Gösta Sundqvist: Leevi and the Leavingsin Dynamo

06.09.2017
Fiilis: jeejeejee

Liian aikaisin keskuudestamme poistunut Gösta Sundqvist oli mies, jonka varmasti lähes kaikki suomalaiset ihmiset tietävät. Moni ei kuitenkaan tiedä ihmisestä juuri mitään muuta kuin sen, että hän oli vaikuttaja Leevi and the Leavingsistä. Mitä muuta tämä mysteerinen mies sitten olikaan. selviää Timo Kalevi Forssin mielenkiintoisesta kirjasta Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin Dynamo.

On varmasti melko turvallista väittää, että kaikki suomalaiset tuntevat yhtyeen Leevi and the Leavings. Yhtyeellä on lukematon määrä tuttuja kappaleita, jotka saavat yhä ansaitsemaansa radiosoittoa. Yhtyeen nokkamiehenä ja primusmotorina ollut Göstä Sundqvist kaihtoi kuitenkin sen verran kovasti julkisuutta, että juuri mitään muuta yhtyeestä ei tiedetty. Luultiinpa yhtyeen olevan alkuaikoina jopa Juice Leskisen tai Hectorin sivuprojektikin.

Göstä Sundqvist – Leevi and the Leavingsin Dynamo onkin onneksi kirjoitettu, sillä se on omiaan valaisemaan hieman tämän mysteerisen hahmon ja yhtyeen taustoja. Gösta Sundqvist menehtyi jo vuonna 2003, joten hänen ääntään ei luonnollisesti päästä kuulemaan kirjassa muuta kuin pätkinä ennen vuotta 1995 tehdyistä haastatteluista. Tuon vuoden jälkeen hän meni mediapimentoon, eikä enää antanut haastatteluja. Muuten ääneen pääsevät useat Göstan kanssa yhteistyötä tehneet ihmiset, muun muassa bändikaverit, tuottajat ja tutut.

Kirjan materiaali maalaakin Göstasta hyvin värikkään ja myös aikamoisen ristiriitaisuuksien kuvan. Hän oli kontrollifriikki, joka halusi sanoa sen viimeisen sanan, mutta joka myös osasi antaa löysiä tarvittaessa. Kirjan haastattelemat ihmiset ovat kuitenkin pääasiassa sellaisia, jotka ovat olleet jonkinlaisessa ammatillisessa mielessä yhteistyössä Göstan kanssa, eikä hänen perhettään esimerkiksi kuulla ollenkaan. Tämä olisi voinut tuoda uuden mielenkiintoisen puolen kirjalle, mutta koska Göstan kuolemasta ei ole kuitenkaan vielä niin kauaa, ehkä aika ei vielä ollut sopiva.

Leevi and the Leavingsin lisäksi kirja käsittelee Gösta Sundqvistin jalkapalloharrastusta sekä työtään radio-ohjelmien parissa. Pelkkäksi Leevi and the Leavings -kirjaksi se ei siis jää. Pidempien kappaleiden välissä kuitenkin analysoidaan ja käydään läpi myös Göstan musikaaliset tuotokset, niin Leevi and the Leavingsin levyt, kuin myös Aarne Tenkaselle sävelletyt levyt.

Kaikkiaan kirja oli mielenkiintoista lukea ja se tulikin kahlattua läpi melko nopeasti. Alussa minulla hieman tökki kirjan tyyli lainata suoraan Göstaa aikoinaan eri medioille tehdyistä haastatteluista, mutta kun tuohon tottui, se tuntui ihan luonnolliselta. Suosittelen ehdottomasti kaikille Leevi and the Leavings -diggareille.

Gösta Sundqvist: Leevi and the Leavingsin Dynamo
Timo Kalevi Forss

Into kustannus
Sivuja: 368


LISÄÄ JUTTUJA:

this_is_us Uleåborg Festival Of Psychedelia kauhuelokuva IK!! 2016