi merkitys taitaa olla musiikkivideolla, koska elämme klikkauksien aikakautta.

– Video toimii hyvänä käyntikorttina ja sillä voi helposti saada ihmiset kiinnostumaan bändistä. Suomessa on todella paljon hyviä yhtyeitä, joille kaikille ei vaan meinaa riittää kuulijoita. Se että teet videon, joka kiinnostaa ihmisiä, mahdollistaa sen että ihmiset saadaan kuuntelemaan muutakin materiaalia bändiltä. Jotenkin tuntuu että demokulttuuri on katoava kansanperinne, sillä nykyään on niin helppoa saada tehtyä hyvälaatuista materiaalia ja suhteellisen pienellä rahallisella kustannuksella saat ammattimaisen näköisen levyn tehtyä, vaikka biisimateriaali olisikin vielä amatööritasolla.

Videon tekeminen on usein kovaa työtä tai raskasta huvia. Hautajaisyön tapauksessa tekoprosessi kävi yllättävänkin vaivattomasti.

– Meille videon teki hyvä ystävämme Kimmo Jalkanen, joka on pyörinyt mukana bänditouhuissa todella pitkään ja on aina ollut auttamassa omia bändejäni. Tästä johtuen videon teko oli todella hillittömän hauskaa, sillä olemme porukassa hölmöilleet jo useita vuosia. Tämmöiset tilanteet ovat myös loistavia bändille, sillä siinä pääsee viettämään pitkiä aikoja yhdessä ilman sen kummempaa tekemistä, joten se on loistavaa aikaa suunnitella tulevaisuutta ja olla yhdessä.

Hautajaisyöllä ei ollut miljoonabudjettia laittaa videoon kiinni, mutta missäpä se näkyisi eniten, jos rahaa olisi mielin määrin holvattavaksi hommaan, Partanen?

– No eipä oikeastaan missään. Tämä uusin video kyllä onnistui paremmin kuin uskalsin odottaakaan. Kaikki mitä halusimme videolle tulevaksi, on siinä mukana, eikä mikään jäänyt hampaankoloon. Nykyään saa pienellä rahalla tehtyä laadukasta materiaalia, varsinkin jos on ammattilainen tekemässä.

Ennen oli MTV3:n Jyrki ja MoonTV, joihin myös tuntemattomammat metallibändit saivat videoita esitettäväksi. Tänä päivänä moisia ohjelmia ei enää esitetä, sen sijaan Youtube on jokaisella parin klikkauksen ulottuvilla.

minäolenvainkuu

– Taitaa se tosiaan Youtube olla tärkein – video sinne ja sen linkkiä jakamaan ympäri maailmaa. Netti on täynnä raskaampaan musiikki keskittyviä blogeja ja zinejä, joille voi kappaletta sitten linkata. Sosiaalinen media pitää myös ottaa haltuun ja nostaa ihmisten kiinnostusta vaikkapa making of -tyyppisillä videoilla.

Hautajaisyön levy ilmestyi tosiaan jo viime vuoden puolella. Nyt vasta julkaistaan levyltä toinen video. Videoilla tai muillakaan oheisjulkaisuilla ei kuitenkaan ole levynmyynnin kannalta mitään suurempaa merkitystä näinä aikoina.

– Video piti tehdä aikaisemmin, mutta kiireet viivästyttivät sen teon näinkin myöhään. Nyt se toimii viimeisenä naulana levyn arkkuun ja voimme rauhassa ruveta keskittymään seuraavan levyn tekoon. Ei nuo levymyynnit ole koskaan kummoisia olleet, eikä tätä nyt sen takia tehdä muutenkaan. Jos tehtäisiin, niin tuskin tehtäisiin suomenkielistä death metalia. Näkyvyyttä halusimme saada lisää ja pitää bändi niin sanotusti ihmisten muistissa.

Death metalia mummolassa

Videon sanoma ja ideologia on perisuomalainen, ja kertoo siitä miten tässä maassa on aina ongelmia hoidettu puhumattomuudella, viinalla ja kuolemalla. Aihetta ovat muutkin raskaan musiikin yhtyeet käsitelleet, kuten esimerkiksi Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Aihe tuntuu aina kuitenkin kiinnostavan uusia toimijoita.

– Olen hakenut todella paljon vaikutteita juurikin Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen, Viikatteen, Kotiteollisuuden, Lyijykomppanian ja Mana Manan sanoituksista. Koen tiettyä hengenheimolaisuutta heidän kanssaan ja olen pyrkinyt saamaan samantyylistä melankolisuutta meidän sanotuksiin ja musiikkiin, vaikka soittomme onkin hyvin paljon raskaampaa. Minulla on tapana kirjoittaa hyvin henkilökohtaisista asioista, ja kärjistää ajatteluni mahdollisimman pessimistiseksi ja melankoliseksi. Kuolema, mielenterveysongelmat ja itsetuho ovat aina läsnä, joten niistä on sinänsä hyvin helppo kirjoittaa. Minä puran huononolontunteeni kirjoittamalla ja näistä kirjoituksista saa hyvin raskaaseen musiikkiin sopivia sanoituksia. En osaa kirjoittaa ”perinteisiä” death metal -sanoituksia suomen kielellä, jotenkin ne aina kuulostavat kornilta.

Minäolenvainpuu1

Musiikkivideon tekemisen oletetaan vaativan rutkasti aikaa kaikkinensa järjestelyineen, juonikuvioiden suunnitteluineen ja toteuttamisineen.

