The Founder

Nälkä kasvaa syödessä

12.06.2017
Fiilis: nälkäinen

Uskokaa minua kun kerron, että joskus on ollut aika, kun äidinmaitoa ei oltu vielä korvattu roskaruualla. Meille pullaposkisille nykyajan kasvateille fast food on perustuslakiin kirjattu ihmisoikeus ja McDonalds on maailmanlaajuisesti tunnettu käsite. Mielenkiintoinen The Founder kertoo McDonalds-nimisen fast food -jättiläisen perustamisvaiheista.

John Lee Hancockin ohjaama elämänkertaelokuvan The Founderin tarina alkaa 1950-luvun puolivälin paikkeilta. Se kertoo McDonaldsin varsinaisen historian, kun pirtelökoneita ruokapaikkoihin myyvä Ray Croc (Michael Keaton) kohtaa McDonaldsin veljekset Macin (John Carroll Lynch) ja Dickin (Nick Offerman), joilla on pieni, mutta varsin tuottava ja toimiva hampurilaiskonsepti. Ällikältä löytynä Crocin sisäinen kassakone alkaa kilistä ja dollarinkuvat pyöriä silmissä. Franschise-idea syntyy ja loppu onkin populaarikulttuurin historiaa.

Ray Crocin hahmo on elokuvan vetovoimana, ja Michael Keaton vangitsee katsojan roolisuorituksellaan. Bisnesmaailmassa liikuttaessa liikevainu on tietysti elinehto, mutta on jotenkin hyvin kuvaavaa, että roskaruoka- ja/tai fastfood-kulttuurin historiasta kertova elokuva käsittelee myös puhtaasti maallista ahneutta. Nälkä kasvaa syödessä, voisi sanoa. Lopulta tiettyjen arvojen pohjalta perustetusta pienestä hampurilaispuljusta tulee globaali jättiläinen, jollaisena yritys tunnetaan tänä päivänä.

Voisi kuvitella, että ravintolaketjusta kertova elokuva ei olisi aiheena kovinkaan mielenkiintoinen, mutta silloin olisi väärässä. Ennen McDonaldsia “fast food” ei ollut konseptina edes olemassa, joten sitä voidaan todellakin pitää aika uraauurtavana keksintönä. Myös kulissien takana pyörivät liikemaailman realiteetit ja keinottelu on mielenkiintoista seurattavaa – alkuperäinen ideologia vastaan puhdas tuotto.

Suosittelen elokuvaa sen mielenkiintoisen historiallisen tarinan vuoksi, sekä Michael Keatonin erinomaisen roolisuorituksen tähden. Mutta nyt en ehdi kirjoittamaan tähän tämän enempää, pakko lähteä hakemaan hampurilaista, huh!

The Founder
Ohjaus: John Lee Hancock

Future Film
Formaatti: Blu-ray


LISÄÄ JUTTUJA:

Mika Nyyssölä - Giant Killerin treeniatlas Bättre Folk 2019