Hardcore-ylpeys Refused Circuksessa

Pogoilua ja balettia

21.12.2019

Kello löi aika tarkkaan tasan 21, kun Uumajan hardcore-ylpeys Refused astui Helsingissä Circuksen lavalle. Tästä seurasi hengästyttävä ja raivoisa viiden vartin ilotulitussetti, jonka jälkeen takki oli aika tyhjä sekä yleisöllä että bändillä.

Noin nopeasti ei ole tunti kulunut pitkään aikaan. Yhtyettä ei oltu nähty 23 vuoteen Helsingissä ja viimeisin Suomen-visiittikin oli Ruissalossa 2012, joten oli hienoa saada Refusedin skandinavian-kiertue päättymään juuri tänne.

Vaikka kyseessä oli viimeinen veto ennen joululomia, niin ainakaan laulajan Dennis Lyxzénin eleissä, vimmaisissa tanssiaskeleissa tai maanisessa huutolaulussa ei säästelty. Ja samalla koko muu bändi soitti todella tyylikkään varmasti, kuten ruotsalaiseen mentaliteettiin kuuluukin. Lyxzén on erikoinen yhdistelmä hillittyä ja vähäeleistä charmia sekä raivoavaa agitointia. Musiikki pelasti hänet ja hän antaa sen kuulua ja näkyä karismassaan lavalla.

Setti oli kattava läpileikkaus bändin tuotannosta. Toki tänä vuonna julkaistu War Music oli vahvasti edustettuna ja hyvä niin. Levy on yllättävän toimiva kokonaisuus, eikä kalpene bändin 90-luvun lätyille. Keikan aloitti Blood Red ja koko kokonaisuuden päätti taas Rev001. Komeita ralleja molemmat.  Näiden sinkkulohkaisujen lisäksi etenkin Damaged03 jäi mieleen.

Klassikko The Shape of the Punk to Come -albumilta soitettiin muun muassa levyn nimikkobiisi, Summer holidays Vs. Punkroutine ja New Noise (tietenkin). Olivathan ne upeita kuulla ensimmäistä kertaa livenä. New Noisen aikana moshpit pyöri valtoimenaan ja hymyjä näki monen partaturren kasvoilla. Yleisön keski-ikä oli jo vahvasti yli kolmekymmentä, mutta ei se menoa haitannut.

Illan järisyttävämmäksi vedoksi nousi mielestäni Songs from the Flames of Discontentin Rather Be Dead. Alun raskaat ja tärykalvoja hellivät riffit yhdistettynä laulajan vereslihalla vedettyyn raakaan lauluun jättivät vain kylmät väreet jälkeensä. Tämä meni aika heittämällä sinne omaan top 5 -livebiisi-kokemukseen. Kokonaisuudessaan keikka oli mainio. Refused on edelleenkin ajankohtainen ja Lyxzénin sanoitukset teräviä.
LISÄÄ JUTTUJA:

Goetia Abhorrence Hacksaw Ridge