– Heh, tämä video tuli kyllä ihan puskista ja sisälsi aikamoista säätöä. Kimmo ilmoitti yllättäen että hän tulee Iisalmeen parin viikon päästä, että tehdään nyt se video kun hän on useamman viikon maisemissa. Samalla käytiin läpi, minkälaista videota halutaan ja mietittiin pohjat käsikseen, sitten valittiin biisi ja ruvettiin etsimään kuvauspaikkaa. Kuvauspaikaksi valkattiin minun vanha mummola ja sitten ruvettiin sovittelemaan kuvauspäivää.

Muut bändin sällit asuvat Iisalmessa, mutta Kettunen vaikuttaa Oulusta käsin, ja tämä aiheutti videontekoonkin pientä jännitysmomenttia, sen lisäksi ettei ulkona vallinnut säätila ollut otollinen.

– Sattumoisin basisti Kettunen oli ulkomailla juuri silloin kun video piti kuvata. Lopulta tehtiin niin, että mies tuli reissusta edellisenä iltana ja jäi Iisalmeen, sitten bändisoitot kuvattiin seuraavana päivänä. Soittokohtien kuvaus piti alun perin olla mökin edustalla, mutta kahden otoksen jälkeen alkanut vesisade muutti tilannetta. Raivattiin autotalliin tyhjää tilaa, että saatiin ukot sinne soittamaan. Kylmän sään ja vesisateen takia pihasauna lämmitettiin, jotta miehistö sai käydä siellä lämmittelemässä kuvaustauoilla. Parin päivän päästä käytiin kuvaamassa tarinaosuudet samaisessa mökissä. Ne onnistuivat todella hyvin taitavien näyttelijöiden ansiosta, jotka sulautuivat tarinaan toden teolla. Molemmat Harri ja Sanna joutuivat oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, mutta vetivät homman kotiin todella mallikkaasti. Sitten on viime kesä odoteltu videon valmistumista, sillä sovittiin Kimmon kanssa, että mies tekee videota aina kun normitöiltään ehtii.

Lopputulos tuntuu olevan kovinkin bändin ukkojen mieleen.

– Se alleviivaa sanoituksia ja niiden merkitystä. Sinänsä Minä olen vain puu –kappale saattaa olla ”kryptisin” biisi mitä olen kirjoittanut, mutta eiköhän se biisin idea tule nyt kaikille selväksi. Suomalaisen miehen ajattelumallia olen hakenut biisiin ja se nyt konkretisoituu videossa. Itse biisin sanoitukset kertovat omista kokemuksistani. On pitänyt käydä pohjalla, jotta oppi pyytämään apua itselleen. Meillä oli tavoitteena tehdä video, joka ahdistaa hieman meitä itseämme ja mielestämme onnistuimme siinä hyvin.

Suomalaista synkkyyttä ja ahdistusta

Partanen kertoo Hautajaisyön nauhoittavan parhaillaan toista albumiaan ja sen materiaalin muotoutuneen moniulotteisemmaksi.

– Moisasen mukaantulo toiseen kitaraan mahdollistaa melodisempien riffien kirjoittamisen ja biisimateriaali on nyt monipuolisempaa. Uusi levy on entistä melankolisempi ja raskaampi, mutta samalla myös eeppisempi. Tarkoituksena olisi tehdä kaikin puolin parempi ja isompi levy kuin aikaisempi. Kappaleisiin on saatu todella suuria tunnetiloja, sillä jätkien sävellyskynä on ollut terävänä. Uuden levyn sanoituspuolella mennään hyvin ”syvissä vesissä” jo omankin elämäni muutosten takia. Tarjolla tulee olemaan aitoa suomalaista synkkyyttä ja ahdistusta.

Usein puhutaan että materiaali muokkautuu paljon vielä äänitysvaiheessa siitä mitä se on ollut treenikämpällä.

Meillä on sellainen tekoprosessi, että studioon mennessä on kappaleet nauhoitettu jo useamman kerran ja niitä on analysoitu koko porukalla. Musiikillisesti kappaleet eivät pahemmin muutu studiossa, joskin tempoja saatetaan vielä hienosäätää. Sanoitukset saattaa nauhoitusvaiheessa muuttua jonkun verran. Varsinkin kappaleissa, joita ei olla päästy livenä testaamaan. Levyttäessä huomaa usein jos joku kohta ei sovi biisiin tai jos jossain lauseessa on liikaa sanoja. Niitä sitten varsinkin basisti Kettusen kanssa säädellään ja sovitellaan. Hänen kanssa meillä menee ajatukset hyvin yksiin ja hän onkin avustanut useamman uuden levyn biisin sanoitusten teossa. Kappaleet meillä säveltää pääosin Pirskanen ja koko bändi osallistuu sovittamiseen.

Levyä odottavan aika ei käy pitkäksi, kun nappaa tästä vielä kaikki Partasen suositukset haltuun.

– Suuret kiitokset haastattelusta ja toivottavasti video miellyttää! Hautajaisyön debyyttilevy löytyy muun muassa Spotify-, Itunes-, Amazon-, Deezer-sivustoilta, joten jos bändin musiikki kiinnostaa, sieltä sitä löytyy lisää. Jos haluat tietää missä ollaan keikalla ja miten toisen levyn äänitykset menevät suosittelen liittymään meidän Facebook-sivustolle.

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Mafia 3 SuomiPop